Als je overschakelt op Metazoa is dat voor jou en je paard of pony best even wennen. Lees voor een soepele overgang dit reset protocol goed door. Om te beginnen een aantal belangrijke uitgangspunten op een rijtje:

De visie
Oorspronkelijk liepen paarden rond in de vrije natuur. Tarwe en spelt bestonden nog niet en granen waren in zeer beperkte mate beschikbaar. De spijsvertering van een paard was ingericht op arme grondstoffen waar weinig voedingswaarde in zit. Tegenwoordig bestaat het menu van paarden voor een groot deel uit granen en daarin zitten veel suikers die een paard minder goed kan verteren. Het gevolg is een slechtere darmgezondheid en dat kan leiden tot allerlei klachten.

De praktijk
In de vrije natuur kunnen paarden zelf variatie in hun menu brengen waardoor ze voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Op stal en in een weiland is dat natuurlijk anders. In het ruwvoer zitten vandaag de dag veel minder grassoorten en kruiden en je pony of paard heeft ook geen toegang tot andere voedingsbronnen (boombast, struiken, paddenstoelen, kleimineralen). Dit kan door eten in de hand werken, mogelijk omdat er een tekort aan vitamine of mineralen is ontstaan in het lichaam.

Het type paard
Je weet natuurlijk dat er koudbloed- en warmbloedpaarden zijn (kort door de bocht). Dat verschil zie je aan de buitenkant, maar is ook merkbaar aan de stofwisseling. Het spijsverteringssysteem van een warmbloed paard lijkt verder geëvolueerd (al is dat natuurlijk maar relatief!) en laat iets meer speling over voor afwijkingen van de oerbehoefte. Een koudbloed paard lijkt in die zin nog dichter bij het oerpaard te staan en heeft vaak minder capaciteit tot balans houden op een mismatch in het dieet. Uiteraard is dit gegeneraliseerd gezegd, toch zie je in de praktijk wel vaak dat het nog wat preciezer komt bij de oer type paarden dan de paarden die wat “heter” in het bloed staan.

Streefgewicht
Soms valt een paard af bij de overgang van een zetmeelrijke voeding naar een sobere voeding. Dat kan prettig zijn (vaak verdwijnt het “opgeblazen” paard en komt er een veel gezonder maatje onderuit), maar je wil natuurlijk niet een te mager paard. Bereken dus voor je overschakelt het voor jouw paard ideale gewicht met deze formule: (borstomtrek in cm)² x (lengte in cm) / 11.880 = gewicht van het paard in kg. Gaat het afvallen te snel naar je zin, zeker bij een warmbloedpaard, neem dan meer tijd voor het overschakelen of neem contact met ons op voor ondersteuning.

De omschakeling
Overschakelen is voor sommige paarden die heel zetmeelrijk hebben gegeten best een flinke verandering. Geef je paard daarom ruim voldoende tijd om te wennen.

Indien nodig kan je vanuit de volgende drie niveaus de omschakeling uitvoeren. Kijk daarbij goed naar hoe je paard reageert, hij of zij zal van nature aangeven wat goed voor hem of haar is.

Level 1: je vult vitaminen en mineralen aan naast het huidige menu.
Level 2: je gaat de zoete brok afbouwen tot de helft (en geeft meer ruwvoer indien nodig of als je onder de 2 kg per 100kg paard voert).
Level 3: maak van onbeperkt ruwvoer en de FitRight het basismenu. Eventueel kan je de MuscleFit HP23 ook toevoegen voor extra aminozuren (eiwitten).

De basis van een gezond dieet is het ruwvoer en een balancer als de Fitright vullen de voedingsstoffen die in ruwvoer missen aan.

Tip
Een pony of paard eet van nature de vitaminen en mineralen die het nodig heeft en stopt vanzelf als het daarvan voldoende heeft. Het kan dus zijn dat je paard soms even minder behoefte heeft aan de Fitright. Dat is niet erg en zelfs normaal, bied het voer gewoon enkele dagen later opnieuw aan.

Het dieet van het oerpaard vs de behoefte van onze huidige paarden

Tot de mens 14.000 jaar geleden begon met landbouw liepen paarden rond in de vrije natuur. Tarwe en spelt bestonden nog niet en granen waren in zeer beperkte mate beschikbaar. Tegenwoordig krijgen veel paarden kilo’s granen te eten en daar heeft hun vertering zich tijdens de evolutie niet op aangepast. Het probleem is dat in granen zetmeel zit. Die bestaan uit ketens glucosemoleculen die moeten worden afgebroken. Dat gebeurt door een enzym genaamd amylase. Paarden produceren weinig amylase en dat bemoeilijkt het zetmeel in granen goed te verteren. Het gevolg: de onverteerde zetmeelmoleculen komen in de dikke darm terecht, waar  darmbacteriën ze afbreken maar dat heeft tevens ook een nadelig effect op de gehele darmflora en darmgezondheid. Daarbij ontstaan stoffen die de darmgezondheid aantasten en daarmee een scala aan gezondheidsproblemen bij het dier kunnen veroorzaken.

Een goed gebalanceerd menu voor paarden bestaat daarom voor het overgrote deel uit ruwvoer (hooi en/of gras). Maar dat geeft niet zoveel variatie als grazen in de vrije natuur. Er zitten veel minder grassoorten, verschillende kruiden en ander voedingsbronnen (bomen/boombast/struiken/padden-stoelen/kleimineralen) in dan eigenlijk nodig zijn. Met ruwvoer alleen kan je paard een tekort krijgen aan mineralen, vitaminen en andere belangrijke stoffen.

Paarden krijgen naast ruwvoer vaak muesli, brok en slobber waarin granen, melasse en soja verwerkt zijn. Daarmee krijgt een paard veel ballaststoffen binnen die problemen in gezondheid en gedrag kunnen veroorzaken. Je paard is eraan gewend en vindt het lekker, maar het is niet goed voor het spijsverteringskanaal en algehele metabolisme.

In de praktijk hebben vele paarden naast onbeperkt ruwvoer, aanvulling nodig van een balancer met mineralen en vitaminen voor een optimale gezondheid. Een goede balancer is in onze ogen een product die aanvult wat je paard in het ruwvoer mist. De balancer moet zo natuurlijk mogelijke grondstoffen bevatten en vooral ook zonder schadelijke ballaststoffen zijn. Metazoa Fitright is hier bij uitstek een goed voorbeeld van.

Stoppen met eten
Het mooie is dat een paard zelf zijn behoefte aan mineralen en vitamines aangeeft. Met name van de Fitright producten (vitamine en mineralen) zal je paard misschien in het begin heel veel kunnen eten. En zodra de tekorten zijn aangevuld kan je paard mogelijk minder behoefte hebben. Dit kan per week verschillen, want het is een natuurlijk proces.

Uitgebreide uitleg omschakeling

Level 1: Mineralen en vitaminen aanvullen – 6 tot 8 weken

Voer gewoon het ruwvoer, zoals hooi en de bijvoeding die je normaal aan je paard voert. Daarnaast ga je de Metazoa Fitright voeren. Week de eerste 2 weken de FitRight brokken vijf minuten in water voor je deze aan je paard geeft. Eventueel kan je ook de MuscleFit HP23 erbij geven, dit helpt met de smaakbeleving en biedt ook meteen een mooi aminozuren profiel aan.

Voorbeeld rantsoen:

 • Ruwvoer (1,5 – 2% van het lichaamsgewicht).
 • 50 gram FitRight Luzerne, Esparcette of Timothee per 100 kg lichaamsgewicht.
 • Eventueel MuscleFit HP23 naar behoefte of 100 gr per 100 kg lichaamsgewicht.

Wat kun je merken?

 • Je paard kan soepeler en als het normaal nerveus is wat rustiger worden.
 • Je paard kan wat meer zelfvertrouwen krijgen.
 • Je paard vindt in het begin de FitRight brok misschien minder lekker omdat deze minder zoet zijn dan wat het gewend is.

Level 2: De zoete brok afbouwen – 6 tot 8 weken

Het is belangrijk dat je vanaf nu genoeg tot onbeperkt ruwvoer geeft en je vermindert de zoete brok elke twee weken met een kwart van de oorspronkelijke hoeveelheid tot je op de helft zit. Je kunt in deze fase ook aanvullend 200 gram DigestFit esparcette per dag extra geven. Dit ondersteund onder andere de darmflora.

Wat kun je merken?

 • Je paard kan wat gaan afvallen. Met bijvoorbeeld de MuscleFit HP23 kun je dat opvangen en je paard wat ronder houden.
 • Maar ook door de darmgezondheid te optimaliseren met de DigestFit kan je soms de opname ook stimuleren of verbeteren. Dit merk je over het algemeen terug in een algemene humeur verbetering.
 • De vacht gaat meer glanzen.

Level 3: Ruwvoer en de FitRight als basis

Je kunt nu de laatste helft van de oude brok langzaam afbouwen tot je paard volledig op onbeperkt ruwvoer, FitRight. Neem hier gerust 6 weken de tijd voor.

Wat kun je merken?

 • Je paard heeft minder kans op darmproblemen en zijn vacht gaat meer glanzen, zelfs tijdens de rui.
 • Sommige paarden krijgen een paar dagen tot enkele weken wat last van bultjes en streepjes op de huid. Dat komt door het afvoeren van opgebouwde afvalstoffen en is dus geen allergie. Eventueel kun je het afbouwen even uitstellen tot het effect verdwenen is.
 • Sommige paarden krijgen meer (beheersbare) energie omdat de stofwisseling meer gebalanceerd is.

Afvallen
Het kan zijn dat je paard gaat afvallen tijdens of na de omschakeling. Gebeurd dit, dan zijn er drie mogelijkheden om te sturen.

 • Geef dagelijks DigestFit esparcette (bijvoorbeeld 200 tot 500 gr) er extra bij. Dit helpt bij de spijsvertering optimaliseren en daardoor kan voeding beter worden opgenomen waardoor afvallen verminderd of je paard weer gaat aankomen. Daarnaast zit er ook een goed aminozuren profiel in esparcette wat helpt bij spieraanmaak.
 • Je kunt ook iets meer MuscleFit HP23 voeren dan hierboven al stond beschreven (maximaal 3kg per dag).
 • Neem meer tijd voor het afbouwen, verdubbel gerust de tijd die staat genoemd in een level of halveer de dosering.

Blijft je paard afvallen, neem dan contact met ons op.

Belangrijk
Het kan zijn dat je paard nog een onderliggend probleem heeft dat aan het licht komt nu de voeding geoptimaliseerd is. Neem dan gerust contact met ons op

4 reacties op “Metazoa Reset protocol

 1. Shona van Voorbergen zegt:

  Hallo,

  Ik wil wel een abbonnement voor mijn 2jarige schwarzwalder fuchs! Ik geef momenteel metazoa fiteight timothee met grove paardembloemblad en smalle weegbree. Ik wil zo natuurlijk mogelijk voeren en wat ook hele jaar door gegeven kan worden dmv seizoensverbonden kruiden etc.
  Mijn 2jarige ruin staat op de wei met onbeperkt verpakt hooi.

  • Jantine Steehouder zegt:

   Hoi Shona,

   wat leuk dat je een abonnement zou willen. Je kan deze via onze site bestellen (wij kunnen dat helaas niet voor jou doen, want jij moet zelf de incasso rechten verlenen). Mocht je er niet uitkomen, schroom niet en email ons 🙂

   Groetjes, jantine

 2. Lieneke zegt:

  Ik vraag me af hoeveel zout er extra bijgevoerd moet worden bij de fitright ? Er staat dat er zout is toegevoegd maar in jou blog over zout toevoegen zeg je dat een paard wel 30 gram zout extra mag hebben op een dag. Ik heb een jaarling quarter die nu overgaat op de Fitright, een volwassen quarter met pssm2 en een mini shetlander. Wat is jou advies ?

  • Jantine Steehouder zegt:

   Hoi Lieneke,

   Ik ben eigenlijk geen voorstander van extra zout toevoegen aan het bakje wat je voert. Ik zou (tenzij bewezen of zeer groot vermoeden door deskundige) altijd zout aanbieden als liksteen. Of in ieder geval dat het paard uit eigen beweging en keuze zout tot zich kan nemen. In plaats van “gedwongen” door het voer heen. Een beetje zout is goed, dat zit meestal in de meeste balancers wel, maar ik zou het dus niet extra suppleren.

   Groetjes Jantine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1817 reviews.