Het mineralenbuffet – Femke Dölle

In 2018 was het eindelijk zover: mijn paarden kwamen aan huis te staan en eindelijk kon ik mijn paddock paradise precies zo inrichten als ik dat wilde. Maar ook het voermanagement kon ik nu nog beter afstemmen per paard. Door me continue te verdiepen in de spijsvertering en darmflora van het paard, leerde ik anders kijken naar voeding. Zo dicht mogelijk bij de natuur blijven met zoveel mogelijk vrije keus en waar nodig extra ondersteunen. 

Vrije natuur

In de vrije natuur weten paarden prima wat ze moeten eten om gezond te blijven. Vitamines maakt een gezond paardenlijf doorgaans zelf aan. Maar om aan de nodige mineralen en sporenelementen te komen, snoepen paarden in het wild de hele dag door van allerlei grassen, planten, kruiden, struiken en bomen. Omdat wij onze paarden vaak eenzijdig voeren met hooi en gras en misschien een brok, is het niet ondenkbaar dat ze tekorten oplopen.

Een uitgekiend voermanagement

Mijn paarden hebben toegang tot onbeperkt ruwvoer, maar niet onbeperkt hooi. Ze krijgen dagelijks drie soorten onverpakt hooi: weidehooi, graszaadhooi en Duits kruidenhooi. 80% van dit hooi eten ze uit hun automatische slowfeeder die om de 2,5 uur open gaat. De overige 20% bied ik ze tussendoor aan door middel van Passive Physio. Ook krijgen ze ruwvoer zoals takken, struiken en kruiden en er hangt altijd een netje met gerstestro om aan te knabbelen. Ze krijgen een paar keer per week een balancer brok en regelmatig een psyllium kuur. Sinds ongeveer drie jaar hebben ze nu ook de mogelijkheid om te drinken van het uitgebreide mineralenbuffet. 

Het mineralenbuffet

Het mineralenbuffet bestaat uit verschillende natuurlijke ingrediënten die ik aanleng met water. Ik heb zes emmers op een rijtje hangen en in iedere emmer zit een ander ingrediënt: Keltisch zeezout, IJslands zeewier, diatomeeënaarde, moeder aarde, veendrenkstof en spirulina. Daarnaast varieer ik ook met groene leem, MSM, EM multitask en biologisch appel azijn. Ik merk dat ze er naar behoefte van drinken. Keltisch zeezout met IJslands zeewier is bijna het hele jaar rond wel favoriet. In de afgelopen herfst werd de diatomeeënaarde regelmatig gedronken en nu in het voorjaar vooral veendrenkstof. In de zomer kiezen ze vaker voor de frisse appelazijn. Dit verschilt natuurlijk per paard. Jouw paard kan dus een hele andere voorkeur hebben.

Tip: houdt in een notitie bij in welke periode je paard een bepaald ingrediënt vooral drinkt. Na een jaar heb je een mooi logboek wat je in de jaren daarna met elkaar kunt vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van zijn gezondheid.

Vrije eetkeuze

Sommige ingrediënten zakken naar de bodem, daarom roer ik het af en toe als ik er ben voor de dagelijkse verzorging. Ik laat de emmers nooit langer dan 48 tot 72 uur staan, maar het gebeurt zelden dat ik iets weg moet gooien. Misschien in het begin iets vaker omdat ik ging experimenteren om te zien waar de behoeftes liggen. Ook per seizoen is het even aankijken wat ze op dat moment graag drinken. Maar ik ‘verspil’ dan hooguit een paar emmertjes. En die ‘verspilling’ wordt goed besteed, want ik gooi het over de borders; dat is goed voor het bodemleven. Hoe vaak je het geeft, hangt af van de behoefte van je paard. In het voorjaar en in de zomer vul ik het mineralenbuffet ongeveer drie keer per week. In het najaar en winter is er minder behoefte en laat ik het buffet soms een aantal weken leeg. Omdat mijn paarden al jaren een vrije eetkeuze hebben, hebben ze een ‘neus’ ontwikkeld voor hoeveel ze waarvan nodig hebben. Dit geldt niet voor ieder paard! Bij twijfel – of als je paard gezondheidsproblemen heeft of medicijnen krijgt – raadpleeg je voordat je het geeft uiteraard eerst een voedingsdeskundige.

Tip: liever eerst een aantal ingrediënten proberen? Bestel dan het mini mineralenbuffet bij Femke Dölle | Horsemanship & Freestyle. Met de code PUREHORSE10 ontvang je 10% korting in Femke haar webshop. Ook leuk om cadeau te geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1742 reviews.