Ik wil het met je hebben over één fascinerende vraag over gewichtsverlies!

Een vraag waarvan je eigenlijk het antwoord wel weet, althans, de meeste mensen hebben de basiskennis wel op de middelbare school geleerd. Maar toch, als de vraag wordt gesteld, komt bijna niemand met het juiste antwoord…

Als een paard (of mens) gewicht verliest, waar gaat het gewicht dan heen?

Denk er even over na voordat je verder leest.

Heb je het antwoord voor de geest?

Lees dan nu verder.

.

.

.

.

Het grappige is, het antwoord is geen “groundbreaking science”. Sterker nog, je weet er waarschijnlijk al heel veel over. Laten we beginnen met wat je wel weet.

De chemische formule voor water is H2O en voor koolstofdioxide is CO2. Hier hebben we allemaal wel eens van gehoord toch?

Deze 3 atomen maken samen ook een vet molecuul. Dat molecuul bestaat namelijk uit C (Koolstof), H (Waterstof), O (zuurstof). Het gemiddelde vetmolecuul (de chemische formule) in het lichaam bestaat uit C55H104O6*. Kortom, er zijn 55 koolstofjes + 104 waterstofjes + 6 zuurstofjes aan elkaar verbonden tot een groot molecuul.

Maar hoe gaat C55H104O6 (het vet dus) uit het lichaam?

Hier komt het antwoord. Super simpel.

C55H104O+ 78 O2 -> 55 CO2 + 52 H2O

En in normale woorden:

Vet + zuurstof (O2) -> Koolstofdioxide (CO2) + water (H2O)

Kortom, het vet + de zuurstof die je paard heeft ingeademd, wordt in het lichaam omgezet naar de koolstofdioxide die je paard uitademt + water wat via urine/mest/zweet weggaat.

Dus dat is het antwoord. Vet wordt een onzichtbaar gas en water… simple as that.

Maar! Het gaat niet vanzelf natuurlijk. De omzetting van vet + zuurstof naar koolstofdioxide + water is een ingewikkeld chemisch proces. Dat gaan we nu niet bespreken, dat zou een heel boekwerk worden. De essentie die je ervoor moeten weten is om de omzetting te laten plaatsvinden = eet minder en beweeg meer.

En een kleine kanttekening: je paard mag nooit minder dan 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan ruwvoer krijgen, dus “eet minder” moet bij een paard wel echt met beleid! Ga ook geen lange ruwvoeder-pauzes (niet langer dan 3 uur) inlassen, ook niet in de nacht. Dus soms is het best een uitdaging om dit gerealiseerd te krijgen, en kan je aan het “eet minder” stukje niet meer sleutelen. Dan is je enige optie alleen nog, “beweeg meer”.

Het gemiddelde recreatiepaard beweegt te weinig of in een te laag tempo (wel vaak per week, maar dan alleen stappen of wandelen bijvoorbeeld). 1 uurtje per dag lekker actief bewegen in de bak of buiten is niet veel voor een paard. Daarentegen is 5 keer per week je paard in het zweet werken, gemiddeld gesproken, echt heel gezond (en ja ik weet dat er uitzonderingen zijn, niet ieder paard kan dit door bijvoorbeeld pijn klachten, die moet je wel serieus nemen. Train nooit door pijn heen! En bouw de conditie altijd rustig op.)! Dus hier is veel winst te behalen.

Misschien had je in eerste instantie gedacht dat het vet wordt gebruikt als energie om warmte, beweging, groei etc. te creëren. Ja energie, warmte en beweging ontstaan tijdens het afvalproces, maar het is niet waar het vet naar toe gaat. Vet heeft namelijk gewicht. Je wilt immers dat je paard letterlijk minder gaat wegen. Energie kan geen gewicht doen afnemen, het wordt gemeten in calorieën, niet in kilogrammen.

CO2 heeft wel gewicht, ook al zien we het niet. Een uitademing bevat 5% CO2. En CO2 heeft massa. Dus er moet veel uitgeademd worden. Vandaar dat beweging nodig is, want als je gaat bewegen gaat je paard vanzelf meer ademen.

En mocht je nu gemotiveerd zijn geraakt om je eigen kilootjes weg te ademen. Helaas pindakaas, gewoon meer gaan ademen werkt niet… Dat heet hyperventilatie. Zowel jij als je paard moeten meer gaan bewegen, want alleen dan vindt er de juiste stofwisseling plaats om vet om te zetten in CO2 en H2O.

Oke, dus als je 10 kg vet hebt, hoeveel CO2 en H2O wordt het dan?

Ik zal niet helemaal uitleggen hoe je tot dit antwoord komt, want dat is een scheikundig verhaal**. Maar het komt er op neer dat 84% van de 10 kg CO2 wordt en 16% wordt H2O. Dus er moet 8,4 kg onzichtbaar gas worden uitgeademd om de 10 kg vetjes kwijt te raken. 1,6 kg vet gaat eruit als water. Hoe dat precies het lichaam verlaat weten we niet, dat kan via urine, zweet of mest zijn.

Hopelijk ben je nu een beetje mind blown (of misschien dacht je wel, ja duh – wist ik wel..) dat je het antwoord eigenlijk wel wist, maar niet wist tegelijk. Nu weet je waar al die kilo’s naar toe zijn gegaan of moeten gaan. En dat je dus het werk ervoor moet doen. Er bestaan geen wonderpillen of magische oplossingen om van de zwembandjes af te komen.

You have to do the dirty work…. Dus hup van die bank af, de kou in (wat ook nog eens super gezond is) en gaan met die banaan. En weet, met elke uitademing werken jij en je paard aan jullie ‘2022-shape’. Mooi toch!

 

* Het molecuul kan voor koolstof en waterstof soms wat meer of minder atomen bevatten, maar dat is voor nu niet relevant.

** Wil je meer leren over dit onderwerp, kijk dan de TEDx Talks van Ruben Meerman op Youtube. Super interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1849 reviews.