Gezondheid is als een krukje met 3 poten (beweging, huisvesting en voeding), als een van de drie poten niet in orde is, wankelt het krukje.

Eerder heb ik een blog gemaakt over de overkoepelende factor “stress”. Deze keer gaan we dieper in op het thema “beweging”.

Het lijf is totaal afgestemd op de omstandigheden van de leefomgeving tijdens de evolutie. Dat betekent dat flora, fauna en opponenten (roofdieren) een grote vinger in de pap hebben gehad in de ontwikkeling van het paard.

Je moet je voorstellen dat een Arabierachtige, die van oase naar oase moest lopen voor eten en drinken, hele andere kwaliteiten ontwikkelt dan een Przewalski die beren en wolven moest zien te overleven.

Voor alle soorten gold wel een gouden regel: in staat zijn om snel weg te rennen en grote afstanden af leggen is van levensbelang.

Paarden zijn dus in den diepste bewegers.

Dat was toen zo en dat is genetisch gezien nog steeds zo. Echter, anno nu spelen opponenten geen rol meer (tenzij je de mens als dusdanig kwalificeert) en is hun natje en droogje een gespreid bedje. Hier ontstaat er een mismatch tussen de genen en moderne leefwijze van vele paarden.

Biochemische processen in het lichaam zijn ingesteld op een bepaalde hoeveelheid beweging. Voorbeeld; een paard wat nauwelijks beweegt (stalrust) kan geen carnitine (een aminozuur) aanmaken. Daarnaast worden er tijdens (intensieve) beweging stresshormonen afgebouwd. En aangezien we al eerder constateerden dat vele paarden een vorm van chronische stress ervaren is het handig als ze hun ei wel kwijt kunnen.

Paarden zijn gemaakt om langere tijd, op laag tempo, energie te kunnen leveren. Zo bewegen ze zich voort tussen waterbronnen in de natuur (wat soms ver is). Ze gaan op een soort spaarstand en kunnen uren lopen zonder al te veel energie te verliezen.

Dit is rete belangrijk voor de spijsvertering. De darmperistaltiek hangt nauw samen met veel trage beweging. Dus voor paarden met spijsverteringsproblemen is veel lopen super.

Ook het lymfesysteem maakt zeer dankbaar gebruik van de trage, maar voortdurende beweging. Het lymfesysteem heeft geen eigen motor, dus het moet het hebben van de beweging van het lijf.

“Actie in de taxi’ is dan ook zeer essentieel. En dat is iets wat nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Op het moment dat er gezweet wordt en de ademhaling vergroot/ versnelt wordt het super interessant voor het lijf.

De ademhaling wordt dieper en de longen worden “beter” gebruikt. Dit zorgt voor meer O2 en C02 uitwisseling. En dat is heel goed voor allerlei stofwisselingsprocessen.

Daarnaast, worden er dus stresshormonen afgebouwd en kan er na de beweging goed ontspannen worden (mits de huisvesting dit toelaat) en dan gaat de parasympaticus aan en kan er herstel plaatsvinden.

Met name als stressmanagement is intensieve beweging heel functioneel (en fijn). Door het (acute) stressproces volledig te doorlopen kan er ook weer worden teruggekeerd naar de ontspanning en herstel. Voorbeeldje, als je paard stress ervaart in een stal, kan het paard niet een rondje rennen om de stress eruit te lopen. Hierdoor ontstaat er intern een ander chemisch proces dan wanneer de hormonen “verbruikt” worden.

Ik zeg niet dat je je paard altijd maar alles eruit moet laten rennen, ook de mentale toestand speelt een rol (blinde paniek doet niemand goed). Maar biochemisch gezien is het gezonder voor het lijf om de gehele stresscyclus te doorlopen.

Dus wat kan dan wel? Geef je paard regelmatig de mogelijkheid om echt lekker voorwaarts te gaan. Dit kan onder het zadel, maar ook aan de longe of los in de bak/wei. Hoe maakt niet uit, als het maar lekker actief is.

De richtlijn voor gezonde, volwassen paarden is om minimaal 5 keer per week 40 minuten, met daarin 20 min draf en 10 min galop (hoeft niet aan een stuk), te bewegen.

Veel recreatiepaarden bewegen niet zoveel, toch hebben ook deze paarden wel degelijk heel veel baat bij een dergelijke hoeveelheid beweging. Want hoe sterker je drie pootjes, hoe stabieler je krukje. En dat vertaalt zich terug in een gezond paard wat duurzaam (en klachtenvrij) oud kan worden.

Zet hem op en let me know als je vragen hebt omtrent dit thema. We helpen je graag!

2 reacties op “Actie in de taxi – waarom beweging zo belangrijk is!

 1. Ing zegt:

  Dank voor het mooie bericht. Dat beweging goed is voor mens en dier lijkt me duidelijk voor de fysieke als ook voor de mentale veerkracht. Maar, hoe zit het als er gebreken zijn zoals een pony met artrose en chronische hoefbevangenheid, welke bewegingsmaat is dan passend?

  • Jantine Steehouder zegt:

   Hoi,
   Graag gedaan! Dat is of kan heel lastig zijn. Pijn is een absolute “no go”. Nooit daar zonder begeleiding (iemand op de grond of met wat meer afstand tot het paard is vaak een welkome klankschaal) door pijn heen trainen. Soms is het niet mogelijk om te bewegen zoals je zou willen of zou moeten, als er teveel fysieke obstakels zijn. Helaas…
   Met gezonde groetjes, Jantine van Pure Horse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1817 reviews.