Het gebruik van lijnzaad in paardenvoeding heeft in Nederland al een lange traditie. Lijnzaad is het zaad van de vlasplant, een plant die ze al eeuwen verbouwen in Europa. Kortom, het is geen onbekende en het heeft wat mij betreft een soort “oma weet raad” status.

Maar er bestaan veel vragen en onduidelijkheden over het gebruik van lijnzaad. Hierbij de feiten waar het meest verwarring over is op een rijtje.

𝐎𝐦𝐞𝐠𝐚 𝟑-𝟔: Ongeveer 40% bestaat uit olie en daarvan is ongeveer 60% alfa-linoleenzuur. Dit is een stof die in de darm omgezet kan worden naar Omega 3. Paarden met darmproblemen kunnen moeite hebben met de omzetting. Hierdoor kan de alfa-linoleenzuur voor deze paarden potentieel ook een belasting zijn. Voer paarden met darmproblemen daarom nooit pure lijnzaadolie en beperkt lijnzaad.
Verder zit er ongeveer 15% linolzuur in. Dit kan worden omgezet naar omega 6. Hierdoor heeft het een goede verhouding omega 3 en 6 (mits omgezet). In gras zit voldoende omega 3, dus in het weide seizoen is de noodzaak tot lijnzaad voeren klein (als je het om die rede voert).

𝐆𝐢𝐟𝐭𝐢𝐠: Het blauwzuur, wat ontstaat tijdens het spijsverteringsproces (door de aanraking met bepaalde enzymen), kan in grote dosis giftig zijn. Theoretisch is dit pas vanaf 1 a 1,5 kg ongekookte/onbehandelde lijnzaad per dag. De kans op een vergiftiging is niet aanwezig als je tussen de 100 en 200 gr ongekookte lijnzaad per dag voert. Er is ook een onderzoek waarbij zelfs een dosis van 500gr geen klachten gaf.
Het blauwzuur kan niet stapelen in het lichaam, want er is ook een enzym wat het afbreekt.

𝐆𝐞𝐦𝐚𝐥𝐞𝐧 𝐨𝐟 𝐨𝐧𝐠𝐞𝐦𝐚𝐥𝐞𝐧: Als de lijnzaad gemalen is, oxideert vanaf dat moment. Hierdoor word het “ranzig”. Koop je voorgemalen lijnzaad, dan is het oxidatie proces al zo ver gevorderd dat het stoffen bevat die belastend zijn voor het lichaam. Paarden kunnen prima ongemalen lijnzaad eten. Niet alles zal 100% gemalen worden door de tanden, maar dat is in principe niet erg. Wil je dat het efficiënter verteerd wordt, dan kan je het vlak voor het voermoment malen met een koffiemolen.

𝐊𝐨𝐤𝐞𝐧: Het idee dat je het moet koken stamt vooral af van vroeger. Toen paarden nog als werkpaarden diende, voerden ze vaak lijnzaad als krachtvoer (vanwege hoge vet gehalte). Bij grotere hoeveelheden is het verstandig het lijnzaad te koken ivm kans op vergiftiging. Inmiddels geven wij lijnzaad om andere redenen en veelal in veel kleinere hoeveelheden. De noodzaak om te koken is pas vanaf 200 gr per dag (paard van 600 kg), kook het dan 10 min in een laagje water.
Als je het ter bevordering van het herstel bij een maagzweer geeft heeft koken voorkeur omdat het dan al slijmerig de maag in komt. Voor een zandwegkuur kan je het zowel gekookt als ongekookt geven. Dat maakt iets minder uit. Als de rede is om omega 3 bij te voeren, is ongekookt prima.

𝐎𝐥𝐢𝐞: Het zaad en de olie wordt vaak als een en het zelfde product gezien, maar de toepassing is beduidend anders. De olie heeft de slijmvormende kwaliteit niet (en mist andere inhoudsstoffen) en is met name een vet bron. Als je de vetconsumptie of energie in de voeding wilt verhogen kan dit met olie. Let op, als je een lijnzaadolie gebruikt moet het knetter vers zijn, je moet het ongeveer in 3 weken opvoeren anders is het ranzig. Als het langer goed blijft zijn er houdbaarheidsstoffen aan toegevoegd zijn en die staan er niet altijd op, echter is dit uiteraard minder wenselijke en doet het af aan de therapeutische waarde.

𝐋𝐞𝐭 𝐨𝐩, soms staat er bij dat de lijnzaad “geschoond” is. Dat houdt meestal in dat het is gewassen in een goedje waardoor het langer houdbaar en/of minder gevoelig wordt voor schimmels. Ik zou het niet aanraden.
Gemicroniseerd/gestabiliseerd: Hierbij is het zaad kort verhit en daarna gemalen. Hierdoor zou er minder snel oxidatie plaatsvinden (pas na 1 maand). Maar de kans dat het product wat je koopt langer dan 1 maand geleden gestabiliseerd is, is vrij groot.
Lijnzaadschroot: Dit blijft over na de extractie van olie. Er zit weinig vet meer in en heeft ook vele male mindere voedingswaarde. Het is een restproduct en wordt vaak in mengvoeders gebruikt als vulmiddel.
Pesticide: In de conventionele teelt wordt er meestal 2 keer gespoten nadat het gewas is opgekomen. Tegen de aardvlo en onkruid. Wil je dat niet, koop dan biologisch lijnzaad. Hierbij gebruiken ze geen pesticide (en kunstmest).

Praktische tips

𝐇𝐨𝐞𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐩𝐞𝐫 𝐝𝐚𝐠: Afhankelijk van de toepassing kan je voor een paard van 600 kg veilig 100 a 200 gr ongemalen lijnzaad per dag voeren.
Je kan het langere tijd geven, ik adviseer over het algemeen 5 a 6 weken max. Kuurtjes zijn meestal 7 tot 10 dagen.
Er zijn gevallen bekend wanneer je het langere tijd geeft (maanden achter elkaar) dat het laxerend gaat werken.

𝐖𝐚𝐚𝐫𝐨𝐦 𝐳𝐨𝐮 𝐣𝐞 𝐡𝐞𝐭 𝐠𝐞𝐛𝐫𝐮𝐢𝐤𝐞𝐧?
– Zandafdrijving (men gebruikt vaak psyllium husk hier voor, maar beiden werken prima voor dit doeleind).
– Na koliek verschijnselen of obstipatie, verstopping
– Bij diarree of om het darmslijmvlies te ondersteunen
– Om zomereczeem/ jeuk verminderen
– Ter bevordering van de rui en een glanzende vacht
– Bij maagzweren

De lente is bij uitstek de tijd om een kuur met lijnzaad te voeren. Geef, wanneer de rui van je paard begint, 7 tot 10 dagen 150 gr ongekookte lijnzaad door het voer. Eventueel kan je dit na een maand nogmaals herhalen.
𝐈𝐧 𝐨𝐧𝐳𝐞 𝐬𝐡𝐨𝐩 𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐣𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐥𝐞𝐫 𝐡𝐨𝐨𝐠𝐬𝐭𝐞 𝐤𝐰𝐚𝐥𝐢𝐭𝐞𝐢𝐭, 𝐛𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐥𝐢𝐣𝐧𝐳𝐚𝐚𝐝: klik hier

 


Wetenschappelijke artikelen over lijnzaad bij paarden:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC227015/
https://www.sciencedirect.com/…/artic…/pii/S1090023307002109
https://www.researchgate.net/…/Ethnoveterinary-Medicine-The…
https://onlinelibrary.wiley.com/…/j.1939-1676.2002.tb01265.x
https://www.cambridge.org/…/6FDD0FC9F70C987BB4123DF93BF502E2
https://academic.oup.com/…/article-abstra…/33/6/1274/4666892
https://www.sciencedirect.com/…/a…/abs/pii/S1871141307004337
https://onlinelibrary.wiley.com/…/j.1939-1676.1997.tb00468.x

49 reacties op “Al je vragen beantwoord over lijnzaad

 1. Roos zegt:

  Kun je rauw bruin lijnzaad ook overgieten met kokend water en het geven als het iets is afgekoeld? Ik doe dit altijd met geel lijnzaad maar bruin is veel beter beschikbaar (en een stuk voordeliger)

 2. Puck zegt:

  Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik geef lijnzaad olie omdat mijn paard met name hooi als ruwvoer krijgt en voor de vacht. Wat zou in zo’n geval een goed alternatief zijn van de lijnzaad olie. Is dat alleen de rauwe lijnzaad?

  • Jantine Steehouder zegt:

   Hoi Puck,

   Ja inderdaad. Maar dan niet het hele jaar rond, alleen in voor en najaar bijvoorbeeld. Af en toe wat lijnzaadolie kan ook (is niet nodig als ze ook gras eet). Alles telkens in korte periode.

 3. Lony Huige zegt:

  Het is ook een mogelijkheid omnin plaats van lijnzaadolie koolzaadolie te gebruiken.Zelf gebruik ik in de winter af en toe de koolzaadolie van Rapunzel voor mijn paarden mijn hond krijgt het iedere dag. Omega drie en zes zijn ook hier in de goede verhouding aanwezig en geeft een goede ondersteuning voor darmflora en vacht,is nog lekker ook smaakt wat nootachtig .Zeer gezond voor mens en dier.

  • Jantine Steehouder zegt:

   Hoi Lony,

   Eigenlijk klopt het niet wat je zegt. Koolzaadolie heeft andere vetzuren en inhoudsstoffen dan lijnzaadolie. Ze zijn niet voor elkaar inwisselbaar op dat gebied.

   Met gezonde groetjes,
   Jantine – Pure Horse

  • Joyce zegt:

   Hallo,

   Wij hebben sinds wen maand een eigen new forest pony.
   Hij staat dof en (lelijk) in zijn vacht en is niet vooruit te branden om het zo maar even plat te zeggen.
   DA erbij gehaald en bloed laten prikken.
   Nu blijkt hij een eiwit te kort te hebben, advies lijnzaad olie geven.
   Maar binnen hoeveel tijd merk je verbetering? En welke hoeveelheid geef ik dan?
   Iemand dit toevallig ook meegemaakt de DE tip voor ons?

  • jasmijnplat zegt:

   Hoi Joyce,
   Wat vervelend zeg! Als ik dit zo hoor, is alleen lijnzaadolie waarschijnlijk niet genoeg om deze pony er bovenop te krijgen. Als je wilt kunnen we je uitgebreider advies geven. Alleen dat kan ik nog niet aan de hand van deze informatie. Als je graag hebt dat we verder met je meedenken, stuur ons dan even een mailtje :).
   Met gezonde groetjes,
   Jasmijn van Pure Horse

 4. Donald zegt:

  Ik geef nu een kleine 100gr zelf gemalen lijnzaad aan mijn paard dit is dus niet verstandig of hielang mag dat max in een zakje op stal liggen 200 ongemalen is dus beter

  • jasmijnplat zegt:

   Hoi Donald,

   Zelf malen is super. Je kunt het dan maximaal 12 uur van tevoren malen. Ons advies is om het niet langer dan 6 weken aan een stuk te voeren. Voor ongemalen geldt hetzelfde advies van max 6 weken. Het effect van ongemalen lijnzaad is in principe hetzelfde tenzij je paard hele slechte tanden of darmen heeft.

   Met gezonde groetjes,
   Jasmijn van Pure Horse

 5. B.Kremer zegt:

  Vraag: onze Shetlandpony moet gekookt lijnzaad hebben in overleg met dierenarts. Maar op welke manieren kan ik dat aan hem verstrekken. Hij wil het niet eten of met veel gemartel krijgen wij er wat in. Zijn er nog andere mogelijkheden. Met vriendelijke groet, Bert Kremer

  • jasmijnplat zegt:

   Hoi Bert,

   Je zou kunnen proberen om er iets doorheen te doen wat hij wel heel lekker vindt, en dan ook de hoeveelheid lijnzaad rustig opbouwen. Dat helpt vaak wel :). Als je nog meer vragen hebt mag je ons ook altijd een mailtje sturen!

   Met gezonde groetjes,
   Jasmijn van Pure Horse

 6. Lynn zegt:

  Beste Jantine,

  Ik heb via via te horen gekregen dat ik men paard best lijnzaad(zowel hele zaad als de olie) kan gaan bijgeven. Dit omwille van hele droge mest en mesten is soms moeilijk.

  Kan jij ons hierin raadt geven aub? Welke raadt je aan? Ook niet te vergeten dat het een ras is (PRE) dat te snel te dik kan gaan staan. Bedankt!

  • jasmijnplat zegt:

   Hoi Lynn,
   Voor droge mest hebben wij een speciale kruidenmix in ons assortiment, namelijk de “darm OK 2”. Dit is een kruidenmengsel dat kan helpen bij te vaste mest en moeilijk mesten. Misschien dat dat wat is voor jouw paard? Je kunt daarbij ook lijnzaad voeren, dan kun je het beste heel lijnzaad voeren en dat dan laten weken in een ruime hoeveelheid water, zodat het een papje wordt. Dit kun je dus evt combineren met de darm OK 2 kruiden. Verder is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen van het moeilijk en droog mesten. Als je hier hulp bij nodig hebt of uitgebreider advies wilt, kun je ons het beste even een mailtje sturen. Dan helpen we je graag verder!
   Met gezonde groetjes,
   Jasmijn van Pure Horse

  • Simone zegt:

   Te droge mest kan ook veroorzaakt worden door te weinig vocht. Heeft je paard voldoende toegang tot vers water?

 7. Iris zegt:

  Erg interessant dit artikel, maar welke vorm en hoeveelheid raad je aan voor een koudbloed pony van 1,36 met jeuk? Of zou je helemaal geen lijnzaad voeren maar een andere product?

  • jasmijnplat zegt:

   Hoi Iris,

   Jeuk kan vele oorzaken hebben. Het is lastig om je zo, met weinig info over de pony een passend advies te geven. En aangezien jeuk in veel gevallen van binnenuit komt, bijvoorbeeld vanuit de darmen, is alleen lijnzaad voeren waarschijnlijk niet voldoende om je pony echt te helpen. Als je een goed advies wilt, afgestemd op jouw pony, kun je ons het beste even een mailtje sturen met wat meer informatie en kunnen we je beter verder helpen! Ik hoop dat je hier iets aan hebt 🙂

   Met gezonde groetjes,
   Jasmijn van Pure Horse

 8. Iris zegt:

  Hoi Jantine,
  Mijn Fjord staat al een aantal weken met slechte poep (dun, nat, soms zelfs spuitdiarree) met als waarschijnlijkste oorzaak zand in de darmen (is ook uit mestonderzoek gekomen, zowel bij onszelf als bij worm&co).
  Psylliumkuur is gegeven, 5 dagen geleden de laatste, maar nog steeds slechte poep. Lijnzaad misschien volgende goede optie? Ben alleen beetje in de war want in de eerste alinea staat dat dat niet zo geschikt is bij darmproblemen?

  • jasmijnplat zegt:

   Hoi Iris,
   Wat vervelend! Als je advies wilt voor je paard kun je ons het beste even een mailtje sturen met wat meer informatie over je paard. dan helpen we je graag verder!
   Met gezonde groetjes,
   Jasmijn van Pure Horse

  • jasmijnplat zegt:

   Hoi Bob,
   Ik heb even gekeken naar dat product en ik zou het niet per se aanraden om dit ook aan je paard te geven. Er zitten enkele ingrediënten in (zoals maiszetmeel en vanillepoeder) die ik liever niet aan mijn paard zou voeren. Als je graag probiotica aan je paard wil geven zou ik er een doen die ook bedoeld is voor paarden. Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt :).
   Met gezonde groetjes,
   Jasmijn van Pure Horse

 9. Elize zegt:

  Hoi, mijn paard heeft eigenlijk nergens last van. Hij is 2. Wel vraag ik me af of het nodig is om af en toe te geven of dat het niet nodig is voor een paard die verder gezond is.

  • jasmijnplat zegt:

   Hoi Elise,

   Als je paard helemaal gezond is, is het in principe niet nodig om lijnzaad bij je geven.

   Met gezonde groetjes,
   Jasmijn van Pure Horse

 10. Wendy zegt:

  De mld therapeut zegt geen lijnzaad te geven aan mijn paard met lichte cpl ivm omega 6 vetzuren die erin zitten. Dat hij die moeilijk dan kan omzetten. Is dat zo. Ik gaf het nu ook ivm jeuk

  • jasmijnplat zegt:

   Hoi Wendy,

   Excuses voor de verlate reactie. Als je inmiddels nog steeds geen antwoord op je vraag hebt gevonden, kun je ons het beste even mailen :).

   Met gezonde groetjes,
   Jasmijn van Pure Horse

 11. Simone zegt:

  Hoi ,

  Ik heb een vergelijkbaar probleem als Iris. Het gaat om een Shetlander. Had voor de tandarts behandeling natte mest, maar probleem bleef. Mestonderzoek gehad, uitkomst geen wormen, wel zand. Dus zandkuur, helaas nog steeds natte, zure mest. Ze heeft een kies afwijking, eet slecht hooi, maar gras gaat goed. Grazen 4 uur per dag. 2 x per dag fiberbeet Graag ontvang ik advies, extra lijnzaad, maagzuur ondersteuning? Alvast bedankt

  • jasmijnplat zegt:

   Hoi Simone,

   Voor dit probleem zal alleen lijnzaad niet genoeg zijn om de klachten te verlichten. Voor advies kun je ons het beste even mailen, of een intake formulier invullen. Dan word je uitgebreid verder geholpen!

   Met gezonde groetjes,
   Jasmijn van Pure Horse

 12. Mickey zegt:

  Hallo, ik heb een paard staan dat erg mager is, ondanks grote hoeveelheid ruwvoer, bietenpulp en muesli. Enkel voorjaar en zomer komt ze ietsje aan, maar ook niet veel. Kan lijnzaad helpen en in welke vorm?

  • jasmijnplat zegt:

   Hoi Mickey,

   Als het paard zo mager is, is het ook belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak hiervan. Lijnzaad alleen is waarschijnlijk niet genoeg om het op te lossen. Mocht je hulp nodig hebben hierbij, mag je ons een e-mail sturen met wat meer info over je paard.

   Groetjes Jasmijn

 13. Anouk zegt:

  Fijne informatie!
  Wat mij nu niet helemaal duidelijk is, is de toepassing met of zonder water. Ik zag ergens dat bij weken de blauwzuren juist vrij komen en dat dat dus niet goed is. Mijn vragen dus:
  – Mag lijnzaad geweekt worden? Zo ja, in koud, warm of bijna kokend (waterkoker) water?
  – Kan ik lijnzaad droog geven? Werkt dit dan niet verstopping in de hand?
  – Welke hoeveelheid is volgens jullie effectief om zand af te drijven?

  • jasmijnplat zegt:

   Hoi Anouk,
   De blauwzuren die vrijkomen zijn pas schadelijk als je grote hoeveelheden geeft. Bij de doorsnee aanbevolen hoeveelheid is dit niet van toepassing.
   Lijnzaad kan zeker droog gegeven worden, tot 200 gram per dag hoef je het niet te koken. Voor grotere hoeveelheden wordt koken wel aangeraden.
   Over het algemeen adviseren wij 100 tot 200 gram per dag voor een paard van 600kg.
   Hopelijk zijn hiermee je vragen beantwoord!
   Groetjes Jasmijn van Pure Horse

 14. Marein zegt:

  Sinds gisteren voer ik jullie lijnzaad gekookt aan onze drie paardden die aan huis staan. We hebben nog twee paarden die wat verder staan. Ik vraag mij dus of hoe lang er tussen het koken en het geven aan de paarden mag zitten?
  Alvast bedankt,

  Marein

  • jasmijnplat zegt:

   Hi Marein,
   Er mag wel een paar uur tussen zitten. Als je het ‘s ochtends kookt kun je het best ‘s middags nog wel geven! Je kunt het alleen niet dagenlang bewaren. Succes!
   Groetjes Jasmijn van Pure Horse

 15. Maura zegt:

  Hoiii, mijn pony heeft heel veel last van mestvocht. Wij zijn naar een andere stal verhuist zodat hij meer hooi kreeg want we dachten dat het daar aan lag maar het word steeds erger…. Ik ben er achter gekomen dat hij blokkades in al zijn darmen had maar ik weet niet zo goed wat ik daar aan moet doen🤷 ik geef af en toe lijnzaad zaadjes wanneer de masseur zegt dat we het nu weer moeten geven. We hebben alles al geprobeerd om zijn mestvocht op te lossen maar niks helpt😩 we geven geen lijnzaad olie omdat hij dat niet goed kan vergeten aangezien paarden geen galblaas hebben. Weten jullie misschien hier raad mee?🤷
  Groetjes Maura ❤️

  • jasmijnplat zegt:

   Hoi Maura,
   Wat vervelend voor jullie, en goed dat je contact op neemt! Waarschijnlijk zal enkel lijnzaad niet voldoende zijn om hem hier echt vanaf te helpen.. In dit geval kun je ons het beste even een mailtje sturen. We helpen je hier graag mee, maar om een passend advies te geven hebben we eerst wat meer info nodig. Dus neem vooral contact op via de mail, dan helpt een van mijn collega’s je verder!
   Groetjes Jasmijn van Pure Horse

 16. Shauni zegt:

  Hoi,
  Ik geef mijn paarden regelmatig psyllium als zandkuur, maar na wat opzoekingen kwam ik er dus achter dat lijnzaad ook prima kan werken. Hierbij nog enkele vraagjes:
  Hebben beide een even sterke werking?
  En kan je ze evt ook combineren gedurende een kuur (bvb 50g psyllium, 50g lijnzaad) of is dat af te raden?
  Indien beter niet combineren, is het dan bvb om af te wisselen? De ene kuur psyllium en enkele weken later lijnzaad?

  Alvast bedankt!

  • jasmijnplat zegt:

   Hi Shauni,
   Zowel psylliumzaad als lijnzaad zijn goed om te gebruiken als zandkuur! Tegelijk is niet nodig (maar ook niet sterk af te raden hoor). Afwisselen kan sowieso! Bijvoorbeeld inderdaad de ene keer psyllium en de andere keer lijzaad. Dat is ook goed voor de variatie in het voer.
   Ik hoop je hiermee geholpen te hebben.
   Groetjes Jasmijn van Pure Horse

 17. Marieke Barends zegt:

  Ik lees hier dat je lijnzaad een aantal weken kan voeren en dan even moet stoppen. Hoe doe je het dan als je lijnzaad voert voor de omega 3 omdat ze niet op gras staan?
  En klopt het dat de omega 3 vetzuren minder worden door het koken van lijnzaad?
  Alvast bedankt!

  • Jantine Steehouder zegt:

   Hoi Marieke,

   Dat laatste weet ik eigenlijk niet, maar ik kan het me wel voorstellen. De omega 3 vetzuren in lijnzaad zijn nog niet in de juiste vorm voor het paard, die moet hij middels een enzym reactie nog omzetten naar DHA en EPA (lijnzaad is ALA). Een goede microbioom is hiervoor noodzakelijk. Dus het is niet perse gezegd dat je paard daadwerkelijk iets heeft aan de omega 3 vetzuren in lijnzaad. Inmiddels zijn er diverse algen supplement op de markt die wel DHA en/of EPA in zich hebben. Dit zou voor mij de voorkeur hebben op lijnzaad als je het lijnzaad voert vanwege de omega’s.

   Hopelijk kan je hier iets mee,

   groetjes Jantine

 18. Christine zegt:

  Hoi,
  Goed en duidelijk artikel, fijn!
  Ik heb wel een vraagje.
  Er bestaan ook lijnzaadbrokken, gemaakt volgens mij van gemalen lijnzaad.
  Is dit een aanrader?
  (heb alle reacties gelezen maar dit nog niet gezien, sorry als het er al wel in staat ergens…)
  Groet, Christine

  • Jantine Steehouder zegt:

   Hoi Christine,

   goede vraag (en nog niet gesteld inderdaad). Volgens mij kan dit ook prima. Met vlozaad is het in ieder geval wel gewoon mogelijk. Wel even checken of er geen hulpstoffen/andere grondstoffen zijn gebruikt voor het persen van het brokje.

   Groetjes,
   Jantine

 19. Jeannette Scheepens zegt:

  Hoi Jantine,
  Ik voer lijnzaad aan mijn PSSM1 paardje als energiebron.
  Lijnzaad kan toch net als lijnzaadolie ook als energiebron worden gevoerd?
  Daarbij zou het de opname van Vit E dit ik ook bij suppleer bevorderen?
  Hartelijke groet, Jeannette

  • Jantine Steehouder zegt:

   Hoi Jeannette,

   Ja zeker, dat kan. De vraag is in hoeverre het ook zo gebruikt wordt door het lijf, paarden zijn niet enorm goed in vet omzetten naar energie (al is het zeker mogelijk). Dus ik weet niet hoeveel energie er uit komt (misschien niet zo heel veel). Maar er zitten sowieso ook allerlei goede stofjes in lijnzaad, dus het zal ook andere doeleinde dienen.
   En als je inderdaad ook vitamine E suppleert, wordt dat wel beter opgenomen als je tegelijkertijd ook lijnzaad voert.

   gr Jantine

  • Jantine Steehouder zegt:

   Hoi Linda,

   Er bestaan wat verschillende tactieken voor doseringen, afhankelijk van de verdenking op de hoeveelheid zand dat afgevoerd moet worden kies je de dosering. Bij een mogelijk ernstig probleem kan je de 1 gr per 1kg paard aanhouden (ook van lijnzaad). Maar dit doe je wat mij betreft doorgaans alleen onder begeleiding en dus niet bij een standaard zandwegkuurtje. Standaard is voor een paard van 600 kg ong 200 gr lijnzaad of vlozaad een prima dosering.

   groetjes,
   Jantine

  • E zegt:

   Hoi,
   Is Lin+ lijnzaad geschikt voor paarden? Dit is geplet of gelamineerd lijnzaad dat beschermd is tegen oxidatie. Officieel is dit voor koeien en vanwege de behandeling heel bestendig voor de pens, zodat het in de darmen gebruikt kan worden. Maar wellicht voor paarden interessant vanwege de behandeling voor oxidatie.
   Ik heb dit mogelijk ter beschikking, maar wil nagaan of het veilig is.
   Bedankt alvast.

  • Jantine Steehouder zegt:

   Hoi,

   Wij zijn persoonlijk niet echt voorstander van bewerkte producten, omdat dit doorgaans niet ten goede komt aan de inhoudsstoffen (of juist ballaststoffen met zich meebrengt). Persoonlijk zou ik dus liever hele lijnzaad voeren (of vlak voor het voermoment even pletten).
   Met gezonde groetjes,
   Jantine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1815 reviews.