Koester het lymfesysteem van het paard

Het lymfesysteem van het paard krijgt een stuk minder aandacht dan de bloedsomloop. Echter is het lymfevatenstelsel is net zo uitgebreid vertakt als het bloedvatenstelsel en de grote lymfvaten lopen ook vrijwel parallel aan de grote bloedvaten.  Wanneer het lymfesysteem niet goed werkt, kunnen er chronische ziekten ontstaan. Hoog tijd om eens wat dieper in het lymfesysteem te duiken.

Wat doet het lymfesysteem bij een paard?

Het lymfesysteem zorgt voor de afvoer van weefselvocht. Dit weefselvocht komt oorspronkelijk uit de bloedbaan en verzorgt de cellen met voedingsstoffen. Cellen geven op hun beurt afvalstoffen af aan dit weefselvocht. Een goed functionerend lymfesysteem zorgt ervoor dat weefselvocht en afvalstoffen niet achterblijven in het weefsel maar snel afgevoerd worden.

De functie van het lymfesysteem is het reinigen van het lichaam van o.a. ziektekiemen en afvalstoffen. Het lymfesysteem heeft dus een belangrijke taak en werkt nauw samen met andere orgaansystemen. Bijvoorbeeld met het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Het lymfesysteem kan verstopt raken en leiden tot allerlei aandoeningen; vermoeidheid, eczeem, huidproblemen, koude ledematen, opgezwollen buik, hoofdpijn, lichaamsstijfheid en een verzwakt immuunsysteem. Het is dus zaak om het lymfesysteem zo min mogelijk te belasten en zelfs te stimuleren.

Hoe verbeter je het lymfesysteem?

 • Zorg voor beweging en schoon drinkwater.
 • Vermijd strak zittende middelen zoals dekens, bandages, peeskappen enz. Kortdurend kan het geen kwaad en is ook onvermijdelijk wanneer we onze paarden berijden met zadel en hoofdstel. Maar lang dragen van knellende spullen, in gebieden waar zich lymfklieren bevinden, kan in de loop van de tijd probleem veroorzaken.
 • Voed je paard op de juiste manier met voedsel dat gevarieerd is en rijk aan voedingsstoffen. Voedingsmiddelen dragen er aan bij dat het paard voldoende vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en enzymen heeft om het lymfestelsel optimaal te laten werken.
 • Geef ook kruiden aan je paard. Kruiden hebben van nature een grote positieve werking en wanneer ze juist gebruikt worden kunnen ze heel effectief zijn om bepaalde delen van het lichaam te stimuleren. Zo ook het lymfestelsel.
 • Vermijd conventionele producten voor lichaamsverzorging, deze zitten vol met parabenen, petroleum en ftalaten.
 • Zorg voor zo min mogelijk stress. Bij stress komen afvalstoffen vrij en het zorgt er ook voor dat het lymfesysteem zijn werk niet kan doen. Stress heeft een zeer grote invloed op het lymfesysteem.

Verder is het belangrijk voor een gezond lymfestelsel om de volgende voedingsmiddelen te vermijden: suiker, geraffineerde graanproducten, bewerkt voedsel, soja, conserveermiddelen en kunstmatige toevoegingen, keukenzout.

Hoe reinig je het lymfesysteem van het paard effectiever?

 • Geef je paard matig consistent beweging om de circulatie van lymfe te bevorderen, wat ook het ontgiften van andere organen stimuleert.
 • Verminder stress effectief. Enkel bij rust en ontspanning kan opbouw en herstel in het paardenlichaam plaats vinden.
 • Vermijd voeding, en producten voor verzorging die lymfestagnatie veroorzaken. Het lymfestelsel kan zichzelf niet reinigen als het belast blijft met toxines.
 • Laat je paard door een manueel lymfedrainage therapeut (*) masseren.
 • Acupunctuur inzetten helpt ook. Dit zet wegen (meridianen) in het lichaam open die de lymfecirculatie stimuleren en helpen om gifstoffen uit het lichaam te elimineren.
 • Ga met een specialist gericht kruiden inzetten gericht op stimuleren van het lymfestelsel.
 • Ondersteun het paard eventueel door middel van gemmotherapie of essentiële oliën.

Zoals met de meeste kwalen is een meervoudige aanpak meestal de enige manier om elk orgaansysteem te zuiveren en dat geldt ook voor het lymfestelsel. Combineer dus meerdere van deze factoren zodat je het lymfestelsel effectiever kunt laten werken.

Wees voorzichtig met paarden met een hartziekte of dracht, dit zijn (mogelijke) contra-indicaties.

Met dank aan

logo de oorsprong

Pure Horse werkt graag samen met professionals. Daarom zijn we heel blij dat Diana een artikel voor onze kennisbank wilde schrijven over het lymfe systeem.

Auteur: Diana Dam- van den Broek – De Oorsprong, wellness & welzijn voor paarden.

* http://www.mldregister.nl

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1816 reviews.