Informatie over de Pure Horse Box

Welkom bij de club! Samen bundelen we onze krachten en gaan wij voor een wereld vol gezonde paarden!

Hoe werkt het? Super simpel!

De verlenging (en betaling) van de box gebeurd automatisch, je hoeft er niets voor te doen.

Elke 2 maanden ontvang je een nieuwe box vol met verse kruiden ontvangt en het bedrag wordt automatisch afgeschreven van je rekening. Je hoeft dus niet zelf het bedrag over te maken en ons er ook niet over te contacten (tenzij je iets wilt aanpassen). Alles is helemaal geregeld.

De verzending van de nieuwe box gaat dus ook automatisch. Ongeveer 2 werkdagen na je originele besteldag ontvang je de box op het door jou aangegeven adres.

Jij hebt de controle

Wil je het aflever adres wijzigen of je abonnement annuleren, dat kan heel eenvoudig via je eigen account op de site. Snel naar je eigen account, klik hier: https://purehorse.nl/my-account-2/

Stopzetten of pauzeren kan ten alle tijden tot 2 dagen voor de herhaaldatum.

Indien je de datum waarop de box wordt verstuurd wilt veranderen kan je een e-mailtje sturen naar info@purehorse.nl.

Twijfels?

Twijfelen is gezond. Het hoort bij het leven. Mocht je twijfelen of de hoeveelheid wel juist is of dat je wel of niet door wilt gaan met de box (of hem aan wilt passen), laat het ons dan weten, dan denken we met je mee. Ons doel is om echt te kijken wat het beste zou zijn voor jullie situatie, ongeacht of dat een blijvend lidmaatschap oplevert. Want wij zetten de gezondheid en het welzijn van jouw paard op nummer één!

Vragen?

Beantwoord bovenstaande info je vragen niet of heb je andere vragen? Wij staan altijd voor je klaar als je vragen hebt. Of dit nu over de box is, over andere producten in onze webshop of een specifieke vraag over jouw paard, wij kunnen op al die vlakken met je meedenken en je desgewenst een advies geven.>Je kan ons bellen (06-54967768) of e-mailen (info@purehorse.nl).

Extra producten bij bestellen

Het is mogelijk om iets bij de box te bestellen, zodat dit samen verstuurd kan worden.

Helaas zijn we genoodzaakt wegens drukte en logistieke redenen om dit wel onder bepaalde voorwaarden te doen.

Hoe kun je dan wel  een bestelling mee met je Box laten versturen?

Zorg dan dat je de bestelling doet tussen 15:00 ‘s middags vóór de dag dat je Box verstuurd wordt en 12:00 ‘s middags óp de dag dat je Box verstuurd wordt. Kies dan voor de optie ‘Afhalen’ zodat je geen extra verzendkosten betaald en noteer bij de opmerking ‘Mee met de Box’.

Let op:

  • De bestelling mag samen met één box niet zwaarder zijn als 20 kg.
  • Er kunnen geen producten besteld worden die op ‘nabesteld’ komen te staan in je bestelling.
  • Als je bestelling en/of betaling niet binnen dit tijdvak valt, moeten we helaas wel verzendkosten rekenen.

Als we je bestelling binnen zien komen binnen dit tijdvak, zorgen we dat je bestelling samen met je box verstuurd wordt!

Hoe laat je jouw paard wennen aan nieuwe en natuurlijke voeding?

Alles tips:

Stap 1: Zoek uit wat jouw paard echt lekker vind, maar wat tevens ook kan bijdragen aan de gezondheid in plaats van er afbreuk aan doet.

Hier kan je bijvoorbeeld met gerust hart uit kiezen:

  • Brok gemaakt van gras of hooi, zonder andere toevoegingen (verschillende soorten grassen is geen probleem, maar geen luzerne of bietenpulp).
  • Esparcette brok
  • Luzerne brok
  • Timothee brok
  • Hunsrucker trift
  • Groene haver

Hier kan je wel uit kiezen, maar hou de dosering zo laag mogelijk:

  • Granenvrije en sojavrije slobber
  • Granenvrije en sojavrije brok of muesli
  • Losse luzerne met vezellengte tussen 2 en 8 cm. Onze eigen luzerne heeft langere vezels en zijn wel oke.
  • Bietenpulp als je paard een senior is

Liever niet, maar soms in nood is het niet anders (let wel op, er zijn paarden die dit niet kunnen verdragen):

  • Handje onbewerkte granen, met voorkeur haver of spelt. Max 250 gr per dag.
  • Overige soorten muesli en brokken kunnen soms wel en soms niet, twijfel je, neem dan contact op.

Stap 2: Zoek uit welke structuur je paard het lekkerste vind.

Niet ieder paard houd van losse kruiden en in sommige gevallen herkennen paarden de losse kruiden niet als voedsel (en eten het daarom niet). Dan kan het toevoegen van een brokje helpen, omdat ze daar meestal wel een goede associatie mee hebben. Je kan een scheutje water toevoegen om de kruiden aan het brokje te laten plakken.

Stap 3: Zoek uit welke substantie je paard het lekkerste vind.

Niet ieder paard houd van een hapklaar brokje. Sommige doen een moord voor een klef nat papje. Door te variëren met de hoeveelheid water en het aldanniet toevoegen van slobber (of natmaken van de hooibrokjes) kan je ontdekken welke substantie het meest in de smaak valt.

Dat ligt aan waarmee je het mengt. Met hooi/gras brok, timothee, esparcette, luzerne of groene haver kan je het voor altijd blijven mengen. Dit zijn opzich zelf hele gezonde toevoegingen over het algemeen.

Als je bent uitgeweken naar een granenvrije (en sojavrije) mueslie of brok kan dit ook voor onbepaalde tijd, mits het passend is bij de gezondheidstoestand van je paard.

Wanneer je moest uitwijken naar producten die wat verder van de natuurlijke behoefte af staan, dan zou ik adviseren om met de tijd (en neem hier gerust maanden voor) het proberen het in steeds mindere mate toe te voegen. Soms lukt het om toch de smaak te veranderen naar een toevoeging die meer bijdraagt (zoals een granenvrije slobber bijvoorbeeld). En dan is het ook altijd goed om flink te experimenteren met structuur en substantie. Vaak kan je gedurende de maanden wel een variatie vinden die wel lekker opgegeten wordt.

Nee hoor, geen probleem. Soms ontstaat er een bepaalde situatie in het leven (van jou of je paard) waardoor je even niet kan bijvoeren. Met even bedoel ik dan één dag tot een paar weken. Maanden lang zou wel van andere orde zijn, neem dan even contact met ons op over wat wijsheid is qua bijvoeding, we denken graag met je mee.

Wel is belangrijk dat je alle gezondheidsproblemen hebt uitgesloten (zodat er bijvoorbeeld geen spraak van een acute maagzweer oid) als je paard zelf beslist even niet te willen eten. Maar is hij of zij gezond, dan is even pauzeren echt prima. Goed om te weten; dit zie in vaker ontstaan in de zomer dan in de winter.

Zeker met de mineralen mix puur G en balancer puur P gebeurd het soms dat ze even geen behoefte hebben. Maar ook de kruiden kunnen soms even op pauze. Als je lid bent van de box, stuur ons dan even een e-mail, dan verschuiven we de verzenddatum voor je.

En als je in een protocol zit met supplementen, neem dan gerust even contact op met ons (of je behandelaar). Dan wordt er met je mee gedacht of pauzeren handig is, of dat het misschien anders kan worden ingericht.

Begin altijd met 75/25 qua verhouding.

75% van de huidige voeding en 25% nieuw. In de loop van de weken laat je steeds meer van het oude voer weg en introduceer je steeds meer van het nieuwe.

Voor de makkelijke eters: Neem er minimaal 2 weken voor. Maar meer tijd mag! Het ligt erg aan de geschiedenis van je paard. Sommige paarden eten het meteen.

Het advies is om minimaal 2 weken te nemen.
Dag 1 t/m 5 – 75/25
Dag 6 t/m 10 – 50/50
Dag 11 t/m 15 – 25/75

Voor de moeilijke eters: Paarden die heel lang al allerlei muesli’s hebben gegeten (of een verstoring in de stofwisseling hebben) als bijvoeding hebben minimaal 6 tot 12 weken nodig om te wennen aan oervoeding. 6 tot 12 weken lijkt lang, maar sommige paarden hebben zelfs nog langer de tijd nodig. De stofwisseling en smaak beleving veranderen duurt soms wel een half jaar tot een jaar.

De basis strekking is, neem er de tijd voor. Het kost soms echt wat geduld en doorzettingsvermogen. En soms kunnen paarden echt even hun neus er voor ophalen, maar laat je niet na enkele dagen ontmoedigen! Neem voor de overgang eerder weken (of maanden) dan dagen de tijd.

En onthou, het is het waard! Je helpt je paard van zijn verslaving af en naar een gezonder lichaam toe. Uiteindelijk zal je paard je dankbaar zijn ook al is hij in eerste instantie geen happy camper.

Over smaak valt niet te twisten!

Hoe een paard smaak beleeft is voor ieder paard anders. Wij zullen het nooit precies weten, net zo min dat je van een ander mens niet precies weet waarom hij iets wel of niet lekker vind.

Maar smaak is wel te trainen!

Als een paard een voorgeschiedenis heeft gevuld met zoete smaken (zoet hooi, granen, suikerrijke supplementen, etc) kan het zijn dat zijn smaak beleving dat als “normaal” en lekker heeft bestempeld. Om dan weer soberder in smaak te leren eten kost tijd. In uitzonderlijke gevallen duurt het soms wel een jaar. Het brein moet de nieuwe neurale paden goed gaan gebruiken en sober voedsel als “lekker” gaat associëren.

Als je paard niet helemaal gezond is, kan het ook een lastigere omschakeling zijn. Een lijf wat uit balans is kan andere voorkeuren gaan hebben, dan dat werkelijk gezond is op de langer termijn. Zo is de suiker behoefte groter bij een chronisch energie te kort. Het lijf denkt dan niet verder na, dan de korte termijn oplossing (want suiker staat gelijk aan energie voor het lijf). Echter is het dan aan ons, de mens, om in te schatten dat de oplossing die het lijf heeft, niet de meest handige is voor het verkrijgen van een gezond lijf in de toekomst.

Gedeeltelijk is de “zelf medicatie” kwaliteit die het paard heeft een beetje verstoord. Hoe zich dat uit is bij elk paard een beetje anders. Als je jou paard verdenkt van niet meer helemaal in tune zijn met zijn werkelijk oer behoefte, neem dan gerust contact met ons op. Dan denken we met je mee.

Meer lezen hierover? Lees dan de blog hier.

 

Los van of je een zoetekauw als paard hebt, of dat je paard eigenlijk al zijn hele leven gezonde balancers eet, kan het alsnog zijn dat je paard moeite heeft met het aanpassen naar diversiteit waar geen smaak makers in zitten.

Sowieso kan je losse kruiden (zoals de Season Fit box) als basis voeding niet vergelijken met een brokje. Ook al was dat brokje al heel sober qua smaak. Het feit dat het een brokje is, is al bepalend. Structuur verandering is een reden waarom sommige paarden moet wennen.

Als je heel basaal kijkt kunnen er een paar redenen zijn waarom je paard de oervoeding niet zomaar eet.

    • Het kan zijn dat er één kruid in de mix zit waardoor hij of zij de hele mix laat staan.
    • Het kan ook zijn dat je iets door de mix hebt gemengd (bijvoorbeeld een mineralen mix) wat vies wordt gevonden.
    • Het kan dus zijn dat het lijf uit balans is waardoor het instinct onjuist wordt beïnvloed. Een verstoorde darmflora en darmgezondheid kan hier ook aan bijdragen.
    • Je paard is uit balans qua suiker behoefte, vaak zijn dit de paarden die een voorgeschiedenis aan suikerrijk ruwvoer of krachtvoer hebben gehad.  
    • Het kan ook zijn dat je paard de structuur niet herkent. De kruiden zijn expres klein gehouden, maar dit geeft wel een afwijkende structuur als je paard alleen gewent is om brokjes te eten.
    • En het kan zijn dat je paard specifiek even geen behoefte heeft aan de kruiden of balancer. Dat is niet zo spannend en dan kan je het over een tijdje opnieuw aanbieden. Vaak eten ze het dan wel.

Supplementen voeren is van andere orde dan de basis bijvoeding. Supplementen zijn vaak poedertjes met een specifieke smaak. Daarom wordt er door de supplementen markt ook vaak suiker toegevoegd aan de producten. Want ik weet niet of je wel eens een puur supplement hebt geproefd? Sommige zijn echt heel goor!

Je moet altijd als eerste uitvinden wat je paard specifiek niet lekker vind. Meestal worden er meerdere supplementen gemengd en dan weet je niet meer wat de weigering veroorzaakt.

Om uit te vinden welk supplement niet zo lekker gevonden wordt ga je terug naar een mengeling van dingen waarvan je zeker weet dat je paard lekker vind. Dat geef je op dag 1. Daarna ga je in de volgende dagen 1 voor 1 supplementen bijvoegen. Check ze allemaal, want er zijn paarden die meer dan 1 supplement niet lekker vinden.

Zodra je weet wat het “probleem” is kan je afhankelijk van het supplement verschillende dingen doen. Hierover lees je meer in het tabblad “extra tips”.

Zoek eerst uit wat je paard niet wilt eten. Afhankelijk van het supplement of de bijvoedingssoort wat niet lekker gevonden wordt kan je extra dingen dingen doen om de gewenning te bespoedigen.

Deze tips gaan er vanuit dat stap 1, 2 en 3 van het mengen hebt doorlopen en je wel tenminste één voeder als basisvoeding kan geven wat je paard wel lust.

Bij voorkeur is dat hooibrok omdat dit het meeste lijkt op hooi/gras en dus het beste past bij de spijsvertering. En als het goed is heb je al uitgetest wat je paard liever eet: een slobber van hooibrok of droge hooi brokjes (max 200 gr voor een paard van 500kg, pas op voor slokdarmverstopping en te grote maagvulling) al dan niet met een scheutje water.

De tips:

  • Je kan het gene wat je paard niet lekker vind weg laten voor enkele dagen en dan in minimale dosis toevoegen en dat heeeel langzaam ophogen. Je mag echt beginnen met een snufje, zoals je een snufje zout op je eten zou uitstrooien. Meng de boel heel goed!
  • Je kan kijken of je de bijvoeding of het supplement kan vervangen voor iets anders wat vergelijkbaar is en wel lekker gevonden wordt. Overleg hiervoor met een voedingsdeskundige of degene die je begeleid.
  • Je kunt kijken of het helpt om iets meer van de basisvoeding te geven zodat de smaak van het “bah” wat wegvalt. Soms helpt het om een royale hoeveelheid slobber te maken en dan kan je toewerken naar de normale dosis van het gene wat minder lekker is.
  • Je kunt kijken of het helpt om een andere soort basisvoeding bij te mengen. Luzerne heeft bijvoorbeeld een zeer aangename smaak, aangenamer dan esparcette. Soms is goed experimenteren met de basis smaken echt goed om te doen. En voor sommige paarden helpt het als je blijft wisselen met deze soort smaken. Sommige paarden vinden het anders “saai” worden en doordat je wisselt met esparcette, luzerne en timothee bijvoorbeeld, blijft de interesse wat meer gewekt.
  • Voeg iets toe waardoor je paard het prakje toch graag eet. Bijvoorbeeld zaden, bessen, fruit (met mate) of groente.
  • Sommige paarden doen een halve moord voor gekookt lijnzaad. Niet alle paarden, er zijn er ook die het zo smerig vinden dat ze nog liever hun dekje op eten. Maar als je paard er “zo eentje” is die gekookt lijnzaad om te smullen vind, dan kan je daar gebruik van maken. Dan geef je voor 2 a 4 weken lang elke dag je prakje, met daar boven op een derrie van gekookt lijnzaad (50 gr bijv). Niet mengen! Dan is het eerste wat ze proeven de lijnzaad en door het eten mengt het vanzelf. Na een paar dagen kan je het dan steeds meer mengen met de rest van het prakkie, tot er gewoon lekker gegeten wordt van het geheel. En als het goed gaat, ga je de lijnzaad verminderen en uiteindelijk stoppen.
  • Als het gaat om kruiden die niet lekker worden gevonden, dan kan je een thee zetten van de kruiden. Op de eerste dag giet je de thee over de bijvoeding en roer je deze er goed doorheen. Zo kan er al een beetje aan de smaak worden gewent. Na enkele dagen giet je de thee en de pulp over de bijvoeding (goed roeren). En vervolgens maak je minder thee en doe je er wat losse droge kruiden bij. Zo ga je door, tot de thee niet meer nodig is en je de normale dosis gewoon droog kan voeren. Let op, wel de thee altijd goed laten afkoelen!
  • Kruiden en supplementen kan je ook over het hooi uitstrooien. Uiteraard kan dit niet in een groepshuisvesting, maar wel als je je paard even apart kan zetten of als je paard ook bijvoorbeeld gedurende de nacht op stal staat. Dan maak je eerst met water in een plantenspuit (koop even een nieuwe spuit, je eigen planten spuit kan planten voeding in hebben gezeten) het hooi wat nat. En daarna strooi je de kruiden of het supplement er over heen. Doe dit voor enkele dagen voordat je weer een snufje van het spul aan het prakje gaat toevoegen.
  • In het zelfde kader, maar wel echt een lompere methode kan je ook een supplement op de lippen smeren. Dit kan alleen met poedertjes, of misschien dat een super creatieveling dit ook lukt met fijn gemalen kruiden. Je moet dan een pasta (dus weinig water gebruiken) maken van het supplement en dat op de lippen smeren. Dit doe je 1 a 2 dagen (dus niet langer blijven doen). Dan heeft je paard met elke hap hooi die hij neemt de smaak en geur en vaak gaan ze dan daarna wel ook het supplement eten in de bijvoeding. Maar dit is wel een vrij dwingende methode, doe dit dus vooral alleen onder begeleiding en als je 100% zeker weet dat het paard perse dat supplement moet hebben (bijv HeparKPU) omdat het essentieel is voor de gezondheid.
  • Sommige paarden eten hun bakje niet zo vlug op, maar als je ze de hele nacht toegang geeft, dan is het in de ochtend wel leeg. Dit kan goed bij stalpaarden, waar je het gewoon in de voerbak kiept in de avond. Meestal is de bak dan in de ochtend leeg.

Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee en bijna altijd lukt het om een goede middenweg te vinden. Zodat je toch een gezonde voeding kan geven, maar dat je paard ook lekker staat te smikkelen.

Schroom niet, je bent niet de enige waarbij het voeren niet vanzelf gaat. Het is best een omschakeling, maar wel een die het waard is. Dus contacteer ons en we zorgen er samen voor dat het goed komt.

Beantwoord bovenstaande informatie je vragen niet, dan kan natuurlijk! Geen nood, wij zijn er voor je. Neem gerust contact op.

Telefoon nummer: 0654967768

E-mail: info@purehorse.nl

Extra info 1 + 1 = 3

Naast dat je al de super goede stap hebt genomen om seizoenskruiden te gaan voeren, heb ik nog extra info voor je, om de gezondheid van je paard te ondersteunen. Die gaan over de absolute basics. Want als de basis op orde is, is de kans het aller grootst, dat jouw trouwe viervoeter zonder klachten, gezond en vitaal oud wordt.

1) Ruwvoer
Ruwvoer beslaat het overgrote gedeelte van de voeding en heeft daarom de grootste invloed op de gezondheid. Echt heel belangrijk dus! Om meer te leren over wat gezond ruwvoer is, kan je de volgende blogs lezen:

Het hooi vs voordroog pleidooi
De optelsom van factoren bepaald de kwaliteit

Ook is het belangrijk dat je paard ongeveer 16 uur per dag beschikking heeft over ruwvoer. Daarin kan je pauzes van 2 uur per keer inlassen. Om de duur van het eten te verlengen kan je slowfeeders gebruiken. Maar je kunt ook allerlei andere ruwvoerdersoorten aanbieden zoals bamboe, riet, takken, twijgen, bladeren van struiken en stammen van bomen. Je kunt er zo creatief als je zelf leuk vind mee worden.

2) Huisvesting en beweging
Om een gezond dieet te laten slagen is ook de huisvesting een zeer bepalende factor. Vrije beweging, huid op huid contact en sociaal gedrag kunnen uiten (kudde vorming) zijn stuk voor stuk essentieel voor de gezondheid. Maar ook beweging is gezond voor het lijf. Ga dus lekker op pad of beweeg (samen) met je paard in de bak. Als er geen belemmeringen zijn, dan is het super gezond om af en toe lekker te zweten.

3) Stress, de sluipmoordenaar
Het thema waar we het nog niet over hebben gehad, maar wat misschien wel het aller belangrijkste is?! Is stress. En nog iets specifieker, chronische stress. Dit kan namelijk alle factoren overkoepelen. Dus wees niet te bang om af en toe kritisch naar je paard en alles om hem of haar heen te kijken. Ook al kom je tot de conclusie dat het beter kan, dat geeft niet! Als je goed kijkt, je oog traint en open staat voor nieuwe “flow” in je leven, kan het zomaar zijn dat je vanzelf toe beweegd naar nog fijnere omgevingsfactoren voor je paard mocht dat nodig zijn.

Zit het op al bovenstaande vlakken al 8+? Lekker bezig. Keep up the good work!