Pure Horse verkoopt meerdere soorten bodemverbeteraars. Deze worden vaak aangeraden nadat uit een de analyse van een bodemmonster is gebleken dat er bepaalde mineralen onvoldoende aanwezig zijn in de bodem en deze gericht aangevuld moeten worden. In deze blog leg ik uit wat de verschillende bodemverbeteraars doen en hoe je deze kunt gebruiken.

Kalk

Kalk strooi je om de PH (zuurtegraad ) van je bodem goed te krijgen en te houden.

Alle bodems hebben de neiging tot verzuren. Dit komt onder andere door zure regen, processen in de bodem of bepaalde bemesting zoals kunstmest of kippenmest. Zandbodems hebben een grotere neiging tot verzuren dan klei- of veenbodems.

Een te lage zuurgraad heeft grote effecten op de kwaliteit van je weide. Het zuur tast bodemleven aan zoals regenwormen, terwijl die juist nodig zijn voor de waterdoorlaatbaarheid van je weide. Ook kunnen bepaalde mineralen zoals calcium, koper en fosfor in een zure omgeving niet meer opgenomen worden door de plant. Hierdoor kan het gras niet meer goed groeien en bevat het gras te weinig voedingsstoffen voor je paard.

De verzuring van je weide is niet tegen te gaan maar wel gemakkelijk op te lossen met een gift van kalk. Een traagwerkende kalksoort zoals zeeschelpenkalk is beter geschikt dan een zeer snelwerkende kalksoort. Ook is een natuurlijke kalksoort die ook spoorelementen bevat geschikter dan een kunstmestkalksoort. Sommige andere bodemverbeteraars zoals Lava hebben ook een PH verhogend effect op de bodem en kunnen gebruikt worden als onderhoudsbekalking. De benodigde hoeveelheid bekalking is afhankelijk van de zuurgraag van de bodem, laat dit testen voor een goed advies. Gebruik maximaal 2000 kg bekalking per hectare per jaar. Een regelmatig (jaarlijks) klein kalkgift is het beste voor de processen en continuïteit in de bodem.

In bokashi van paardenmest is het toevoegen van zeeschelpenkalk nodig omdat bokashi een zuur proces is en je de weide niet verder wilt verzuring. Bij het gebruik van bokashi als onderhoudsbemesting is het niet meer nodig om los te bekalken.

Kalk kun je gemakkelijk met de hand verspreiden of met een kunstmeststrooier uitrijden.

Gips

Gips is een bron van calcium en zwavel die toegediend kan worden als aan is getoond na een bodemmonster dat er te weinig calcium of zwavel in de bodem aanwezig is. Gips wordt gewonnen in groeves en bevat geen toevoegingen.

Calcium heeft een belangrijke doel voor planten en de bodem. Het dient als voedingsstof voor de wortelontwikkeling van de plant en voor de opbouw van celwanden. Calcium in de bodem is erg belangrijk voor de bodemstructuur.

Zwavel is onmisbaar voor planten en dieren. Zwavel is nodig voor de vorming van eiwitten. De zwavel in de bodem moet door bodemleven omgezet worden in opneembaar zwavel. Hiervoor is ook een goed bodemleven en voldoende organische stof uit bemesting nodig. Zwavel zorgt er ook voor dat stikstof beter opgenomen wordt door de plant en beter kan groeien.

Gips balanceert ook een overschot van kalium, magnesium en natrium. Vooral een kalium overschot kan storend werken omdat dit de opname van andere mineralen in de plant of in het dier remt. Gips heeft geen invloed op de PH van de bodem. De benodigde hoeveelheid gips is afhankelijk van de tekorten in de bodem, laat dit testen voor een goed advies. Gebruik maximaal 2000 kg per hectare per jaar. Jaarlijkse toepassing in kleine hoeveelheden geeft het beste resultaat.

Gips heeft een korrelvorm en kun je gemakkelijk met een kunstmeststrooier uitrijden.

Kieseriet

Kieseriet is een bijproduct bij de zuivering van ruwe kalizouten uit zoutmijnen in Frankrijk en Duitsland. Het is een natuurproduct wat geschikt is voor gebruik in de biologische landbouw. Het is aan te raden om Kieseriet te gebruiken als uit het bodemmonster is gebleken dat er tekorten van magnesium en zwavel zijn.

Kieseriet bevat ongeveer 27% Magnesium en 22% zwavel. Kieseriet heeft geen effect op de PH van de bodem.

Magnesium is nodig voor de vorming van bladgroenkorrels in de plant. Met de bladgroenkorrels kan de plant zonlicht omzetten in suiker. Een magnesium gebrek komt voor bij gronden met en hoog kalium gehalte en op lichte gronden met een lage ph. De benodigde hoeveelheid kieseriet is afhankelijk van de tekorten in de bodem, laat dit testen voor een goed advies. Gebruik maximaal 2000 kg per hectare per jaar. Jaarlijkse toepassing in kleine hoeveelheden geeft het beste resultaat.

Kieseriet heeft een korrelvorm en kun je gemakkelijk met een kunstmeststrooier uitrijden.

Kleimineralen

Kleimineralen behoren tot de kleinste deeltjes die in de bodem voorkomen. Het bijzondere aan deze kleimineralen is de combinatie van hun vorm en samenstelling. Zij bestaan uit vele dunne plaatjes. Door deze vorm kunnen ze goed water vasthouden en andere mineralen binden.

De klei­mineralen zorgen ervoor dat vele ionen (K, Ca, Mg, Na, NH4) en spoorelementen worden gebonden en pas weer vrijkomen als de concentratie in de bodem van één van deze elementen afneemt. Zo zorgen kleimineralen voor een constante toevoer van allerlei voedingsstoffen. Nitraten (afbraakproduct van stikstof) worden niet direct door kleimineralen gebonden maar door de verbeterde structuur van de bodem is er minder kans dat nitraat kan uitspoelen.

Kleimineralen kun je op alle type bodems gebruiken als bodemverbeteraar. Vooral op zandgrond hebben kleimineralen een positief effect op het watervasthoudend vermogen. De benodigde hoeveelheid kleimineralen is afhankelijk van de tekorten in de bodem, over het algemeen zijn kleimineralen altijd een goede aanvulling en kunnen ze elk jaar zonder problemen in kleine hoeveelheden toegepast worden. Gebruik maximaal 500 kg per hectare per jaar. Jaarlijkse toepassing in kleine hoeveelheden geeft het beste resultaat.

Bij het maken van bokashi of compost van paardenmest kunnen kleimineralen toegevoegd worden voor een rijker resultaat van het eindproduct.

Kleimineralen kun je bij droog weer strooien met een kunstmeststrooier. Sla goed droog op, indien het in aanraking komt met vocht, veranderd dan al snel in één grote kleihomp.

Lavagranulaat

Vulkamin is een zacht oergesteentemeel (een zogenaamd zeoliet) van vulkanische oorsprong. Dit zeoliet is een 100% natuurlijke grondstof, rijk aan mineralen en sporenelementen.

Het wordt in de land- en tuinbouw veelvuldig toegepast, onder andere als boxenstrooisel, maar ook als meststof in granulaatvorm. Op dit moment is er in de landbouw veel aandacht voor de hoofdelementen Stikstof, Fosfaat en Kali: Een eenzijdige bemestingsaanpak waarbij het belang van de noodzakelijke sporenelementen naar de achtergrond verdwijnt. En dat terwijl sporenelementen essentieel zijn in het voedsel van mens en dier. Met slechts een minimale gift van sporenelementen wordt een belangrijke ondersteuning gegeven om bodem en plant vitaal te houden. Zo wordt het bodemleven gevoed, kan het gewas beter groeien en wordt de plant geholpen bij de bouw van enzymen, vitaminen en essentiële aminozuren. Met alleen mest en/of kunstmest, voldoe je niet aan deze behoefte. Vulkamin oergesteentemeel bevat veel spoorelementen en is hierdoor een goede toevoeging voor een eenzijdig bemeste bodem.

Vulkamin kun je strooien op de weide, toevoegen aan de composthoop of bokashihoop of gebruiken in een eco-stal. Over het algemeen is lava altijd een goede aanvulling en kan dit elk jaar zonder problemen in kleine hoeveelheden toegepast worden. Gebruik maximaal 500 kg per hectare per jaar. Jaarlijkse toepassing in kleine hoeveelheden geeft het beste resultaat.

Vulkamin granulaat kun je bij droog weer strooien met een kunstmeststrooier.

Zeoliet

Het ontstaan van zeoliet vindt zijn oorsprong in vulkanische uitbarstingen waardoor miljoenen jaren geleden grote hoeveelheden as. Een gedeelte van de neerslag kwam terecht in meren en in andere gevallen drong er water in de aslagen. Het resultaat was hetzelfde. De chemische reactie die uitgelokt werd door het contact van vulkanisch as met zout water heeft geleid tot het ontstaan van natuurlijk zeoliet. De eigenschappen van zeolietlagen worden bepaald door hun oorsprong. Temperatuur, geografische ligging, kleine verschillen in de natuurlijke kenmerken van water en as hebben aan sommige lagen verschillende en onvergelijkbare eigenschappen verleend.

De Zeoliet die Horse & Habitat verkoopt bevat ongeveer 70% Silicium (wat bijdraagt aan de stevigheid en weerbaarheid van de plant). en 50 andere spoorelementen. Zeoliet helpt de opname en vastlegging van mineralen in de bodem verbeteren, vooral stikstof wordt gebonden en beschikbaar gemaakt voor de plant. Ook verbeterd het de structuur van de bodem, helpt het de PH reguleren en ondersteunt het de wortelontwikkeling van de plant.

Zeoliet is vooral geschikt om te strooien op klei- en veengronden. Over het algemeen is zeoliet op klei- en veengronden een goede aanvulling en kan dit elk jaar zonder problemen in kleine hoeveelheden toegepast worden. Gebruik maximaal 200 kg per hectare per jaar. Zeoliet heeft een korrelvorm en is makkelijk strooibaar met de hand of in een kunstmeststrooier.

Zout

Veel landbouwbodems zijn natrium-arm. Door zout toe te passen als bodemverbeteraar vul je niet alleen het natriumgehalte aan maar voeg je ook spoorelementen toe die in dit zout zitten. Zout heeft ook een positieve invloed op de smakelijkheid van het gras en de activiteit van het bodemleven.

De benodigde hoeveelheid gips is afhankelijk van de tekorten in de bodem, laat dit testen voor een goed advies. Gebruik maximaal 100 kg per hectare per jaar. Jaarlijkse toepassing in kleine hoeveelheden geeft het beste resultaat.

Zout kun je in het voorjaar bij droog weer strooien of oplossen in water en spuiten.

 

Tekst: Harmke Schrijver

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1563 reviews.