Waarom is een gevarieerde voeding zo belangrijk?

Of beter gezegd, waarom zijn kruiden voor paarden zo belangrijk? De oorspronkelijke steppedieren konden kiezen uit een veelvoud aan kruiden, zaden, vruchten en bladeren. De hedendaagse paarden ontbreekt het helaas aan voldoende variatie in het dieet.

De mogelijkheid wordt hen ontnomen door de intensivering van de landbouw en het daaruit voortvloeiende verlies aan biodiversiteit op de weiden. Er staan minder soorten op de weide, dus is er minder variatie in voedselinname. Paarden hebben geen andere keuze dan te eten wat er groeit of wat hen wordt aangeboden.

Natuurlijke kruiden voor paarden fungeren niet alleen als basisvoedsel, maar ook als een soort apotheek. Ze weten precies bij welke stemmingsstoornis ze welke grassen, bladeren en vruchten zullen eten. Om deze reden is het niet alleen noodzakelijk maar ook nuttig om gedomesticeerde paarden een variatie aan kruiden aan te bieden.

De natuurlijke variatie van kruiden kan niet overtroffen worden. Het staat niet ter discussie dat bij een ernstige ziekte altijd een arts ingeschakeld moet worden. Maar in veel gevallen kunnen paarden zeer goed preventief, maar ook in therapievorm met kruiden ondersteund worden.

Voordelen van natuurlijke voeding:

  • Belangrijke vitaminen, mineralen , sporenelementen en essentiële aminozuren worden op natuurlijke wijze ter beschikking gesteld. En worden hierdoor beter herkent door het lijf als functioneel.
  • Optimale vertering van de inhoudsstoffen omdat het van grondstoffen afkomstig is die oorspronkelijk in het dieet thuis horen.

Tot de werkzame inhoudsstoffen van de kruiden behoren belangrijke secundaire plantenstoffen, tannines (van invloed op smaak, kleur en structuur), mucinen (slijmstoffen),etherische oliën en mineralen en sporenelementen. En vergeet niet: kruiden bevatten ruwe vezels die voor een goede spijsvertering en een gezond gebit zorgen.

Waar moet je op letten bij het voeren van kruiden voor paarden?

Het willekeurig en roekeloos voeren van kruiden gaat ten koste van de gezondheid van een paard. Daarom zijn er een paar punten die in acht moeten worden genomen bij het samenstellen van kruidenmengsels.

  • Werking van de inhoudsstoffen op het betreffende dier (denk aan drachtigheid of ziekte)
  • Vermijden van giftige kruiden
  • Smaak en acceptatie van het mengsel
  • Samenstelling en kwaliteit van de kruiden

Kwaliteit!

Gebruik kruiden van biologische levensmiddelenkwaliteit. Want: hoe beter de kwaliteit van de kruiden, hoe beter het effect op het paard.

De kwaliteit is op het eerste gezicht te herkennen aan het mengsel en de geur. Theoretisch kunt u ook zelf deze kruiden gebruiken of er een heerlijke thee van zetten

Voor alle soorten kruiden kan je hier verder kijken.

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1815 reviews.