Je wil je senior paard waarschijnlijk zo lang mogelijk bij je houden. Dus hoe houd je hem gezond?

Er zijn een paar ongeschreven wetten die ervoor zorgen dat de gezondheid van je paard zo sterk mogelijk blijft. Dat doe je door zoveel mogelijk de weerbaarheid van je paard te vergroten, i.p.v. hem te veel met comfort te omringen.

– Dus kies zo min mogelijk voor dekens en scheren.

– De huisvesting mag soms best een keertje een dagje blubberig zijn en wat minder comfortabel.

– Zorg dat je je paard zo natuurlijk mogelijk voed, dus kies zo min mogelijk voor bietenpulp, slobberachtige voeding of olie, en zorg dat de voeding zo min mogelijk voorbewerkt is.

Deze leefregels (en er zijn er nog meer, maar ik focus even op bovenstaande) gelden voor de meeste paarden. Er is echter één groep, waarbij je de regels spreekwoordelijk aan je laars mag lappen.

Al deze punten kunnen 180 graden draaien voor een senior paarden.

Waarom?

Omdat het vanaf een bepaalde leeftijd er niet meer om gaat je paard zo lang mogelijk gezond in leven te houden.

Maar het veranderd naar, je paard zo lang mogelijk, gelukkig en klachtenvrij in leven te houden.


Op het eerste gezicht denk je “wtf is het verschil?”.

Maar zoom maar eens dieper in. Dan zie je wel degelijk een verschil.

Gezonde jonge en volwassen paarden moeten uitgedaagd worden, ze moeten niet te veel gepamperd worden. Je moet ze zo nu en dan wat minder chille momenten (zoals een verkoudheid, regenbui of kou) gunnen, zodat ze sterk blijven. Daarnaast is het belangrijk dat ze zo passend mogelijk bij hun natuur gevoed worden. Als je deze twee factoren juist aanpakt, vergroot je de kans op gezondheid aanzienlijk. Daarmee is de kans dat je paard pas laat een “senior” wordt veel groter.

Meestal spreken we over 20+ (net zoals 65+ bij mensen) als het gaat over senioren. Echter, het moment waarop je je paard gaat behandelen als senior is per situatie verschillend. Net zoals sommige 70-jarige mensen, zijn sommige paarden van 25 nog zo fit als een hoentje.

Voor een senior paard is het einde ineens veel dichterbij. En vat dat alsjeblieft niet verkeerd op. Er zijn senioren die mega oud kunnen worden. Ik heb er vele van dichtbij meegemaakt. Het gaat er dus niet om dat, zodra je paard oud is, je de hoop moet opgeven dat je nog lang van elkaar mag genieten. Het gaat er om dat je realistisch bent en rekening houdt met het feit dat het metabolisme en gestel van je paard gaat veranderen. Dat is nu eenmaal het resultaat van ouderdom.

Voor mij betekent dat, dat het rekken van de levensduur niet meer de hoogste prioriteit heeft. Je bent hem niet meer aan het klaarstomen om gezond oud te worden. Dat punt is al bereikt. Ik wil vooral dat mijn paard zo gelukkig mogelijk is. Liever wat jaren minder, maar wel dartelend door de weide.

Het afzien/ weerbaar worden, is niet echt een feestje. Net als mensen, wil het brein van een paard ook liever gepamperd worden. Niets fijner als geen ongemak ervaren.

Voor senioren is een beetje uitdaging, beweging op maat en hier en daar wat afzien prima. Ik zeg niet dat je hem vanaf een bepaald moment in een gouden kooitje moet stoppen. Maar een dekentje tegen de kou, of scheren in de lente omdat het verharen zo moeizaam gaat, zorgen dat er geen blub in de paddock ligt, ’s nachts op stal (bij slecht weer), kunnen allemaal welkome aanpassingen zijn voor een oudere heer of dame. Je wilt immers niet dat alle kostbare energie op gaat aan dergelijke processen.

Het metabolisme veranderd, waardoor op gewicht blijven soms een uitdaging wordt. De kwaliteit van het gebit neemt af, soms met het zelfde resultaat. En zie hier, bewerkte voeding kan ineens wel een uitkomst bieden. Bietenpulp of een brok/slobber van een eiwitrijke grondstof (luzerne, esparcette, weisencobs, timotee) is dan juist passend.

Over het algemeen zie je dat de vertering van hele zaden, granen en pitten ook achteruit gaat. Zaden en pitten zijn wel een mooie bron van vetten, dus dan is het aan te raden om deze te weken of (vlak voor de maaltijd) te malen. En voor sommige paarden is een olie, echt een hele welkome toevoeging.

Juist als je de senior een handje helpt hier en daar, is de kans wederom groter dat je paard gelukkiger en klachtenvrij oud kan worden.

Kortom, staar je niet blind op wat “natuurlijk” is. We leven in een tijd waarin technologie onze genen voorbij hollen. Meestal werkt dat averechts voor de gezondheid. Maar blijf kijken naar de werkelijke behoefte van je paard en zie dat de leeftijd van je paard perspectief geeft aan de keuzes die je maakt.


Hulp nodig voor de voeding van jouw senior? Schroom niet en stuur een e-mail voor een belafspraak!

4 reacties op “In hoeverre moet je “natuurlijk” omgaan met je senior paard?

 1. Jane Brommet zegt:

  Eindelijk iemand die er met hart ziel en verstand naar kijkt. 3 senioren nog over…als zij maar tevreden zijn ben ik het ook…

 2. Karin zegt:

  Hoi,
  Ik heb een 25 jarige IJslander,.die het nog super doet, alleen verliest hij nu wel echt spieren. Hij krijgt nu myo van agrobs en de gewone muesli. Kan jij mij adviseren wat ik er evt bij of ipv kan geven?..mvg karin

  • Jantine Steehouder zegt:

   Hoi Karin,

   Kan je een mailtje sturen naar info@purehorse.nl? Stuur gerust heel veel info over je paard mee, zodat we goed weten hoe en wat. Dan kunnen we het beste advies aan je sturen (en dat doen we graag!). Dank je wel! groetjes jantine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 1499 reviews.