Super simpel! Ga naar buiten en kijk om je heen.
Weide:
In de weide staat vaak al een hoop. Niet alles wordt direct gegeten door je paard (als het nog vers staat te groeien en bloeien). Brandnetel is zo’n voorbeeld, maar bij paardenbloem, guldenroede, bijvoet en nog vele andere is dit ook vaak zo. De planten, bij uitstek de gene die groot of hoog worden, kan je heel goed afknippen, bundelen en te drogen ophangen. Deze bundeltjes kan je dan vanaf de herfst tot in de lente het volgende jaar aanbieden in je paddock.
Hoe actiever je in de lente en zomer gaat verzamelen en drogen, hoe meer je in de “armere” winterdagen kan bijvoeren.
Uiteraard kan je bovenstaande ook met planten doen die je buiten je eigen weide vindt.
Bermen:
Hierbij is het aller belangrijkste dat je geen berm langs een autoweg kiest. Je snapt dat de uitlaatgassen allemaal neerslaan op alles wat er langs de weg zich begeeft en dus ook de berm.
Kies voor bermen in het buitengebied, maar let op, want ook hier zit soms een addertje onder het gras. Direct naast een sloot is vaak niet aan te raden, want Nederland heeft vrij veel vervuild oppervlakte water. En bermen vlak bij landbouwgrond kunnen allerlei pesticide en herbicide stoffen bevatten (omdat die zijn verwaaid uit het perceel er naast).
De meest gezonde bermen zijn die naast wandel of fietspaden liggen. En dat is best handig, want gewapend met een knipschaartje en fietstas kan je gemakkelijk een leuk bosje bij elkaar sprokkelen.
Bos:
In het bos groeit meer dan alleen maar bomen. Hier kan je ook allerlei mossen vinden waarvan sommige geschikt zijn voor paarden. Maar uiteraard is het bos wel de grootste bron voor houtachtige planten. Takken, twijgen en jong blad is hier het gemakkelijkste te vinden.
Let wel op, je mag officieel geen hout uit het bos meenemen. Ga hier dus heel bewust en bos-vriendelijk mee om!
Tuin:
Je eigen tuin kan je een wereld van mogelijkheden bieden. Uiteraard hoeft het niet, maar als je geen eigen weide hebt kan het heel leuk zijn om zo toch nog wat te kunnen aanbieden aan je paard.
Je kunt bijvoorbeeld een moestuintje aanleggen met allerlei kruiden.Ukie’s moestuintje is een heel leuk product om hiervoor te gebruiken, klik hier voor meer info.
De planten uit de moestuin kan je dan zowel voor jezelf als je paard gebruiken. En het aller leukste is, dat zelfs als je 2 hoog met klein balkon woont, je dit toch kan doen. Kijk maar naar dit voorbeeld, dit is mijn eigen balkon in mijn eerste huis. Hier heb ik in oude petflessen een verticale moestuin met kruiden gemaakt en het werkte hartstikke goed.
Maar denk ook aan een eetbare haag als tuinafscheiding, dan kan je wanneer het snoeitijd is, het snoeiafval meenemen voor je paard.
En sommige struiken kunnen ook een prachtige aanvulling zijn voor zowel je tuin plezier als het dieet van je paard.
Tuinman:
Als je geluk hebt kan je een deal sluiten met je lokale tuinder, dat je bij hem zijn snoeiafval mag ophalen (of dat hij het brengt bij je). Wees wel hyperalert op wat hij je geeft. De beste man of vrouw heeft waarschijnlijk geen kennis van wat paarden wel en niet mogen! En je moet heel goed weten wat je van hem of haar krijgt, want anders kan dat serieus verkeerd aflopen. Er kan giftig blad bijvoorbeeld tussen zitten. Vraag dus heel specifiek naar enkel berk, wilg of naar een soort die je zelf goed kan herkennen.