Deze blog is geschreven door Lizette van Hooistomer.nl

Kun je er ook zo van genieten als je galoppeert met je paard en je hoort hem onder je ontspannen briesen? Herken je dat tevreden ademende geluid?

Toch is dit niet voor ieder paard vanzelfsprekend.

1 op 8 paarden heeft astma. Dus één op de acht paarden kan dit niet. Waarom niet? Omdat zij Equine Astma hebben. Equine wat? Vroeger had het nog de namen zoals dampigheid, stofallergie of bijvoorbeeld COPD. Nu wordt dit samengevoegd tot de verzamelnaam Equine Astma.

Paarden met Equine Astma geven bijvoorbeeld bij het aandraven een klein kuchje, of ademen zwaar zelfs zonder training. Sommige hebben een snotneus. Maar dit hoort niet, want een gezond paard hoest niet! Ook niet dat ene kleine kuchje aan het begin van je training.

En toen was er een zielig hoopje paard over…

Mijn naam is Lizette en eigenaar van Hooistomer.nl en mijn paard Grande Forza heeft Equine Astma. Ik ben een Noordeling in het Brabantse land en mijn paard Grande Forza ging een beetje hoesten tijdens zijn trainingen. Dus werd zijn hooi geweekt en na een aantal maanden had ik een zielig hoopje paard over.

Hoe dat kwam? Door het weken ging niet alleen het stof uit het hooi, maar ook bepaalde voedingsstoffen. Grande Forza bouwde hierdoor langzaam een tekort op aan deze voedingsstoffen.

Dit moest dus anders en ik ben gaan zoeken naar een alternatief. Dit vond ik in Engeland. Daar trof ik een dealer in hooistomers, iemand met super verstand van zaken en dito enthousiasme. En belangrijker nog, iemand die op een super simpele, maar doeltreffende manier mega kwalitatieve hooistomers maakt. En zo is hooistomer.nl geboren.

Door Grande Forza ben ik een ervaringsexpert geworden in Equine astma en wil ik je kort uitleggen wat Equine astma is en wat je kunt doen om je paard te ondersteunen.

Allereerst: hoe doe je onderzoek?

Hoe kun je er achter komen of je paard astma heeft? Dit kan natuurlijk door je veearts dit te laten controleren. Hij zal beginnen met een klinisch onderzoek:
– Controle van zijn ademhaling
– Neusuitvloeiing
– Luisteren naar de longen
– Koorts

Vaak word er eerst gestart met medicijnen om het hoesten op te lossen. Dit zijn meestal middelen die je bijvoorbeeld over het voer heen kan doen.

Sommige paarden hebben daarna nog steeds klachten. Over het algemeen zal de veearts dan voorstellen om een zogenaamde BAL-spoeling te doen. Dit klinkt alsof je veearts dan de longen van je paard schoonspoelt, alleen is dit niet het geval. Je veearts zal met een zoutoplossing de hoeveelheid slijm in de longen meten. Hij brengt dan een slang naar binnen tot aan de longen. Daarna gaat de zoutoplossing door de slang heen naar de longen toe en vervolgens wordt het zout weer opgezogen. Van het zout wat terugkomt worden monsters genomen en onderzocht. Uit het onderzoek kan blijken of er sprake is van een bacterie of een virus en zodoende kan er daarna gericht behandeld worden.

Omdat er bij aanhoudende hoestklachten altijd de kans bestaat dat het een chronische aandoening wordt, moet je de klacht serieus nemen. Laat op tijd een veearts kijken en een diagnose stellen.

Daarnaast kan je vaak ook nog heel veel doen op het gebied van voedingsoptimalisatie, supplementen en kruiden. Hiervoor kan je uiteraard ook altijd de expertise van een voedingsdeskundige inroepen.

Je paard heeft astma, hoe ga je daar mee om?

Voorkomen is beter dan genezen. 24/7 buiten een goede kwaliteit hooi en gezonde bijvoeding (diversiteit in de voeding) is een prachtige basis. Alleen niet iedereen heeft hier de mogelijkheid. Wat kan dan wel?

Stalling

Kijk of je je paard zo veel mogelijk buiten kunt laten staan, het liefste 24/7. Is dit echt lastig om welke rede dan ook? Kijk dan voor een buitenluik in je stal. Dan heeft je paard zelf de mogelijkheid om een ‘frisse neus’ te halen. Mest ook je stal uit als je paard buiten staat. Daarnaast veeg je je gangpad niet als je paard binnen staat. Doe dus alles met betrekking tot het schoonmaken van je stal als je paard buiten staat.

Bodembedekking

Dit van groot belang. Stro is natuurlijk een verzamelplaats van stof, dus vermijdt dit. Je paard heeft het meeste aan bijvoorbeeld houtkrullen, stofvrij zaagsel of vlas.
Verder is doorluchting van je stal noodzakelijk en natuurlijk je paard niet stallen naast de opslag van hooi en stro.

Rijbaan

Zorg dat je baan besproeit is als je gaat rijden. Hierdoor is je bak niet stoffig en dus geen verzamelplaats van stof voor je paard.

Vernevelen

Ook kun je je paard vernevelen. Hiervoor zijn verschillende opties op de markt. Je kan standaard vernevelen met een zoutoplossing, maar je veearts kan je medicijnen geven die je in je vernevelaar kan gebruiken. Voor meer info over vernevelen (en de zoutstal) kan je ook deze blog lezen, klik hier.

Luzerne

Voer geen luzerne. In luzerne zit enorm veel stof, waardoor je juist tijdens het eten van je paard zijn voer een hoest moment gaat creëren en dat wil je natuurlijk helemaal niet. Vraag je eerst af waarom je luzerne voert en ga dan kijken voor alternatieven. Er is bijvoorbeeld ook luzerne brok op de markt wat je kunt voeren.

Stoom je hooi

Heb je geen goed stofvrij hooi tot je beschikking? Of gaat je paard zelfs van stof arm hooi hoesten? Stoom het dan met een hooistomer.

Waarom niet weken?

Met weken worden bepaalde voedingsstoffen eruit geweekt. En daarnaast komt het de hooikwaliteit (hygiëne) niet ten goede. Door het weken groeit de hoeveelheid bacteriekolonies aanzienlijk. Na tien minuten weken in vers water is dit ruim 1,5 keer zo veel als in vergelijking met droog hooi. Wil je meer lezen over ruwvoer hygiëne, lees dan deze blog, klik hier.

Voordelen van stomen

Met het stomen van het hooi wordt op 100 graden het stof eruit gestoomd. Met stomen wordt het aantal stofdeeltjes met 89% verminderd. En het goede nieuws is, dat de voedingsstoffen nagenoeg behouden blijven.

De hooistomer van hooistomer.nl hoeft maar 70 minuten te stomen. Vervolgens heb je een portie vers stofvrij hooi!

Ook blijven de vezels behouden, maar wordt het gehalte aan bacteriën en schimmels aanzienlijk minder. Er is hier onderzoek naar gedaan. Een partij hooi had voor het stomen 260.000 cfu/g (gehalte schimmelsporen) en na het stomen was dit minder dan 10. Een mooi bijkomend voordeel dus. Ter vergelijking: een andere partij bevatte 580.000 cfu/g en na 15 minuten weken had dit 220.000 cfu/g aan schimmelsporen.

Samenvattend

Met stomen:
– Wordt het hoesten vermindert of voorkomen
– Worden bacteriën en schimmels gedood
– Blijven vezels behouden
– Blijven voedingsstoffen nagenoeg behouden
– Blijft de smaak van het hooi behouden
– Wordt het stof met bijna 90% gereduceerd

Geschreven door: Lizette, hooistomer.nl

Wil je meer informatie over hooistomer.nl of Equine astma, neem dan gerust contact met Lizette op. Lizette kijkt en denkt graag met je mee. En samen kunnen jullie dan kijken wat een hooistomer van hooistomer.nl voor jouw paard kan betekenen.

 

2 reacties op “Hoest jouw paard? Wel eens gedacht aan een hooistomer?

  1. Karin zegt:

    Zou graag advies willen hoe je een paard traint met astma. Ben sinds oktober aan t rijden en hoor een geluidje bij t ademen als ze gegaloppeerd heeft, merk dat daarna veel energie op is . Draven en stappen gaat goed maar de galop vergt zoveel energie dat ze daarna n tijden op ademnood komen. Zou n puf masker hiervoor helpen zeg maar n half uurtje voor t rijden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1741 reviews.