Zouttherapie voor paarden: Eerder schreven we al een blog over diverse luchtwegproblemen bij paarden. (Lees deze hier.) Het bleek dat Lis van Vliet een prachtige aanvulling heeft op het thema. Dus wij hebben haar gevraagd er een blog over te schrijven. en dat wilde ze wel! Dus bij deze een nieuwe blog, dit keer over de zoutkamer.

Een review door Lis over Equizouttherapie, halotherapie/ de zoutkamer voor paarden.

Medicinaal zout, ik had er eerder nog nooit van gehoord maar ik kreeg meteen een sterk voorgevoel dat dit wellicht wel iets kon zijn voor mijn paard Summer. Maar voordat ik midden in de blog val zal ik me even voorstellen: Mijn naam is Lis van Vliet, je kan mij kennen als Bitloos Hoofdstelfitter van mijn bedrijf BitloosHoofdstelfitting.nl maar ik ben tevens ook al ruim 7 jaar de eigenaresse van SummerDream (17 jaar). Een bonte E pony ruin met een uniek en zacht karakter die al jarenlang mijn beste maatje is. Mede dankzij hem ben ik geïnspireerd geraakt door paardenwelzijn en de communicatie met deze dieren. Deze passie zet ik nu in voor paarden en mensen door middel van de bitloos hoofdstelfittingen en Repairing Balance coaching.

De reden dat ik nu uitgekomen ben bij Zouttherapie voor paarden is omdat Summer, in de tijd dat hij bij mij is, te kampen heeft met verschillende gezondheidsklachten. De oorzaak van zijn problemen lijkt niet eenduidig en het enige wat ik heb kunnen bedenken is dat hij in zijn leven verschillende blokkades (fysiek/mentaal) heeft opgelopen die de klachten hebben veroorzaakt. In de jaren dat ik me bezig heb gehouden met zijn herstel is mijn kijk op gezondheid van paarden veranderd. Ik benader het nu meer vanuit een holistische denkwijze omdat ik de verbindingen tussen oorzaak en gevolg ben gaan zien. Om Summer te laten herstellen was het niet genoeg om alleen het gevolg (de klachten) te behandelen. Om hem echt te laten herstellen moest ik verder kijken.

Je zou de problemen kunnen wijten aan mijn ondeskundigheid toen der tijd maar daarbij was Summer ook een enorme pro in overcompenseren. Bij zijn aankomst bij mij was hij in zichzelf gekeerd en leek vaak niet aanwezig te zijn in zijn lichaam. Hij liet weinig, meestal geen, signalen zien. Zelfs toen hij veel last had liep hij zich liever ‘dood’ dan dat hij signalen van pijn liet zien. Hij had geleerd om zichzelf te beschermen door te verharden. Vermoedelijk heeft hij deze “zelfbescherming” ontwikkeld in zijn jaren als manege pony.

Ik heb door de jaren heen verschillende keuzes gemaakt om Summer te beschermen en te helpen weer terug bij zichzelf te komen en dit heeft zijn uitwerking gehad tot het vrolijke, extroverte en levendige paard wat het nu is. Het raakt me iedere keer weer, vanuit een enorme dankbaarheid, om te zien welke transformatie hij daarbij heeft gemaakt. Het is voor mij het meest waardevolle cadeau wat er is.

Nu je dit weet neem ik je graag mee in de route die ik met Summer heb afgelegd naar herstel en de zoutkamer.

De klachten van Summer

Summer heeft namelijk longklachten. Zijn longklachten zijn tot uiting gekomen in de eerste paar jaren dat hij bij mij was. Het begon met hoesten en leek in eerste instantie een onschuldige verkoudheid die al snel behandeld werd met fenegriek poeder. Toen dat niet meer hielp kreeg hij medicijnen van de dierenarts. Standaard werd er Ventipulmin en Prednisolon voorgeschreven. Het hielp in de symptoombestrijding (die soms echt noodzakelijk is om het vuur te blussen) maar ook dit gaf op een gegeven moment weinig soelaas meer. Ik moest dus blijven zoeken naar andere opties.

Want naast dat de Prednisolon niet meer zijn werking deed, drukte het ook zwaar op zijn algehele gezondheid. Zo zie je na een paar weken van het geven van het middel zwarte randen op de groeiranden van zijn hoeven ontstaan (zie afbeelding).summer zwarte rand prednison hoeven

In de jaren zijn er heel wat behandelaars langs geweest en heel wat vieze supplementen, als je het aan Summer vraagt, gevoerd zonder écht de klachten te verlichten. Door steeds met het thema bezig te zijn en vele mensen er over te spreken is het wel gelukkig duidelijker geworden wat de oorzaak van het probleem is. Summer heeft een verzwakte weerstand en zodra er stof uit hooi of stro is, triggerd dit direct zijn allergie en gaat hij hoesten.

Daarom ben ik nu nog bewustere keuzes gaan maken. Hij staat nu 24/7 buiten (ook in de winter). Dat was een hele moeilijke zoektocht in de randstad, dus helaas staat hij nu verder weg, maar als dat helpt heb ik het er graag voor over. En hij krijgt een deken om als de weersomstandigheden slecht zijn, want zodra hij te nat en kou word, begint hij weer te erger te hoesten.

Beginnen bij het begin, de voeding

Begin 2018 ben ik bij Jantine van Pure Horse terecht gekomen. Ik wilde Summer helpen weer in balans te komen. Dus ik begon bij de basis: wat hij at. Je hoort wel eens dat je voeding in kunt zetten als medicijn en dat was ook mijn plan. Gezonde voeding kan ook preventief werken om problemen te voorkomen en ik had er alle vertrouwen in dat Jantine met haar deskundigheid me daarbij kon helpen.

Het fijne van Jantine vind ik dat ze altijd alle tijd heeft om naar je te luisteren zonder commerciële doeleinden, zo heb ik uitgebreid vertelt met welk probleem ik worstel en heeft ze me daarna gedegen advies geven. Summer is de afgelopen zomer al meer in balans gekomen door de kruiden en andere producten.

Helaas begon hij afgelopen maanden toch af en toe weer met hoesten. Alleen goede voeding was niet voldoende en daarom ben ik verder gaan zoeken naar iets wat aansloot en zijn balans nog meer zou verbeteren. Zo kwam ik bij de zouttherapie terecht. En toen ik Jantine weer up-to-date stelde van alle vorderingen vroeg ze mij om hier een blog over te schrijven. Leuk om te zien hoe Jantine net zo hard met je mee duimt voor een fit paard. Echt een ondernemer vanuit haar hart.

Zouttherapie voor paarden

Summer is pas verhuisd naar Stal Wagemakers en Paardenkuuroord Wagemakers in Nispen. En nadat hij hier gewend is zijn we alvast preventief (hij hoestte soms al wel maar was nog niet in de heftigheid van zijn klachten beland) gestart met de zoutkamer behandelingen. In de zogenaamde zoutkamer wordt het medicinale zout door de lucht verspreid waarna het door de huid en via de luchtwegen wordt opgenomen in het lichaam.

De zoutkamer heeft zich uitgewezen als effectief voor veel verschillende klachten bij paard & mens. Naast longklachten zou het ook effectief moeten zijn bij huidproblemen en allergieën. Het kan ook ingezet worden voor het versterken van de weerstand. De lijst van problemen waarbij de therapie een oplossing geeft wordt als maar langer.

Paardenkuuroord Wagemakers schrijft: “Verder is het voor het sportpaard ook een verrijking ; de longen zullen schoon worden en daardoor maximaal kunnen presteren. Kortom, voor elk paard wat wils.”

Voor mij genoeg reden om dit een kans te geven voor Summer.

Bij Paardenkuuroord Wagemakers adviseren ze om voor de eerste keer een kuur in te zetten van verschillende dagen in de zoutkamer. Minimaal 5 tot ongeveer 10 dagen. En daarna waar nodig te herhalen.

Verslag eerste zoutkamer kuur

Dag 1:

Vandaag is Summer voor het eerst in de zoutkamer geweest. Hij was nog erg onrustig omdat hij zijn vriendinnetje miste die verderop nog in de wei stond. De zoutkamer heeft volgens zeggen het meeste effect wanneer het paard rustig is en diep ademhaalt. Beide dingen waren vandaag niet het geval dus ik hoop dat dat in de andere dagen nog wil komen.

Opvallend genoeg begon Summer zijn neus binnen een paar minuten al te druipen. Ik merkte zelf ook (ik ben erbij in blijven staan) dat ik ook een loopneus en steeds meer lucht kreeg. Ik heb dit de rest van de dag nog gevoeld. Dus het doet wel duidelijk iets. Daarna heb ik nog 20 minuten gestapt met Summer, wanneer dit gedaan wordt na de behandeling zou dat het meeste resultaat geven dus ik ben benieuwd! Ik kan er tot nu toe nog niet heel veel meer over zeggen maar ik ben erg nieuwsgierig naar de resultaten in de komende dagen.

Dag 2:

Vandaag kon ik er niet zelf bij zijn maar de mensen van Paardenkuuroord wagemakers hebben Summer keurig in de zoutstal gezet & met hem gelopen nadien. Summer was nog erg onrustig.

Dag 3:

Vandaag ben ik er weer bij geweest. Summer was opnieuw weer wat onrustig al zie je wel dat hij met de dag rustiger wordt en went aan de zoutstal. Hij kreeg weer binnen een paar minuten een druipneus dus dat is een goed teken! Grappig genoeg zie je hem regelmatig zijn neus bij het gat houden waar het zout uitkomt en vanwaar het zout verdeeld wordt door de lucht. De paarden gaan dus echt er naartoe bewegen als ze er baat bij hebben. Vanuit een ingeving heb ik bij Summer de Recuptex therapiedeken opgelegd in de hoop dat hij iets makkelijker zou ontspannen. Hij reageerde daar erg goed op en ondanks dat hij nog wat aan het draaien en roepen was naar de andere paarden zag je toch dat hij eerder neigde om even te ontspannen. Achteraf heb ik weer 20 minuten met Summer gewandeld en daarna nog wat extra beweging gegeven. Dat kan alleen maar helpen.

Dag 4:

Summer is weer in de zoutstal gezet door de mensen bij Paardenkuuroord Wagemakers. Vandaag kon hij toch echt zijn rust vinden en stond hij ontspannen in de zoutstal. Goed teken! Hij lijkt het steeds prettiger te gaan vinden. Ben benieuwd of ik al dingen ga merken aan zijn ademhaling of vermindering van hoesten. Morgen weer een dag!

Dag 5:

Ik ben er vandaag weer bij geweest. Inmiddels staat Summer er 45 minuten in per keer. Hij was helaas weer erg onrustig door alles wat er op het erf gebeurde. De laatste 10 minuten vond hij eindelijk zijn ontspanning. Vandaag heb ik ook de eerste resultaten gezien en ervaren! Na de 20 minuten bewegen kwam er eindelijk wat wit snot los. Goed teken! En tijdens de buitenrit met zijn haflinger-vriendin stond zij enorm te ademhalen na het galopperen en Summer kwam er duidelijk gemakkelijker vanaf!

Dag 6:

Gelukkig meer van hetzelfde geweest. Hij kon nu eindelijk zelf een beetje ontspannen. Daarna heb ik Summer nog even los laten bewegen en wat over de balken laten springen. Hij hield het goed vol! Zijn haflinger-vriendin stond weer met pompende ademhaling en Summer was al sneller op adem na de inspanning.

Dag 7:

Vandaag ben ik zelf niet bij de zoutstal kuur van Summer geweest dus helaas weinig over te zeggen dit keer.

Dag 8:

Summer is weer in de zoutstal geweest vandaag. Ik was er weer zelf bij. Hij moest op een gegeven moment weer wat hoesten en er leek ook wat los gekomen te zijn. Goed teken denk ik zo weer!

Hij stond heerlijk weg te doezelen. Met wandelen na de ruime 3 kwartier in de zoutstal kwam er weer wat wit snot los. Ik heb het gevoel dat we nu echt resultaat beginnen te zien, dat verteld ook maar weer hoe diep het probleem bij Summer zat.

Het blijft erg grappig om te zien hoe de zoutdeeltjes door de lucht bewegen. Als je gewoon kijkt dan zie je niets maar tegen het licht in kun je ze goed zien. Als je goed kijkt naar het midden onderaan de foto dan zie je de zoutdeeltjes ook.

Dag 9:

Summer is door de mensen bij stal Wagemakers in de zoutstal gezet. Ze gaven aan dat Summer lekker had lopen briesen en dat er een klein beetje snot los was gekomen wat meer helder dan wit was.

Dag 10:

Vandaag de (voorlopig) laatste dag in de zoutstal. Er kwam weer wat snot los dat meer helder dan wit was dus dat is een groot verschil met het begin toen er echt dik en taai wit snot los kwam. Ik heb overleg gehad met stal Wagemakers over hun waarnemingen bij Summer. In het begin hebben ze hem duidelijk horen hoesten en eigenlijk sinds de zoutstal kuur is begonnen heeft Summer niet meer gehoest.

Resultaat van de zouttherapie voor paarden

Als je dagelijks zoekt naar resultaten dan zijn deze lastig te vinden maar als je dan na een periode terug kijkt zijn deze duidelijk zichtbaar.

Summer is allereerst gestopt met hoesten! Het taaie slijm lijkt opgelost te zijn uit zijn longen. Zijn ademhaling is duidelijk rustiger geworden en hij knijpt veel minder met zijn flanken tijdens het ademhalen. Hij houdt het langer vol en komt makkelijk weer op adem na inspanning. Summer heeft veel meer lucht gekregen en dat blijkt uit alles.

Daarbij stuitert hij de hele dag door van de energie terwijl hij er voorheen wel eens uitzag als een 30 jarige die op omvallen stond (qua energie niveau dan). Mensen vragen me nu ineens of hij nog jong is en terwijl hij al 17 is. Ik lijk nu vaak aan de wandel met een 2 jarige, ongeduldige puppy die barst van de energie!

Al met al ben ik erg positief verrast over de resultaten na de kuur van 10 dagen!

Voorlopig ben ik in overleg met stal/paardenkuuroord Wagemakers gestopt met de zoutstal en gaan we bekijken hoe Summer het zonder gaat doen. Hopelijk heeft dit hem zo ver geholpen dat hij nu fit en zonder longklachten de winter doorkomt. We gaan het zien!

4 reacties op “Zouttherapie voor paarden; Als niets meer helpt, wat doe je dan?

 1. Helen zegt:

  Dank voor het delen van deze persoonlijke ervaring. Echter: wat is nu precies een zoutstal? Wat voor zout wordt er op welke manier in de stal verdampt(?) Is het verdampen?

  • Jantine Steehouder zegt:

   Hoi Helen,

   Het is zuiver zout (dus vrij van andere mineralen) en het word via een halogenerator tot heel fijn stof gemalen. Dat word dan een afgesloten ruimte (stal of trailer) ingeblazen en zo verdeeld het zout zich over de ruimte. Er word dus niets verdampt.

 2. merle Doorschodt zegt:

  wat nou als je een hoestend paard hebt met toch een wat snellere ademhaling maar geen zoutstal in de buurt hebt??
  Wij wonen in Frankrijk en dat soort dingen heb je helaas niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 1500 reviews.