Wil je onze reviews lezen of ons helpen door zelf ook een review achter te laten?

Klik hier om een review te schrijven

Hoe laat je jouw paard wennen aan nieuwe en natuurlijke voeding?

Onderstaande geldt met name als je de bijvoeding van je paard gaat aanpassen naar natuur voeding of supplementen zonder toegevoegd suiker.

  • Dit is dus zowel voor de voeding van al onze boxen
  • Als voor voeding die je los bij ons hebt aangeschaft (bijvoorbeeld de iedere dag kruiden van Terra Pura).
  • Als voor diverse supplementen.

Voor meer diepgang en uitgebreidere uitleg, check deze blog (klik hier).

Extra informatie

Stap 1: Zoek uit wat jouw paard echt lekker vind, maar wat tevens ook kan bijdragen aan de gezondheid in plaats van er afbreuk aan doet.

Hier kan je bijvoorbeeld met gerust hart uit kiezen:

  • Brok gemaakt van gras of hooi, zonder andere toevoegingen (verschillende soorten grassen is geen probleem, maar geen luzerne of bietenpulp).
  • Esparcette brok
  • Luzerne brok
  • Timothee brok
  • Hunsrucker trift
  • Groene haver

Hier kan je wel uit kiezen, maar hou de dosering zo laag mogelijk:

  • Granenvrije en sojavrije slobber
  • Granenvrije en sojavrije brok of muesli
  • Losse luzerne met vezellengte tussen 2 en 8 cm. Onze eigen luzerne heeft langere vezels en zijn wel oke.
  • Bietenpulp als je paard een senior is

De eerste 3 uit het onderste rijtje zijn minder wenselijk omdat de vezellengte niet ideaal is voor de darmperistaltiek. Alle grondstoffen met een vezellengte tussen 2 en 8 cm wordt minder goed klein gemaakt als je daarbij ook een brokje of kleine vezelstukjes (zoals kruiden) voert in één maaltijd. En tevens zijn de meeste graanvrije brokjes en muesli ’s wel met compromissen (bijvoorbeeld sojaolie, appelpulp of bindmiddel), dus vandaar dat ik dit een minder superieure keuze vind.

Mocht je het je afvragen, wij hebben ook losse luzerne in het assortiment, maar we hebben deze geselecteerd op de langere vezelstukjes, dus deze is wel oké.

Liever niet, maar soms in nood is het niet anders (let wel op, er zijn paarden die dit niet kunnen verdragen):

  • Handje onbewerkte granen, met voorkeur haver of spelt. Max 250 gr per dag.
  • Overige soorten muesli en brokken kunnen soms wel en soms niet, twijfel je, neem dan contact op.

Hou hierbij de vuistregel aan van maximaal 250 gram per dag voor een paard van 500 kg.

Stap 2: Zoek uit welke structuur je paard het lekkerste vind.

Niet ieder paard houdt van losse kruiden en in sommige gevallen herkennen paarden de losse kruiden niet als voedsel (en eten het daarom niet). Dan kan het toevoegen van een brokje helpen, omdat ze daar meestal wel een goede associatie mee hebben. Je kunt een scheutje water toevoegen om de kruiden aan het brokje te laten plakken.

Stap 3: Zoek uit welke substantie je paard het lekkerste vind.

Niet ieder paard houdt van een hapklaar brokje. Sommige doen een moord voor een klef nat papje. Door te variëren met de hoeveelheid water en het al dan niet toevoegen van slobber (of natmaken van de hooibrokjes) kan je ontdekken welke substantie het meest in de smaak valt.

De kernboodschap is dus, mengen mag! Maar zoek uit welke smaak, structuur en substantie het meest in de smaak valt.

Dat ligt aan waarmee je het mengt. Met hooi- of grasbrok, timothee, esparcette, luzerne of groene haver kan je het voor altijd blijven mengen. Dit zijn op zichzelf hele gezonde toevoegingen over het algemeen.

Als je bent uitgeweken naar een granenvrije (en sojavrije) muesli of brok kan dit ook voor onbepaalde tijd, mits het passend is bij de gezondheidstoestand van je paard. Dit kan dus alleen bij gezonde paarden, die geen klachten vertonen en die ook qua huisvesting en beweging (stress) het goed op orde hebben.

Wanneer je moest uitwijken naar producten die wat verder van de natuurlijke behoefte af staan, dan zou ik adviseren om het met de tijd (en neem hier gerust maanden voor mits de gezondheid het toelaat) te proberen het in steeds mindere mate toe te voegen. Soms lukt het om toch de smaak te veranderen naar een toevoeging die meer bijdraagt (zoals een granenvrije slobber bijvoorbeeld). En dan is het ook altijd goed om flink te experimenteren met structuur en substantie. Vaak kan je gedurende de maanden wel een variatie vinden die wel lekker opgegeten wordt en toch ook gezond is.

Nee hoor, geen probleem. Soms ontstaat er een bepaalde situatie in het leven (van jou of je paard) waardoor je even niet kan bijvoeren. Met even bedoel ik dan één dag tot een paar weken. Maandenlang zou wel van een andere orde zijn. Neem dan even contact met ons op over wat wijsheid is qua bijvoeding, we denken graag met je mee.

Wel is het belangrijk dat je alle gezondheidsproblemen hebt uitgesloten (zodat er bijvoorbeeld geen sprake is van een acute maagzweer o.i.d.) als je paard zelf beslist even niet te willen eten. Maar is hij of zij gezond, dan is even pauzeren echt prima. Goed om te weten; dit zie ik vaker ontstaan in de zomer dan in de winter.

Zeker met de mineralen mix puur G en balancer puur P gebeurt het soms dat ze even geen behoefte hebben. Maar ook de kruiden kunnen soms even op pauze. Als je lid bent van de box, stuur ons dan even een e-mail, dan verschuiven we de verzenddatum voor je.

En als je in een protocol zit met supplementen, neem dan gerust even contact op met ons (of je behandelaar). Dan wordt er met je mee gedacht of pauzeren handig is, of dat het misschien anders kan worden ingericht.

Begin altijd met 75/25 qua verhouding.

75% van de huidige voeding en 25% nieuw. In de loop van de weken laat je steeds meer van het oude voer weg en introduceer je steeds meer van het nieuwe.

Voor de makkelijke eters: Neem er minimaal 2 weken voor. Maar meer tijd mag! Het ligt erg aan de geschiedenis van je paard. Sommige paarden eten het meteen.

Het advies is om minimaal 2 weken te nemen.
Dag 1 t/m 5 – 75/25
Dag 6 t/m 10 – 50/50
Dag 11 t/m 15 – 25/75

Voor de moeilijke eters: Paarden die heel lang al allerlei muesli’s hebben gegeten (of een verstoring in de stofwisseling hebben) als bijvoeding hebben minimaal 6 tot 12 weken nodig om te wennen aan oervoeding. 6 tot 12 weken lijkt lang, maar sommige paarden hebben zelfs nog langer de tijd nodig. De stofwisseling en smaak beleving veranderen duurt soms wel een half jaar tot een jaar.

De basis strekking is, neem er de tijd voor. Het kost soms echt wat geduld en doorzettingsvermogen. En soms kunnen paarden echt even hun neus er voor ophalen, maar laat je niet na enkele dagen ontmoedigen! Neem voor de overgang eerder weken (of maanden) dan dagen de tijd.

En onthou, het is het waard! Je helpt je paard van zijn verslaving af en naar een gezonder lichaam toe. Uiteindelijk zal je paard je dankbaar zijn ook al is hij in eerste instantie geen happy camper.

Over smaak valt niet te twisten!

Hoe een paard smaak beleeft is voor ieder paard anders. Wij zullen het nooit precies weten, net zo min dat je van een ander mens niet precies weet waarom hij iets wel of niet lekker vind.

Maar smaak is wel te trainen!

Als een paard een voorgeschiedenis heeft gevuld met zoete smaken (zoet hooi, granen, suikerrijke supplementen, etc) kan het zijn dat zijn smaak beleving dat als “normaal” en lekker heeft bestempeld. Om dan weer soberder in smaak te leren eten kost tijd. In uitzonderlijke gevallen duurt het soms wel een jaar. Het brein moet de nieuwe neurale paden goed gaan gebruiken en sober voedsel als “lekker” gaat associëren.

Als je paard niet helemaal gezond is, kan het ook een lastigere omschakeling zijn. Een lijf wat uit balans is kan andere voorkeuren gaan hebben, dan dat werkelijk gezond is op de langer termijn. Zo is de suiker behoefte groter bij een chronisch energie te kort. Het lijf denkt dan niet verder na, dan de korte termijn oplossing (want suiker staat gelijk aan energie voor het lijf). Echter is het dan aan ons, de mens, om in te schatten dat de oplossing die het lijf heeft, niet de meest handige is voor het verkrijgen van een gezond lijf in de toekomst.

Gedeeltelijk is de “zelf medicatie” kwaliteit die het paard heeft een beetje verstoord. Hoe zich dat uit is bij elk paard een beetje anders. Als je jou paard verdenkt van niet meer helemaal in tune zijn met zijn werkelijk oer behoefte, neem dan gerust contact met ons op. Dan denken we met je mee.

Meer lezen hierover? Lees dan de blog hier.

 

Los van of je een zoetekauw als paard hebt, of dat je paard eigenlijk al zijn hele leven gezonde balancers eet, kan het alsnog zijn dat je paard moeite heeft met het aanpassen naar diversiteit waar geen smaak makers in zitten.

Sowieso kan je losse kruiden (zoals de Season Fit box) als basis voeding niet vergelijken met een brokje. Ook al was dat brokje al heel sober qua smaak. Het feit dat het een brokje is, is al bepalend. Structuur verandering is een reden waarom sommige paarden moet wennen.

Als je heel basaal kijkt kunnen er een paar redenen zijn waarom je paard de oervoeding niet zomaar eet.

    • Het kan zijn dat er één kruid in de mix zit waardoor hij of zij de hele mix laat staan.
    • Het kan ook zijn dat je iets door de mix hebt gemengd (bijvoorbeeld een mineralen mix) wat vies wordt gevonden.
    • Het kan dus zijn dat het lijf uit balans is waardoor het instinct onjuist wordt beïnvloed. Een verstoorde darmflora en darmgezondheid kan hier ook aan bijdragen.
    • Je paard is uit balans qua suiker behoefte, vaak zijn dit de paarden die een voorgeschiedenis aan suikerrijk ruwvoer of krachtvoer hebben gehad.  
    • Het kan ook zijn dat je paard de structuur niet herkent. De kruiden zijn expres klein gehouden, maar dit geeft wel een afwijkende structuur als je paard alleen gewent is om brokjes te eten.
    • En het kan zijn dat je paard specifiek even geen behoefte heeft aan de kruiden of balancer. Dat is niet zo spannend en dan kan je het over een tijdje opnieuw aanbieden. Vaak eten ze het dan wel.

Supplementen voeren is van andere orde dan de basis bijvoeding. Supplementen zijn vaak poedertjes met een specifieke smaak. Daarom wordt er door de supplementenmarkt ook vaak suiker toegevoegd aan de producten. Want ik weet niet of je wel eens een puur supplement hebt geproefd? Sommige zijn echt heel goor!

Je moet altijd als eerste uitvinden wat je paard specifiek niet lekker vindt. Meestal worden er meerdere supplementen gemengd en dan weet je niet meer wat de weigering veroorzaakt.

Om uit te vinden welk supplement niet zo lekker gevonden wordt ga je terug naar een mengeling van dingen waarvan je zeker weet dat je paard ze lekker vindt. Dat geef je op dag 1. Daarna ga je in de volgende dagen 1 voor 1 supplementen bijvoegen. Check ze allemaal, want er zijn paarden die meer dan 1 supplement niet lekker vinden.

Zodra je weet wat het “probleem” is kan je afhankelijk van het supplement verschillende dingen doen. Hierover lees je meer in het tabblad “extra tips”.

Zoek eerst uit wat je paard niet wilt eten. Afhankelijk van het supplement of de bijvoedingssoort wat niet lekker gevonden wordt kan je extra dingen dingen doen om de gewenning te bespoedigen.

Deze tips gaan er vanuit dat je stap 1, 2 en 3 hebt doorlopen en je wel tenminste één voeder als basisvoeding kan geven wat je paard wel lust.

Bij voorkeur is dat hooibrok omdat dit het meeste lijkt op hooi/gras en dus het beste past bij de spijsvertering. En, als het goed is heb je al uitgetest wat je paard liever eet: een slobber van hooibrok of droge hooibrokjes (max. 200 gram voor een paard van 500 kg, pas op voor slokdarmverstopping en te grote maagvulling) al dan niet met een scheutje water.

De tips:

  • Je kunt het gene wat je paard niet lekker vindt weglaten voor enkele dagen en dan in minimale dosis weer toevoegen en dat heeeel langzaam ophogen. Je mag echt beginnen met een snufje, zoals je een snufje zout op je eten zou uitstrooien. Meng de boel heel goed!
  • Je kunt kijken of je de bijvoeding of het supplement kan vervangen voor iets anders wat vergelijkbaar is en wel lekker gevonden wordt. Overleg hiervoor met een voedingsdeskundige of degene die je begeleidt.
  • Je kunt kijken of het helpt om iets meer van de basisvoeding te geven zodat de smaak van het “bah” wat wegvalt. Soms helpt het om een royale hoeveelheid slobber te maken en dan kan je toewerken naar de normale dosis van het gene wat minder lekker is.
  • Je kunt kijken of het helpt om een andere soort basisvoeding bij te mengen. Luzerne heeft bijvoorbeeld een zeer aangename smaak, aangenamer dan esparcette. Soms is goed experimenteren met de basissmaken echt goed om te doen. En voor sommige paarden helpt het als je blijft wisselen met deze soort smaken. Sommige paarden vinden het anders “saai” worden en doordat je wisselt met esparcette, luzerne en timothee bijvoorbeeld, blijft de interesse wat meer gewekt.
  • Voeg iets toe waardoor je paard het prakje toch graag eet. Bijvoorbeeld zaden, bessen, fruit (met mate) of groente.
  • Sommige paarden doen een halve moord voor gekookt lijnzaad. Niet alle paarden, er zijn er ook die het zo smerig vinden dat ze nog liever hun dekje op eten. Maar als je paard er “zo eentje” is die gekookt lijnzaad om te smullen vindt, dan kan je daar gebruik van maken. Dan geef je voor 2 tot 4 weken lang elke dag je prakje, met daar boven op een derrie van gekookt lijnzaad (50 gram bijvoorbeeld). Niet mengen! Dan is het eerste wat ze proeven de lijnzaad en door het eten mengt het vanzelf. Na een paar dagen kan je het dan steeds meer mengen met de rest van het prakkie, tot er gewoon lekker gegeten wordt van het geheel. En als het goed gaat, ga je de lijnzaad verminderen en uiteindelijk stoppen.
  • Als het gaat om kruiden die niet lekker worden gevonden, dan kan je een thee zetten van de kruiden. Op de eerste dag giet je de thee over de bijvoeding en roer je deze er goed doorheen. Zo kan er al een beetje aan de smaak worden gewend. Na enkele dagen giet je de thee en de pulp over de bijvoeding (goed roeren). En vervolgens maak je minder thee en doe je er wat losse droge kruiden bij. Zo ga je door, tot de thee niet meer nodig is en je de normale dosis gewoon droog kan voeren. Let op, wel de thee altijd goed laten afkoelen!
  • Kruiden en supplementen kan je ook over het hooi uitstrooien. Uiteraard kan dit niet in een groepshuisvesting, maar wel als je je paard even apart kan zetten of als je paard bijvoorbeeld gedurende de nacht op stal staat. Dan maak je eerst met water in een plantenspuit (koop even een nieuwe spuit, in je eigen plantenspuit kan plantenvoeding hebben gezeten) het hooi wat nat. En daarna strooi je de kruiden of het supplement er overheen. Doe dit voor enkele dagen voordat je weer een snufje van het spul aan het prakje gaat toevoegen.
  • In het zelfde kader, maar wel echt een lompere methode, kan je ook een supplement op de lippen smeren. Dit kan alleen met poedertjes, of misschien dat een super creatieveling dit ook lukt met fijn gemalen kruiden. Je moet dan een pasta (dus weinig water gebruiken) maken van het supplement en dat op de lippen smeren. Dit doe je 1 á 2 dagen (dus niet langer blijven doen). Dan krijgt je paard met elke hap hooi die hij neemt ook de smaak en geur van het supplement binnen. Vaak gaan ze dan daarna toch ook het supplement eten als het door de bijvoeding zit. Maar dit is wel een vrij dwingende methode, doe dit dus vooral alleen onder begeleiding en als je 100% zeker weet dat het paard perse dat supplement moet hebben (bijvoorbeeld HeparKPU) omdat het essentieel is voor de gezondheid.
  • Sommige paarden eten hun bakje niet zo vlug op, maar als je ze de hele nacht toegang geeft, dan is het in de ochtend wel leeg. Dit kan goed bij stalpaarden, waar je het gewoon in de voerbak kiept in de avond. Meestal is de bak dan in de ochtend leeg.

Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee en bijna altijd lukt het om een goede middenweg te vinden. Zodat je toch een gezonde voeding kan geven, maar dat je paard ook lekker staat te smikkelen.

Schroom niet, je bent niet de enige waarbij het voeren niet vanzelf gaat. Het is best een omschakeling, maar wel een die het waard is. Dus contacteer ons en we zorgen er samen voor dat het goed komt.

Beantwoord bovenstaande informatie je vragen niet, dan kan natuurlijk! Geen nood, wij zijn er voor je. Neem gerust contact op.

Telefoon nummer: 0654967768

E-mail: info@purehorse.nl

Informatie over de Pure Horse Box

Geen verplichtingen

Je zit nergens aan vast, we werken niet met contracten. Je kan de Pure Horse Box gemakkelijk pauzeren of stopzetten.

Alles zit er in!

Alles wat jouw paard nodig heeft naast ruwvoer, zit in de box. Het voer sluit aan bij de seizoenen
en de natuurlijke behoefte.

Geen meuk

Alleen de aller hoogste kwaliteit grondstoffen. Dus geen kunstmatige toevoegingen, bestrijdingsmiddelenof bewerkingen.

Hoe werkt het? Super simpel!

De verlenging (en betaling) van de box gebeurd automatisch, je hoeft er niets voor te doen.

Elke 2 maanden ontvang je een nieuwe box vol met verse kruiden ontvangt en het bedrag wordt automatisch afgeschreven van je rekening. Je hoeft dus niet zelf het bedrag over te maken en ons er ook niet over te contacten (tenzij je iets wilt aanpassen). Alles is helemaal geregeld.

De verzending van de nieuwe box gaat dus ook automatisch. Ongeveer 2 werkdagen na je originele besteldag ontvang je de box op het door jou aangegeven adres.

Jij hebt de controle

Wil je het aflever adres wijzigen of je abonnement annuleren, dat kan heel eenvoudig via je eigen account op de site. Snel naar je eigen account, klik hier: https://purehorse.nl/my-account-2/

Stopzetten of pauzeren kan ten alle tijden tot 2 dagen voor de herhaaldatum.

Indien je de datum waarop de box wordt verstuurd wilt veranderen kan je een e-mailtje sturen naar info@purehorse.nl.

Vragen?

Beantwoord bovenstaande info je vragen niet of heb je andere vragen? Wij staan altijd voor je klaar als je vragen hebt. Of dit nu over de box is, over andere producten in onze webshop of een specifieke vraag over jouw paard, wij kunnen op al die vlakken met je meedenken en je desgewenst een advies geven.>Je kan ons bellen (06-54967768) of e-mailen (info@purehorse.nl).

Vanaf  29,00 incl. btw iedere 2 maanden
Vanaf  52,50 incl. btw iedere 2 maanden

Weet jij welke (hoeveelheid) voeding geschikt is?

Door de bomen het bos zien…Niet altijd simpel. Er wordt zoveel gezegd en beweerd over voeding voor paarden.

Op onze website proberen we je zo goed als mogelijk wegwijs te maken, door zoveel mogelijk informatie over de voeding, gezondheid en de oer behoefte van het paard te delen. Als je nog meer achtergrond info wilt kun je altijd kijken op onze kennisbank of je inschrijven op onze inner circle mailing lijst.

Maar ik kan me voorstellen dat je nu even snel een houvast kan gebruiken over de basis in de voeding voor jouw paard. Dit zijn de absolute basics:

Voer altijd minimaal 2 kg hooi per 100 kg paard. Het liefste onverpakt en van goede (hygiënische) kwaliteit.
 
Het beste doe je dit in slowfeeders die veelal in bakken op de grond aangeboden worden, zodat de eethouding het meeste lijkt op grazen. Daarnaast kan je met enkele slowfeeders variëren van hoogte, zodat er ook in andere houding kan worden gegeten (wat meer het browsen benaderd).
 
Het mooiste is als je ruwvoer kan aanbieden met veel verschillende soorten grassen. In het wild kunnen paarden gemakkelijk 25 soorten grassen per dag eten, dus kijk of je dat zoveel mogelijk kunt gaan benaderen. 
Tip: het kan dus leuk zijn om je weide te gaan door zaaien met andere grassoorten. 
 
Leegstand (dus meer dan 4 uur geen toegang tot ruwvoer) wordt sterk afgeraden, want dat helpt stofwisselingsproblemen en maagzweren in de hand.
Let ook altijd op dat de schimmeldruk in het ruwvoer laag is. Schimmels zijn een grote belasting voor paarden. 
 
Wil je meer lezen waarom dat zo is lees dan deze blog: Hooi vs voordroog. Maar ook deze blog is zeer interessant voor het thema ruwvoer: ruwvoer kwaliteit
 

Indien mogelijk is het fijn als je paard tenminste de maanden mei/juni tot oktober toegang heeft tot gras. Al is het maar voor 1 uur per dag.

Uiteraard is dit geheel afhankelijk van de gezondheid van je paard, de maat van je perceel of de pensionstal waar je paard woont.

Jaarrond gras zou nog meer te prefereren zijn, echter is dit in heel veel gevallen en om heel veel redenen vaak niet mogelijk (natte bodem, te klein perceel, etc).

De vuist regel is; als recreatief beweegt tot en met dat je de amateur sport beoefent met je paard, heeft je paard voldoende aan ad libidum hooi (of beperkt onbeperkt in slowfeeders) om zijn of haar energie uit te halen.
 
Pas bij dagelijkse arbeid van meer dan 1 uur, lange afstanden, veel galop werk, zware hogeschool oefeningen of parcours springen is de noodzaak om energie in de vorm van bijvoeding bij te voeren (uitzonderingen daar gelaten).
 
Kortom, de noodzaak om bijvoeding te voeren om energie bij te voeren is heel vaak niet nodig.
 
Mineralen kan een paard niet zelf aanmaken, daarom is een mineralenmengsel het minimale wat je kan en moet bijvoeden. Wij hebben hiervoor de mineraal Puur P, Puur G (ook voor senioren of junioren/dragende en zogende merrie’s) mengsels.

Als je paard gezond is kan hij zelf bijna alle vitamine zelf aanmaken. Alleen vitamine A en E moeten uit de voeding worden gehaald. Als je paard in de zomer dagelijks minimaal 1 uur toegang heeft tot gras, is dit in de regel voldoende om jaarrond geen tekorten te creëren.

Eet je paard geen gras (of bij uitzonderingen) is het goed om een bijvoeding (balancer) te kiezen met deze vitamine als toevoeging. Het gemakkelijkste is om in dit geval een balancer te kiezen die ook de essentiële mineralen bevatten, zodat het een 2-in-1 product word. Onze mineraal puur P, mineraal Puur G senior en junior zijn dergelijk producten (de basis Puur G bevat alleen mineralen).

Binnen de conventionele paardenhouderij is diversiteit in voeding schaars. Onze weides en hooi bestaan structureel uit te weinig planten en grassoorten. En we zijn gewend geraakt om paarden jaar in, jaar uit altijd maar het zelfde voer te voeren. Echter is dat totaal niet hoe een paard in de natuur zou eten!
 
Gelukkig kun je daar zelf wel een positieve rol in spelen. Je kunt het jaar rond allerlei verschillende dingen voeren zodat je telkens weer het lijf adequaat ondersteund. Hierdoor houd je de weerstand van je paard op peil en ondersteun je het zelf regenererend vermogen van het lijf. Zie de tips over het voeren met de seizoenen mee, op deze pagina.
 
Uiteraard kan je elke maand zelf bezig gaan met het samenstellen van het kostje van je paard. Maar, dat hoeft dus niet!
 
Je kan ook ons al het werk laten doen! Als je je abonneert op de Pure Horse Box, dan zorgen wij er voor dat jouw paard altijd divers en seizoensgebonden eet. Dan heb je de kracht van de natuur, maar wel met het gemak dat je er zelf niet meer over na hoeft te denken.
 
Als je meer wilt lezen en leren over diversiteit kan je je hart ophalen in deze blog: Blog zelfmedicatie
Het is niet nodig om extra vetten bij te voeren. Veel mensen maken gebruik van lijnzaadolie, zeker in de winter. Maar eigenlijk is dit niet echt gezond (op therapeutische uitzonderingen nagelaten). Je kan dus met gerust hart enige vorm van lijnzaadolie, zonnebloemolie of koolzaadolie weglaten.
 
Mocht je toch graag extra vetzuren aan je paard aanbieden omdat je daar een speciale reden voor hebt, dan is de volgende tip leuk:
 
Geef dagelijks een handje tot een half koffie kopje zaden door het voer. Per dag wissel je van soort. Dus dat betekend dat je bijvoorbeeld op maandag zonnebloempitten, op dinsdag hennepzaad, op woensdag pompoenpitten en op donderdag lijnzaad voert. Op deze manieren krijgt je paard zowel vetzuren als alle andere goede stofjes uit de zaden binnen. En (en daar komt ie weer) ben je lekker divers bezig.
 
Voor inspiratie welke zaden er allemaal zijn kan jij kijken op onze site: Vetten & oliën
Eiwitten bestaan uit aminozuren, dat zijn de bouwstoffen van een eiwit. Voor het lichaam is het fijn als er een grote diversiteit aan aminozuren beschikbaar is. Om daar positief aan bij te dragen kan je dagelijks een eiwitbron aanbieden. Dit kan je doen door dagelijks een handje luzerne, esparcette, timothee of grasbrok (of hooibrok) aan het dieet toe te voegen.
 
Ook hier kan je, net als bij de vetten, lekker afwisselen en mixen naar hartenlust. Wat betreft de grasbrok, hiervoor kan je elke soort of variant nemen. Let wel op dat er geen bietenpulp door heen gemengd zit.
 
Qua hoeveelheden kan je rond de 200 gr (alles bij elkaar) geven. Dat is een gemiddelde hoeveelheid. Je mag zeker ook meer voeren als je ziet dat je paard dat nodig heeft. Maar als je het alleen voor de diversiteit doet, dan kan je de 200gr aanhouden.

Een zeer gezonde, leuke tip is om regelmatig snack wandelingen te maken met je paard (of zelf plukken en voeren kan ook). Dit kan je als “uitstappen” na training doen of gewoon als quality time samen beleven. Laat je paard tijdens de wandeling zelf kiezen van welke bermen, takken en struiken hij/ zij wilt snoepen.

Dit is een gratis manier om de diversiteit in de voeding te vergroten en zeer gezond voor de darmflora.

In het dieet van een wild paard zitten ook altijd houtachtige planten. Dat zijn allerhande twijgjes, bast van boomstammen en takken. Leg regelmatig dit soort dingen in de paddock of weide, zodat je paarden naar eigen inzicht er van kunnen knabbelen.

Als je twijfelt of bepaalde planten giftig zijn kan je de app plantnet op je smartphone gebruiken.

Wees zuinig met groente en fruit. Je kan je paard heus af en toe verwennen met een wortel of appel, maar dagelijks meerdere wortels of appels voeren is niet verstandig. De darmflora van het paard is hier niet op gemaakt.
 
Zuinig omgaan met groente en fruit betekend natuurlijk niet dat je je paard nooit meer kan belonen of laten smullen van lekkers. Er is nog veel meer onder de zon.
 
Sommige paarden vinden bijvoorbeeld rozenbottels heerlijk. Maar je kunt ook gerust weidebrokjes, hooibrokjes of luzerne brokjes gebruiken als beloning. Ook zijn er allerlei gezonde andere varrianten op “het paardensnoepje”.
 
Op deze pagina kan je inspiratie op doen: Gezond snoep
Een gemakkelijke manier om nog meer variatie te bieden is door mineralen aan te bieden in buffetvorm. Ik kan hier heel uitgebreid over vertellen op deze pagina, maar ik heb er ook een blog over geschreven. Dus mocht je nieuwsgierig zijn, lees dan hier meer over het buffet.
 
Als je een mineralen buffet aanbied is het wel belangrijk dat je ook altijd in de basisvoeding (bijvoeding) een mineralenmix of balancer voert. Het buffet alleen kan onvoldoende zijn voor sommige paarden.

Uiteraard zijn bovenstaande stukjes niet compleet en toereikend voor alle situaties en paarden. We trachten hiermee de absolute basis voor een gemiddeld gezond paard, wat iedere dag vrije beweging als gevraagde beweging krijgt. Heb je specifieke vragen, neem dan contact met ons op.

Weet je niet welke box het meest geschikt is voor jou paard?

Doe dan de keuzehulp test!

Tips om met de seizoenen mee te voeren

Het is zo logisch… met de seizoenen mee voeren.

Toch zijn we het helemaal vergeten in de afgelopen decennia. We zijn gewend geraakt om onze paarden dag in, dag uit het zelfde bakje met bijvoeding te voeren.

Maar! Op dit moment is er een ware revolutie bezig. Een grote groep mensen is bezig om de dagelijkse diversiteit, in lijn met de seizoenen, op te krikken. Er wordt naar harte lust gewildplukt (klik hier voor meer info over wildpluk), bijgevoerd en gevarieerd.

Sluit je aan en doe mee!

De makkelijkste en veiligste methode is door je te abonneren op een van onze boxen.

Echter kan je ook het heft zelf in handen houden en gebruik maken van onderstaande tips.

De lijstjes zijn bedoelt om je inspiratie te geven en houvast te geven om je keuzes op te baseren. Je hoeft ze niet allemaal te volgen (maar het kan wel allemaal per maand tegelijk) en je hoeft ze niet precies zo te volgen. Het is ter voorbeeld. Over de volgorde heb ik uiteraard nagedacht, dus er zit wel logica in, maar je kunt gerust dingen overslaan bijvoorbeeld.

Hopelijk heb je hier weer een hoop handvatten door gekregen en kan je met deze lijstjes in je achterhoofd makkelijker keuzes maken. Want dat is mijn missie. Om jou het steeds makkelijker te maken om echt goede voedingskeuzes te kunnen maken.

kruidenmixen jaarplanning

Als je naast je balancer of bijvoeding graag de seizoenen wilt volgen, maar hiervoor zelf wilt bepalen welke schema je volgt, dan kan je onderstaande als leidraad nemen.

Januari: Sterke Lever (14 dagen) en aansluitend Wormvrij (10 dagen)

Februari: Herhaling Wormvrij (10 dagen)

Maart: Fit in het voorjaar (4 weken)

April: Bitterkruiden (4 weken)

Mei: Ontslakkingskruiden (4 weken)

Juni en Juli: naar behoefte Ga weg jeuk

Augustus: Bitterkruiden (4 weken)

September: Sterke Lever (14 dagen) en aansluitend Wormvrij (10 dagen)

Oktober: Herhaling Wormvrij (10 dagen)

November: Kruidenweide (4 weken) of naar behoefte Sterke hoef

December: Immunokruiden (4 weken) en evt. Anti-stress (rondom oud & nieuw)

mineraal puur g senior, pure horse, okapi, mineralen

Supplementen Jaarplanning

Als je naast je balancer of bijvoeding graag de seizoenen wilt volgen, maar hiervoor zelf wilt bepalen welke schema je volgt, dan kan je onderstaande als leidraad nemen.

Januari: Veendrenk (4 weken – 2 eetlepels)

Februari: Lijnzaad (10 dagen – 100 gr)

Maart: Zeewier (14 dagen – 30 gr)

April: Lapachorinde (4 weken – 20 gr)

Mei: Psyllium husk (7 dagen – 100gr)

Juni en Juli: Naar behoefte Zeezout (tijdens de warme dagen)

Augustus: Psyllium husk (7 dagen – 100gr)

September: Veendrenk (4 weken – 2 eetlepels)

Oktober: Psyllium husk (7 dagen – 100gr)

November: Spirulina (14 dagen – 30 gr)

December: Psyllium husk (7 dagen – 100gr)

De hoeveelheden zijn gebasseerd op een paard van 500 kg. Pony’s en grotere paarden mogen naar ratio minder of meer.

mineralen buffet pure horse zeezout himalaya veendrenk

Overige tips

Deze toevoegingen zijn niet noodzakelijk, maar wel leuk om mee te variëren:

Winter:

Zaden & pitten: pompoenpitten, zonnebloempitten, hennepzaad
Extra groenen: Luzerne, groene haver, esparcette, timothee

Lente:

Extra hulp voor het immuunsysteem: Rozenbottels, Blad/schors, wilde bessen

Zomer:

Zouten en mineralen: Een uitgebreid mineralen buffet is prettig tijdens de warme dagen. En electrolyten als je paard veel zweet

Herst:

Extra hulp voor het immuunsysteem: Rozenbottels, Blad/schors, wilde bessen

Tips om je paard optimaal gezond te houden

Volgt nog.

Dit vinden mensen van Pure Horse

Goeie service en begeleiding.Snelle levering na bestelling.Leuke ervaring bij mijn eerste bestelling 😀

Martina Denoo

Geweldige website, zeer snelle levering, product beantwoordt volledig aan de beschrijving. Ik zal zeker opnieuw bestellen

Nicole Dufait

Mooie producten, super uitgebreide en goede informatie bij elk product. Service is vriendelijk en vlot. En bovenal, mn paarden vinden wat ik er bestel héérlijk!

Mariska Pietersma

Service is heel goed, snelle levering en beantwoording van vragen. Veel kennis van hun produkten hebben ze.

Marijke Muller-de Jong

web shop is overzichtelijk en duidelijke beschrijving, bestelling snel bezorgd. en bij vragen kan je makkelijk iemand bereiken.

Hulya Tekin

Fijne producten, goede service en laatst weer blije bij zaadjes bij mn bestelling 🌻🐝 erg leuk.

Rebecca Schuerman

Wil je meer review lezen of ons helpen door zelf ook een review achter te laten?

Klik hier om een review te schrijven

Nieuwste producten

Aanbieding!
Oorspronkelijke prijs was: € 23,95.Huidige prijs is: € 20,35. incl. btw

Onze product categoriën