Klik & scroll snel naar:

Kruiden

Bessen

Klavers

Struiken

Grassen

Bomen

Giftig

FAQ

Start sterk & lees je in:

Bloemen, zaden, bladeren, stelen, wortels, twijgen, takken en bast van vele soorten planten behoren in het dieet van het paard. Ze zitten vol belangrijke nutriënten die het lichaam goed kan gebruiken om gezond te blijven.

En dat zijn niet alleen de welbekende vitamine en mineralen, maar veel meer soorten nutriënten, zoals de (indirecte) anti-oxidanten, flavonoïden, carotenoïde, etherische oliën (bijvoorbeeld terpenen) en de lijst gaat maar door. Er zijn naar schatting meer dan 10.000 soorten stofjes te vinden in het gehele plantenrijk. En elke plant bevat een aantal (en soms relatief veel) van deze nutriënten in een klein gehalte.

Er is voor deze soort stofjes vaak maar weinig aandacht. We focussen ons vaak op de macro’s (zetmeel, suiker, proteïne) of vitamine en mineralen. En zeker, deze zijn van belang!

En tegelijkertijd zijn deze fyto-nutriënten van onschatbare waarde, ze zijn namelijk, ondanks hun kleine percentage aanwezigheid in de plant, héél functioneel en heilzaam voor het lichaam!

Waar zitten fyto-nutriënten in?

Ze zitten in alle (voor paarden geschikte) planten die je vind in moedertje natuur. Dus wildplukken en snackwandelen lenen zich bij uitstek perfect om je gehalte super gezonde stofjes op te krikken in het dagelijkse dieet.

Maar ze zitten ook in gedroogde plantenmixen zoals onze kruidenmixen. Dus voor de dagen dat je geen tijd hebt om op pad te gaan hebben we kant en klare mixen die perfect aansluiten. De volgende mixen zijn bij uitstek geschikt.

+
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina Snel bekijken
From  61,00 incl. btw iedere 2 maanden
+
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina Snel bekijken
From  18,00 incl. btw

Percentage nutriënten van de planten

Planten die niet gecultiveerd, genetische gemodificeerd en veredeld zijn bevatten de hoogste percentages aan fyto-nutriënten, daarom zijn onze mixen ofwel biologisch, ofwel van de hoogst haalbare humane kwaliteit. Zodat we zeker zijn dat het percentage van de nutriënten en dus de kwaliteit van de mixen knetter hoog is.

Inheemse planten

We kunnen tegenwoordig planten van over heel de wereld binnen enkele dagen thuis bezorgd krijgen. Een mooi voorbeeld is kurkuma. Bijna iedereen kent (en eet) het wel. En ofschoon vele exotische kruiden en planten mooie werkzame stoffen hebben, bevatten heel veel lokale planten net zulke mooie stofjes.

Inheemse plantjes zijn niet zo “sexy” als de exoten. Ginseng klinkt toch veel krachtiger en mysterieuzer dan bijvoorbeeld de brandnetel. Maar toch is er zoveel waardevols in je eigen achtertuin te vinden. En dat is veel beter voor het milieu, gezien er geen transport voor hoeft plaats te vinden.

Daarom zijn wij groot voorstander van inheemse planten.

Wil je meer lezen over inheemse planten, klik dan hier voor onze blog en klik hier voor het bijpassende zadenmengsel

Autochtone planten

Inheems is niet hetzelfde als autochtoon. Inheems is een plant die in een land van nature groeit.  Autochtone planten zijn planten die na de ijstijd op eigen kracht terug naar Nederland zijn gekomen of directe nakomelingen daarvan. Er zit dus een onderscheid in, leuk om te weten toch?!

Super simpel! Ga naar buiten en kijk om je heen.

Weide:

In de weide staat vaak al een hoop. Niet alles wordt direct gegeten door je paard (als het nog vers staat te groeien en bloeien). Brandnetel is zo’n voorbeeld, maar bij paardenbloem, guldenroede, bijvoet en nog vele andere is dit ook vaak zo. De planten, bij uitstek de gene die groot of hoog worden, kan je heel goed afknippen, bundelen en te drogen ophangen. Deze bundeltjes kan je dan vanaf de herfst tot in de lente het volgende jaar aanbieden in je paddock.

Hoe actiever je in de lente en zomer gaat verzamelen en drogen, hoe meer je in de “armere” winterdagen kan bijvoeren.

Uiteraard kan je bovenstaande ook met planten doen die je buiten je eigen weide vindt.

Bermen:

Hierbij is het aller belangrijkste dat je geen berm langs een autoweg kiest. Je snapt dat de uitlaatgassen allemaal neerslaan op alles wat er langs de weg zich begeeft en dus ook de berm.

Kies voor bermen in het buitengebied, maar let op, want ook hier zit soms een addertje onder het gras. Direct naast een sloot is vaak niet aan te raden, want Nederland heeft vrij veel vervuild oppervlakte water. En bermen vlak bij landbouwgrond kunnen allerlei pesticide en herbicide stoffen bevatten (omdat die zijn verwaaid uit het perceel er naast).

De meest gezonde bermen zijn die naast wandel of fietspaden liggen. En dat is best handig, want gewapend met een knipschaartje en fietstas kan je gemakkelijk een leuk bosje bij elkaar sprokkelen.

Bos:

In het bos groeit meer dan alleen maar bomen. Hier kan je ook allerlei mossen vinden waarvan sommige geschikt zijn voor paarden. Maar uiteraard is het bos wel de grootste bron voor houtachtige planten. Takken, twijgen en jong blad is hier het gemakkelijkste te vinden.

Let wel op, je mag officieel geen hout uit het bos meenemen. Ga hier dus heel bewust en bos-vriendelijk mee om!

Tuin:

Je eigen tuin kan je een wereld van mogelijkheden bieden. Uiteraard hoeft het niet, maar als je geen eigen weide hebt kan het heel leuk zijn om zo toch nog wat te kunnen aanbieden aan je paard.

Je kunt bijvoorbeeld een moestuintje aanleggen met allerlei kruiden.Ukie’s moestuintje is een heel leuk product om hiervoor te gebruiken, klik hier voor meer info.

De planten uit de moestuin kan je dan zowel voor jezelf als je paard gebruiken. En het aller leukste is, dat zelfs als je 2 hoog met klein balkon woont, je dit toch kan doen. Kijk maar naar dit voorbeeld, dit is mijn eigen balkon in mijn eerste huis. Hier heb ik in oude petflessen een verticale moestuin met kruiden gemaakt en het werkte hartstikke goed.

Maar denk ook aan een eetbare haag als tuinafscheiding, dan kan je wanneer het snoeitijd is, het snoeiafval meenemen voor je paard.

En sommige struiken kunnen ook een prachtige aanvulling zijn voor zowel je tuin plezier als het dieet van je paard.

Tuinman:

Als je geluk hebt kan je een deal sluiten met je lokale tuinder, dat je bij hem zijn snoeiafval mag ophalen (of dat hij het brengt bij je). Wees wel hyperalert op wat hij je geeft. De beste man of vrouw heeft waarschijnlijk geen kennis van wat paarden wel en niet mogen! En je moet heel goed weten wat je van hem of haar krijgt, want anders kan dat serieus verkeerd aflopen. Er kan giftig blad bijvoorbeeld tussen zitten. Vraag dus heel specifiek naar enkel berk, wilg of naar een soort die je zelf goed kan herkennen.

  1. Knip of pluk nooit te veel van dezelfde soort op dezelfde plek weg! Je mag niet op grote schaal de biodiversiteit aantasten door de berm of weide “leeg te roven”, als het ware.
  2. Laat de eerste paar planten van een soort altijd staan. Ga pas plukken of snacken als de soort goed is opgekomen.
  3. Pluk niet massaal de eerste bloemen van het seizoen, anders beroof je insecten van hun broodnodige lentevoeding.
  4. Wildplukken is eigenlijk verboden in Nederland, maar een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik wordt over het algemeen gedoogd. Beschermde plantensoorten moet je natuurlijk laten staan (deze lijst kun je vinden op de site van het ministerie LNV)

Wildplukken doe je altijd op eigen risico. Pure Horse is niet aansprakelijk te stellen als er iets mis gaat als je n.a.v. de informatie van onze site gaat wild plukken. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Pure Horse spant zich in om de inhoud van deze pagina zo vaak mogelijk te actualiseren en/of aan te vullen. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is.

Daarnaast is het niet toegestaan om de informatie op deze pagina te gebruiken, kopieren of verspreiden zonder toestemming van Pure Horse.

Voor meer informatie over de disclaimer of het auteursrecht kan je terrecht op de pagina databescherming.

Als je gaat snackwandelen kan je ongeveer een uurtje aanhouden. Maar om eerlijk te zijn is het echt aan jullie. Heb je maar 10 min, prima! Maar heb je zin in 3 uur samen chillen, ook goed! Hoe lang je gaat ligt aan de gezondheid van je paard (paarden met insuline resistentie kunnen beter maar wat korter gaan. Of als er weinig gras, kan je misschien iets langer, maar houdt altijd rekening met de suiker intake).

Ga je wildplukken, dan zal hoeveel je geeft vaak afhangen van hoeveel er past in je zak/kruiwagen/handen. Je kunt niet echt overdoseren. Let gewoon goed op dat je veel afwisselt.

Dat is een beetje gewenning en jezelf wegwijs maken in de plantenwereld.

Sommige planten lijken erg op elkaar, waarvan soms de ene hartstikke oké is en de ander flink giftig. Bij twijfel, of is de plant nieuw voor je… NIET DOEN!

Bij snackwandelen is het niet geheel ongevaarlijk, want als je paard uit balans is kunnen ze soms uit zichzelf toch de verkeerde planten eten. Het gebeurd zelden, maar het is mogelijk.

Bij wildpluk kan je iets meer controle houden en kan je met bijvoorbeeld Pl@ntnet elke plant die je voert controleren via de app in combinatie met deze pagina.

Als je het spannend vind, wat begrijpelijk is, verdiep je dan in de plantenwereld voor paarden of gebruik goede naslagwerken.

Wij hebben ook enkele producten in het assortiment die je kan meenemen tijdens het plukken of wandelen met je paard:

Er zijn verschillende boeken, Facebookgroepen en wildplukwandelingen waar je nog veel meer informatie uit kan putten. Als je het wildplukken en snackwandelen leuk vind, dan kan ik je echt aanraden om je er verder in te verdiepen. Het is echt een prachtige wereld en er valt onwijs veel meer te ontdekken!

Tevens hebben we diverse blogs over wildplukken op de kennisbank.

We hebben allerlei kruiden en planten zaden die je zelf kan zaaien. Hierdoor kan je de wandeling heel dicht bij huis houden.

Klik hier voor alle zaai zaden.

Tevens hebben we een podcast en allerlei blogs over het zaaien van kruiden, gras of natuurlijk weidebeheer.

Wil jij een plek te creëren waar jouw paard op eigen gelegenheid zijn natuurlijke voeding bij elkaar kan scharrelen? Leg dan een Paardentuin aan en vorm een leefomgeving die jouw paard gezonder maakt en de natuur mooier. Door onder andere:

  • jouw paard meer beweging te bieden en tegelijk grootschalige bodemverdichting te voorkomen met behulp van tracks;
  • jouw paard een rijke variatie aan ruwvoer aan te bieden en tegelijk biodiversiteit aan te brengen in het landschap door de aanplant van hagen, bomen, struweel en kruidenranden.
  • jouw paard in een kruidenrijke weide selectief te laten grazen en tegelijk een gezond bodemleven te ontwikkelen met natuurlijk weidebeheer en kringloop van paardenmest.
  • jouw paard droge hoeven te geven en tegelijk te zorgen dat we het regenwater kunnen vasthouden en in de bodem laten infiltreren.
  • jouw paard zelfmedicatie aan te bieden met kruidenstroken en tegelijk daarmee het nectar- en stuifmeelaanbod voor bijen en vlinders te verhogen.

De aanleg van een Paardentuin stelt je in staat de natuur terug te brengen naar je paard. Hiermee geef je het paard enorm veel keuzevrijheid en voldoening terug.

Simpel maar niet eenvoudig

De aanleg van een paardentuin is simpel, maar niet eenvoudig. Er komt meer bij kijken dan het uitzetten van paden in een weiland, om het tot een paradijselijke plek te maken. Wil jij graag meer leren over natuurinclusieve paardenhuisvesting?

Dan zijn de cursussen van Paard en Landschap wat voor jou. Nieuwsgierig? Bezoek de Academy voor informatie over de cursussen:

#purehorsewebshop

No images found.

Tag je foto’s met #purehorsewebshop op instagram en verschijn in onze wildpluk feed!

Bessen en vruchten

Aardbei

Fragaria, Fragaria vesca, Fragaria moschata

Wanneer: Mei – september.

Waar: Groeit in bosgebieden en aan bosranden. Kan erg woekeren.

Eetbare deel: Vruchten, bladeren, twijgen.

Bosbes (blauwe bes)

Vaccinium myrtillus

Wanneer: Juni – september

Waar: Groeit in open bossen, op de heide en in veenachtige gebieden. Houdt niet van kalkrijke grond, is een zuurminnende plant.

Eetbare deel: Vruchten, bladeren, twijgen

Braam

Rubus

Wanneer: Augustus – oktober

Waar: Groeit voornamelijk langs bosranden, op open en zonnige plekken. Kan erg woekeren.

Eetbare deel: Vruchten, bladeren, twijgen

Druif

Vitis vinifera

Wanneer: Augustus – oktober

Waar: Groeit aan beekoevers, vijverranden, wegbermen en in open bossen. Voorkeur voor kalkrijke, kleiachtige bodems. Niet inheems.

Eetbare delen: Bladeren, twijgen (vruchten niet of met mate)

Framboos

Rubus idaeus

Wanneer: Juni – oktober

Waar: Groeit op open plaatsen in het bos en langs bosranden. Kan woekeren.

Eetbare delen: Vruchten, bladeren, twijgen

Zwarte bes

Ribes nigrum

Wanneer: Juni – juli

Waar: Groeit veelal in loofbossen en vochte broek-bossen.

Eetbare delen: Vruchten, bladeren, twijgen

Voor paarden zijn vooral de bladeren en bladknoppen aantrekkelijk. De bladeren worden het beste in gedroogde vorm gegeten. Vruchten mogen ze, maar vinden ze vaak niet lekker.

Struiken

Beuk (haag en boom)

Fagus sylvatica

Wanneer: Jaarrond

Waar: Groeit op een zonnige of licht beschaduwde plaats.

Eetbaar: Blad, twijg (en mogelijk schors)

Let op! De beukennootjes zijn giftig voor paarden

Hazelaar

Corylus avellana

Wanneer: Jaarrond

Waar: Groeit aan de bosranden en in bossen

Eetbaar: Blad, twijg, schors, bladknop

Meidoorn

Crataegus

Wanneer: Mei – Juli

Waar: Groeit in kustduinen, op oeverwallen langs de grote rivieren en aan bosranden. 

Eetbaar: Vrucht, blad, bloem, twijg

Het zijn vooral de jonge blaadjes en nieuwe twijgen die gegeten worden.

Moerbei

Morus

Wanneer: Mei – september

Waar: Groeit in een bosrijke omgeving. Niet inheems.

Eetbaar: Vrucht, blad, twijgen bladknop

Rozenbottel (bottelroos)

Rosa villosa

Wanneer: Mei – december

Waar: Groeit langs zandweggetjes in bossen, duinen, landerijen, maar ook in plantsoenen en groenstroken.

Eetbaar: Vrucht, blad, twijg

Tip: pluk de vruchten en laat ze drogen, zo kan je een voorraadje aanleggen voor de winter. De vrucht mag je ook ongedroogd geven.

knotwilg

Schietwilg

Salix

Wanneer: Jaarrond

Waar: Groeit vaak langs sloten, in broekbossen en grienden.

Eetbaar: Blad, twijg, schors, bladknop en katjes

Bomen

Appelboom

Malus Domestica

Wanneer: Jaarrond, appels tussen augustus – oktober

Waar: Groeit in tuinen en gaarden.

Eetbaar: Vrucht, blad, twijg en bast

Let op! Zorg dat de paarden de appels met mate krijgen, er zit veel suiker in teveel appels.

Ruwe berk en zachte berk

Betula pendula en Betula pubescens

Wanneer: Jaarrond, bloeit in maart – april

Waar: Ruwe berk groeit vooral op voedselarme droge gronden en de zachte berk vooral op vochtige plekken.

Eetbaar: Blad, twijg, vooral de bast wordt graag afgepeld.

Grove den

Pinus sylvestris

Wanneer: Mei – Juni

Waar: Groeit voornamelijk in bosgebieden, soms in duingebieden.

Eetbaar: Naalden, takken en knoppen

Zomereik

Quercus robur

Wanneer: Jaarrond, eikels in augustus – september.

Waar: Groeit in bossen, bosgebieden en aan bosranden.

Eetbaar: blad, eikels, tak en knop

Let op! Groene eikels zijn giftig voor paarden. Bruine eikels en eikenbladeren mogen paarden wel eten, maar wel met mate.

Els

Alnus

Wanneer: Februari – maart

Waar: Groeit aan bosranden, soms ook langs weilanden.

Eetbaar: Blad, twijg en schors. De bladknoppen zijn eind winter en begin voorjaar vaak erg geliefd.

Iep

Almus

Wanneer: Jaarrond

Waar: Groeit in parken en tuinen

Eetbaar: Blad, twijg

Tamme kastanje

Castanea sativa

Wanneer: Jaarrond, kastanje’s in oktober – december

Waar: Groeit in bossen, aan bosranden en in parken

Eetbaar: Knop, twijg, blad, enkele rijpe kastanjes (met mate)

Let op! De paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) is NIET eetbaar.

Lijsterbes

Sorbus aucuparia

Wanneer: Jaarrond, bessem groeien mei – juni.

Waar: Groeit in bosranden, loofbossen, parken en plantsoenen.

Eetbaar: Blad en twijg.

Let op! Geef de bessen bij voorkeur liever niet. De bladeren mogen met mate gegeten worden.

Linde

Tilia

Wanneer: Juni – juli

Waar: Groeit in parken en in bermen.

Eetbaar: Blad, twijg, bloesem, bladknop en bast

Populier

Populus

Wanneer: Jaarrond

Waar: Groeit langs rivieren en kanalen, in bossen en aan bedrijfsterreinen.

Eetbaar: Blad, twijg, bast en bladknop

Fijnspar

Picea abies

Wanneer: Mei

Waar: Komt in Nederland in het wild niet voor. Wordt veel gebruikt als kerstboom.

Eetbaar: Twijg, naalden en knoppen

Mispel

Mespilus germanica

Wanneer: Juni – oktober

Waar: Groeit in bosgebieden, parken en tuinen

Eetbaar: Vrucht, blad, twijg en knop (de vruchten bevatten veel suiker).

Kruiden

Anijs

Pimpinella anisum

Wanneer: Bloeit in juli – augustus

Waar: Groeit in tuinen, zelden in het wild

Eetbaar: Hele plant, maar niet de wortels

Basilicum

Ocimum basilicum

Wanneer: Mei – juli

Waar: Groeit in tuinen

Eetbaar: Hele plant, maar niet de wortels

citroenmelisse

Citroenmelisse

Melissa officinalis

Wanneer: Juli – augustus

Waar: Groeit in tuinen, zelf aan te planten

Eetbaar: Hele plant, maar niet de wortels

Dille

Anethum graveolens

Wanneer: Juli – augustus

Waar: Groeit in tuinen en bossen

Eetbaar: Hele plant, maar niet de wortels

salie

Echte salie en veld salie

Salvia officinalis en Salvia pratensis
 

Wanneer: Juni – augustus

Waar: Groeit in rivierdalen, onder andere langs de Maas, Waal en Rijn.

Eetbaar: Hele plant, maar niet de wortels

Salvia officinalis (echte salie) is de geneeskrachtige. Die is niet inheems. Deze zie je vooral in (kruiden)tuinen.

tijm

Tijm

Thymus

Wanneer: Juni – augustus

Waar: Groeit in duinen, rotsachtige gebieden en op graslanden.

Eetbaar: Hele plant, maar niet de wortels

Thymus pulegioides (grote tijm) en Thymus serpyllum (kleine tijm) zijn inheems. De Thymus vulgaris is de keukentijm.

munt

Munt

Mentha

Wanneer: April – september

Waar: Groeit in tuinen

Eetbaar: Hele plant, maar niet de wortels

Let op! Geef munt maar ik kleine hoeveelheden. De stoffen in muntbladeren zijn zeer sterk.

Rozemarijn

Salvia rosmarinus

Wanneer: Mei – augustus

Waar: Groeit in tuinen, langs kustgebieden

Eetbaar: Hele plant, maar niet de wortels

oregano

Wilde marjolein

Origanum vulgare

Wanneer: Juli – september

Waar: Groeit in tuinen, op warme en droge plaatsen

Eetbaar: Hele plant

kamille

Kamille

Matricaria

Wanneer: Mei – september

Waar: Groeit op akkers, langs slootkanten, in bermen en op dijken.

Eetbaar: Hele plant

peterselie

Peterselie

Petroselinum crispum

Wanneer: Juni – augustus

Waar: Groeit in tuinen

Eetbaar: Hele plant

venkel

Venkel

Foeniculum vulgare

Wanneer: Juli – september

Waar: Groeit in tuinen en kassen

Eetbaar: Hele plant

duizenblad

Duizendblad

Achillea millefolium

Wanneer: Juni – september

Waar: Groeit op graslanden en in wegbermen.

Eetbaar: Hele plant

driekleurig viooltje

Driekleurig viooltje

Viola tricolor

Wanneer: April- juli

Waar: Groeit in tuinen, parken en langs bermen.

Eetbaar: Hele plant

Mariadistel

Mariadistel

Silybum marianum

Wanneer: Juli – september

Waar: Groeit op droge graslanden en stenige gebieden.

Eetbaar: Hele plant

Postelein

Portulaca oleracea

Wanneer: Juni – augustus

Waar: Groeit in bermen en langs bosranden.

Eetbaar: Hele plant

Wilgenroosje

Epilobium hirsutum

Wanneer: Juni – september

Waar: Groeit langs oevers van rivieren, bosranden, beken en sloten.

Eetbaar: Hele plant

Grote klis

Arctium lappa

 

Wanneer: Juni – augustus

Waar: Groeit op open plekken in bossen en bermen.

Eetbaar: Bladeren

 

Moerasspirea

Filipendula ulmaria

Wanneer: Augustus – september

Waar: Groeit in nat grasland, bossen, slootkanten en rietvelden.

Eetbaar: Hele plant

Heemst

Althaea officinalis

Wanneer: Juli – september

Waar: Groeit in tuinen, langs rietmoerassen, slootkanten en ruige gebieden.

Eetbaar: Hele plant

Smalle weegbree

Arctium lappa

Wanneer: Mei- september

Waar: Groeit op graslanden en soms in bermen.

Eetbaar: Hele plant

Margriet

Leucanthemum vulgare

Wanneer: Mei – oktober

Waar: Groeit op grasvelden, in weilanden, parken en tuinen.

Eetbaar: Hele plant

Paardenbloem

Taraxacum officinale

Wanneer: April – mei

Waar: Groeit in weilanden, tuinen, bermen en langs oevers.

Eetbaar: Hele plant

Goudsbloem

Calendula officinalis

 

Wanneer: Juni – september

Waar: Groeit in tuinen

Eetbaar: Hele plant

 

 

Korenbloem (rood/blauw)

Centaurea cyanus

Wanneer: Juni – augustus

Waar: Groeit op akkers, akkerranden en soms in bermen.

Eetbaar: Hele plant

Fluitenkruid

Anthriscus sylvestris

Wanneer: April – juni

Waar: Groeit voornamelijk in wegbermen en in weilanden.

Eetbaar: Hele plant

Let op! Fluitenkruid lijkt erg veel op de gevlekte scheerling. Deze is giftig voor paarden. Controleer goed of je de juiste plant hebt, en geef hem bij twijfel liever niet.

Ereprijs

Veronica

Wanneer: April – juni

Waar: Groeit in graslanden en in wegbermen.

Eetbaar: Hele plant

 Veronica longifolia (lange ereprijs)

Veronica chamaedrys (gewoon ereprijs)

Wilde peen

Daucus carota

Wanneer: Juni – oktober

Waar: Groeit in bermen, langs dijken en in weilanden.

Eetbaar: Hele plant

Herderstasje

Capsella bursa-pastoris

Wanneer: Maart – september

Waar: Groeit in siertuinen, in moestuinen, in grasland en op akkers.

Eetbaar: Hele plant

Engelwortel

Angelica archangelica

Wanneer: Mei – juli

Waar: Groeit aan waterkanten, langs oevers en rivieren.

Eetbaar: Hele plant

Kaasjeskruid

Malva

Wanneer: Juni – oktober

Waar: Groeit in bermen en kruidenrijk grasland.

Eetbaar: Hele plant

Malva sylvestris, groot kaasjeskruid

Malva moschata , muskuskaasjeskruid

Lievevrouwebedstro

Galium odoratum

Wanneer: Mei – juni

Waar: Groeit in tuinen en in loofbossen.

Eetbaar: Hele plant

Varkensgras

Polygonum

Wanneer: Mei – november

Waar: Groeit in bermen en weilanden.

Eetbaar: Hele plant

Bijvoet

Artemisia vulgaris

 

Wanneer: Juli – september

Waar: Groeit in bermen en weilanden.

Eetbaar: Hele plant

 

Let op! Deze plant is niet geschikt voor dragende en lacterende merrie’s.

Brandnetel

Urtica

 

Wanneer: Juni – oktober

Waar: Groeit aan bosranden, in bermen, weilanden en in tuinen.

Eetbaar: Hele plant

 

 

Wilde cichorei

Cichorium intybus

Wanneer: Juli – augustus

Waar: Groeit in wegbermen, maar ook langs dijken, in grasland

Eetbaar: Hele plant

Guldenroede

Solidago

Wanneer: Augustus – oktober

Waar: Groeit in tuine, graslandenn en in droge bosgebieden.

Eetbaar: Hele plant

Hop

Humulus lupulus

 

Wanneer: Juli – augustus

Waar: Groeit aan bosranden en struwelen.

Eetbaar: Hele plant

 

 

Hyssop

Hyssopus officinalis)

 

Wanneer: Juli – september

Waar: Groeit op oude muren, hellingen, grasland (kalkgrasland) en rotsachtige plaatsen.

Eetbaar: Hele plant

Kleefkruid

Galium aparine

Wanneer: Mei – oktober

Waar: Groeit in bermen, langs bosranden, langs akkers, in bermen, voedselrijk grasland en langs dijken.

Eetbaar: Hele plant

Karwij

Carum carvi

 

Wanneer: Mei – juni

Waar: Groeit in weilanden, bermen en op dijken

Eetbaar: Hele plant

 

Vrouwenmantel

Alchemilla

 

Wanneer: Juni – augustus

Waar: Groeit in tuinen

Eetbaar: Hele plant

 

 

Gele walstro

Galium

Wanneer: Juni – september

Waar: Groeit op dijkhellingen en krijthelling graslanden

Eetbaar: Hele plant

Kardoen

Cynara cardunculus

 

Wanneer: Augustus – september

Waar: Groeit in tuinen

Eetbaar: Hele plant

 

Zonnehoed

Echinacea

 

Wanneer: Juli – september

Waar: Groeit in tuinen

Eetbaar: Hele plant

 

Grote pimpernel

Sanguisorba officinalis

Wanneer: Mei – juli

Waar: Groeit in bermen en weilanden.

Eetbaar: Hele plant

(Tuin of sierversie mogelijk niet eetbaar)

Lavendel

Lavandula

Wanneer: Juni – september

Waar: Groeit in tuinen

Eetbaar: Hele plant

Let op! Geef de lavendel met mate. Tevens vinden veel paarden het niet zo lekker.

Verbena

Verbena officinalis

 

Wanneer: Juli – september

Waar: Groeit langs wegkanten, op of bij muren, heggen en langs rivieren.

Eetbaar: Hele plant

 

 

 

Klavers

witte klaver

Witte klaver

Trifolium repense

 

Wanneer: Mei – september

Waar: Groeit in wegbermen, op braakliggende gronden en grasland. 

Eetbaar: Hele plant

luzerne

Luzerne

Medicago sativa

 

Wanneer: Mei – juni

Waar: Groeit op omgewoelde kiezel- en gruisbodems, en groeit langs rivieren

Eetbaar: Hele plant

esparcette

Esparcette

Onobrychis viciifolia

 

Wanneer: Mei – juli

Waar: Groeit in bermen en droge graslanden

Eetbaar: Hele plant

 

Grassen

Kropaar

Poaceae

 

Wanneer: April – augustus

Waar: Groeit in weilanden, langs wegkanten en in bossen

Eetbaar: Hele plant

Dravik

Bromus

 

Wanneer: Mei – juli

Waar: Groeit op graslanden en langs wegbermen

Eetbaar: Hele plant

Timotee

Phleum pratense

 

Wanneer: Juni – augustus

Waar: Groeit vaak langs wegen, dijken en in graslanden

Eetbaar: Hele plant

Engels raaigras

Lolium perenne

 

Wanneer: Mei – juni

Waar: Groeit op gazons, graslanden, sportvelden, weilanden en natuurlijke graslanden.

Eetbaar: Hele plant

 

Ruw beemdgras

Poa trivialis

Wanneer: Mei – juli

Waar: Groeit op graslanden en langs wegbermen.

Eetbaar: Hele plant

Witbol

Holcus

 

Wanneer: Mei – september

Waar:Groeit in  wegbermen, hooi- en graslanden, in vochtige duinvalleien, en in bossen

Eetbaar: Hele plant

 

Giftig

Taxus

Taxus baccata

Waar: Groeit vaak in tuinen als haag.

Gevaarlijke stof: Taxine. Hele struik en bessen.

Symptomen bij inname: Diarree, valneiging, vertraagde hartslag en hartstilstand.

Boterbloem

Ranunculus

Waar: Groeit vaak in (paarden)weilanden mede door verdichting.

Gevaarlijke stof: Sap in plant (niet heel giftig).

Symptomen bij inname: koliek, diarree, overmatige speekselvorming, blaren in de mond, bloederige urine, zwaar ademen, zwakke polsslag, spiertrekkingen rond de ogen en rode slijmvliezen

Heermoes

Equisetum arvense

Waar: Groeit vaak op akkers, in bermen, op grasland, langs spoorwegen en in tuinen.

Gevaarlijke stof: Zaden

Symptomen bij inname: Verhoogde prikkelbaarheid, wankelen, verlamming van de achterhand, schrikachtig en omvallen.

(Er zijn twee sorrten heermoes, een soort kan in kleine maten wel therapeutisch worden ingezet.)

Buxus

Buxaceae

 

Waar: Groeit vaak in tuinen als haag of als versiering.

Gevaarlijke stof: Hele struik

Symptomen bij inname: Koliek, heftige diarree, braakneigingen, krampen, beven en ademstilstand

Jacobskruiskruid

Jacobaea vulgaris

Waar: Groeit vaak langs bermen, in weilanden en op dijken.

Gevaarlijke stof: Hele plant

Symptomen bij inname: Ernstige leverschade

Boerenwormkruid

Tanacetum vulgare

Waar: Groeit in bermen, op braakliggende terreinen en soms in weiden.

Gevaarlijke stof: Bloemen en bladeren

Symptomen bij inname: Krampen, opwinding en leverproblemen. Bij kleine hoeveelheden kan het wormdrijvend werken.

St Janskruid

Hypericum perforatum

Waar: Groeit vaak in weilanden en bermen

Gevaarlijke stof: Hele plant

Symptomen bij inname: Ontstekingen, roodheid van de huid gepaard met zweren, weinig eetlust, veel jeuk, blindheid, krampen.

(In kleine mate kan het wel therapeutisch worden ingezet.)

Klaproos

Papaver rhoeas

Waar: Groeit vaak langs bermen, in weilanden en op dijken.

Gevaarlijke stof: Het sap in de bloem en de zaden

Symptomen bij inname: Koliek, darmverstoppingen, bloederige buikloop en zenuwverschijnselen

Gevlekte scheerling

Conium maculatum

Waar: Groeit in bermen en langs snelwegen

Gevaarlijke stof: Het sap en de wortel.

Symptomen bij inname: Brandende pijn aan keel en mond, speekselvloed, koliek, verwijding van de pupillen, werkt op de zenuwen en veroorzaakt stuipen en spierkrampen, bewusteloosheid en uiteindelijk de dood.

Let op! De gevlekte scheerling lijkt sprekend op fluitenkruid. Geef bij twijfel geen van beide varianten om vergiftiging te voorkomen.

Varen

Hypolepidaceae

Waar: Groeit vaak in bossen en in weilanden.

Gevaarlijke stof: Hele plant

Symptomen bij inname: Gewichtsverlies, diarree en incoördinatie.

(Er zijn heel veel soorten varens)

Basterdklaver

Trifolium hybridum

 

Waar: Groeit tussen het gras en op braakliggende terreinen.

Gevaarlijke stof: Het sap in de bloem en de zaden

Symptomen bij inname: Zonnebrand, hoefbevangenheid en leverbeschadiging.

Hondsdraf

Glechoma hederacea

Waar: Groeit in graslanden, zomen en in bossen.

Gevaarlijke stof: Hele plant.

Symptomen bij inname: Zwakke pols, ademnood, verhoogde temperatuur, zweten, bibberen en duizeligheid

Esdoorn

Acer

Waar: Groeit vaak in bossen, aan bosranden en in tuinen.

Gevaarlijke stof: Bladeren en zaden (helikoptertjes)

Symptomen bij inname: Atypische Myopathie

Niet alle esdoorns zijn giftig: De veldesdoorn kan wel gegeten worden. Ook Noorse esdoorn zou geen probleem moeten zijn. De stof hypoglycine A is enkel in gewone esdoorn aangetroffen (Acer pseudoplatanus) en in vederesdoorn (Acer negundo).

Vingerhoedskruid

Digitalis purpurea

Waar: Groeit vaak in eiken, berken en beukenbossen.

Gevaarlijke stof: Hele plant, voornamelijk de bladeren en bloemen.

Symptomen bij inname: Diarree, koliek, onregelmatige hartslag, spasmen en dood door hartstilstand. Na het kauwen treden er mond- en keelontstekingen op.

Berenklauw

Heracleum sphondylium

Waar: Groeit veel langs dijken, in bermen langs wegen en in graslanden en ruigten voorkomt.

Gevaarlijke stof: Het sap in de bladeren

Symptomen bij inname: Huidirritatie, blaren en brandwonden. Sommige paarden (en mensen) eten wel van deze plan. Het gaat met name om de huidirritatie, waarom je bedacht moet zijn bij deze plant.

Gouden regen

Laburnum anagyroides

Waar: Groeit vaak in weilanden en bermen

Gevaarlijke stof: Hele plant, de zaden zijn uiterst giftig

Symptomen bij inname: Koliek, diarree, een schuimende mond, verwijde pupillen en krampen op

Narcis

Narcissus

Waar: Groeit vaak in bermen en in tuinen

Gevaarlijke stof: De bloembol

Symptomen bij inname: Koliek

Klimop

Hedera helix

 

Waar: Groeit op tegen muren, bomen, schoorstenen en over schuttingen.

Gevaarlijke stof: Bladeren en wortels

Symptomen bij inname: irriterend voor het maagdarmslijmvlies, koliek en diarree.

 

Zwarte nachtschade

Solanum nigrum

Waar: Groeit op omgewerkte grond, akkers, bermen, langs stoepranden en op stoepen

Gevaarlijke stof: Hele plant, voornamelijk de bloemen en bessen zijn uiterst giftig.

Symptomen bij inname: Maagpijn, gevoelloosheid, verwijding van pupillen, verminderde eetlust, diarree, verminderde coördinatie, zwak ogend, moeite met ademhalen, kwijlen, bewusteloosheid

Rododendron

Rhododendron

 

Waar: Groeit vaak in bossen tussen bomen.

Gevaarlijke stof: Bladeren en bloemen

Symptomen bij inname: Verminderde eetlust, diarree, koliek, zwak ogen, verminderde coördinatie, verdoofd, verlamming van de benen en een zwakke hartslag

 

 

Koolzaad

Brassica napus

 

Waar: Groeit op akkers.

Gevaarlijke stof: Zaden en bloemen.

Symptomen bij inname: Ontstekingen aan het maagdarmkanaal, lever, nieren en huid, koliek, darmverstoppingen en ongecontroleerde bewegingen.

 

 

 

Seizoensboxen

+
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina Snel bekijken
From  33,00 incl. btw iedere 2 maanden
+
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina Snel bekijken
From  61,00 incl. btw iedere 2 maanden
Goedkoper dan losse producten!
+
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina Snel bekijken
From  63,00 incl. btw iedere 2 maanden

Super snelle levering. De kruiden ruiken zalig, zijn mooi fijn en makkelijk ergens doorheen te mixen. Mijn paard vind het heerlijk. Ik had een foutje gemaakt in de bestelling gemaakt. Die wijziging/annulering in mijn bestelling werd super netjes aangepast. Heb ook snel mijn geld terug gekregen. Echt zeer tevreden. oh en je krijgt super leuke mails als je je inschrijft voor de nieuwsbrief

Linda Knol / 24-11-2022

Goede service, snelle levering en een pak nuttige informatie op de site. Een van de zeldzame bedrijven met een echt hart voor de natuur! Zowel de producten zelf, als het verzenden (CO2 compensatie) wordt zo puur natuurlijk mogelijk gedaan.

Eva / 19-12-2022

Heel goed geholpen bij het kiezen van de kruiden die ik nodig heb voor mijn shetlander met gevoelige spijsvertering.
De eerste dag moest ze even wennen aan de kruiden door haar voer, maar ze vind het super lekker!

Lonneke van der Sanden / 25-11-2022

De Paardentuin

Wil jij graag meer leren over natuurinclusieve paardenhuisvesting? Dan zijn de cursussen van Paard en Landschap wat voor jou. Nieuwsgierig? Bezoek de Academy voor informatie over de cursussen:

De voordelen van een paardentuin!

  • jouw paard meer beweging te bieden en tegelijk grootschalige bodemverdichting te voorkomen met behulp van tracks;
  • jouw paard een rijke variatie aan ruwvoer aan te bieden en tegelijk biodiversiteit aan te brengen in het landschap door de aanplant van hagen, bomen, struweel en kruidenranden.
  • jouw paard in een kruidenrijke weide selectief te laten grazen en tegelijk een gezond bodemleven te ontwikkelen met natuurlijk weidebeheer en kringloop van paardenmest.
  • jouw paard droge hoeven te geven en tegelijk te zorgen dat we het regenwater kunnen vasthouden en in de bodem laten infiltreren.
  • jouw paard zelfmedicatie aan te bieden met kruidenstroken en tegelijk daarmee het nectar- en stuifmeelaanbod voor bijen en vlinders te verhogen.

De aanleg van een Paardentuin stelt je in staat de natuur terug te brengen naar je paard. Hiermee geef je het paard enorm veel keuzevrijheid en voldoening terug.

 

Gerelateerde catagoriën