Een tijdje geleden hebben we een blog met je gedeeld over het meten van suiker in hooi en gras (deze blog vind je hier). Naar aanleiding daarvan kregen we verschillende vragen over hoe het nou zit met suikermeting. We hebben deze vragen speciaal voor jou allemaal op een rijtje gezet en laten beantwoorden door een expert. Scrol dus snel verder en zie het antwoord op jouw vraag!

 

Hooi

Q: Hoe nauw komt de verhouding water : hooi en de weektijd voor het resultaat? 

A: Hoe meer water je neemt, hoe lager het percentage suiker. De verhouding zou 1:1 moeten zijn. 

Q: Hooi weken is een manier om er suiker uit te krijgen, bijvoorbeeld voor het voeren aan hoefbevangen of suikergevoelige paarden. Dus als het monster een uur wordt geweekt voor het uitpersen voor de test is het resultaat toch niet correct? Want dan zou een deel van de suiker er toch al uit geweekt zijn, of heeft dit geen invloed op het resultaat omdat het luchtdicht is?  

A: Na het weken zit er niet super veel los water in het monster. Je moet het persen om het water eruit te krijgen. 

Q: Hoe is de verhouding 1:1 bepaald? Is er rekening mee gehouden dat onverpakt hooi ongeveer 85% droge stof bevat en voordroog 65-70%? Want dit is toch van invloed op de resultaten en geeft toch een vertekend beeld? Voor het testen van gras staat er ook dat de waarde keer 4 of 5 moet. 

A: Hier is wel rekening mee gehouden bij het bepalen van de verhouding. Het is ook bepaald aan de hand van het testen van monsters waarvan het suikergehalte al bekend was. 

Q: Hoeveel water moet er worden toegevoegd? Het percentage dat wordt gemeten is het percentage suiker in het water, dus meer water toevoegen zou een lagere waarde geven dan met maar heel weinig water toch?  

A: Dat klopt, daarom moet de verhouding water/hooi 1:1 zijn. 

Q: Als analytisch scheikundige heb ik wat bedenkingen met betrekking tot deze analyse. Hooi weken is een ander proces dan wanneer het hooi door het verteringsstelsel van een paard gaat. Het wordt vermalen door de tanden van het paard, gaat door de zure maag, en dan door de darmen. In dit proces komt er meer suiker vrij dan bij het weken in water en uitpersen. Het hooimonster zou wellicht voorbehandeld moeten worden met een simulatie van het verteringsstelsel alvorens de test uit te voeren. 

A: We hebben meerdere opties geprobeerd, zoals vriezen of versnipperen van het hooi om de celwanden te breken. Het resultaat was telkens hetzelfde. Dit is slechts een methode om snel de hoeveelheid oplosbare suiker te bepalen. Als je een neutraal of zure zuiveringsmiddel vezel wilt zien moet je je monster naar een lab sturen. 

 

Gras

Q: Is er een manier om het gras makkelijker uit te persen? Is het de bedoeling dat je alleen het blad te gebruiken of de steel ook? 

A: Je kan zowel het blad als de steel van het gras gebruiken en persen. Je kunt het eerst even een minuut in je handen rollen, dan wordt het makkelijker om uit de persen. 

Q: Ik heb gras afgeplukt op 5cm en gemixt, 8 gram in mijn knoflookpers gedaan en uitgeperst, en er kwam 2% uit. Toen ik dezelfde hoeveelheid in mijn blender gedaan en daar kwam 12% uit. Het monster van de blender had een donkerdere kleur en druppelde ook makkelijker. Misschien omdat er meer suiker is vrijgekomen? Is dan de test met de blender realistischer?

A: Er is inderdaad meer suiker vrijgekomen met de blender. We hebben meer onderzoek nodig, maar er is bewijs dat er met blender suiker met fructaan vrijkomt, en zonder blender zonder fructaan. Je zult hetzelfde resultaat krijgen als je het gras eerst rolt in je handen en daarna uitperst met de knoflookpers. 

Q: Zou het kunnen dat bij het uitpersen van gras er relatief meer water uit komt dan bij hooi, en dat er meer suiker achterblijft in het deel dat niet goed wordt uitgeperst? Misschien zou een oplossing hiervoor kunnen zijn om gras in dezelfde hoeveelheid water te weken als hooi? 

A: Je kunt meer suiker uit het gras krijgen door het van tevoren te rollen in je hand.

Q: Gras bestaat voor 85% uit water. Zou het percentage suiker dat uit de test komt dan gedeeld door 85 moeten worden en dan keer 100, om de totale suiker intake te krijgen? Ook begrijp ik de stelling niet dat 1kg gras 200g hooi zou worden, dan spreek je van voordroog/kuil toch? 

A: Ja, dat klopt. 1kg gras wordt 200g hooi doordat het water verdampt. 

 

Refractometer

Q: De refractometer moet eerst gekalibreerd worden, waar moet ik hem op zetten? 

A: Je kunt een druppel water nemen en hem dan op 0 zetten. 

Q: Voor de refractometer, de brix waarde die eruit komt als resultaat is gewoon het percentage suiker in het monster, toch? 

A: Ja, dat klopt.

 

Overig

Q: Hoe zit het voor oudere paarden, wat is goed voor ze en wat niet? 

A: Wat betreft suiker is dat hetzelfde als voor jongere paarden. 

Q: Mijn paard was vorig jaar hoefbevangen, en nu weer. Ondanks afvallen, aangepaste weidegang, en meer beweging. Na 2 weken medicatie (Relaquine, Equipalazone en Ascal) and alleen hooi (geen gras), is het nog steeds niet beter. Ik ben net gestart met magnesium geven en dinsdag komt de bekapper voor speciaal beslag (met zool en hoofpad). Ik denk dat de verandering naar ander hooi de oorzaak is geweest, en daarom heb een refractometer gekocht om ons gras en hooi te testen. Met jullie beschrijving geeft de meter 10 voor het hooi (50g hooi + 50g water), dit betekent dat het suikerpercentage 10 is, dus best hoog toch? Als ik het hooi in meer water laat weten geeft de meter 2, dus dat ga ik sowieso doen. In de beschrijving voor gras testen staat alleen “knip het gras af, weeg het, pers het uit, en doe de druppels op de refractometer” . Maar waarom moet het gewogen worden? Voor gras hoef je toch alleen een druppel eruit te persen en op de meter doen? En dan is wat de meter als resultaat geeft gewoon het suikerpercentage, toch? 

A: Je hoeft het gras niet te wegen, omdat het resultaat het percentage is. Er moet nog meer onderzoek gebeuren, maar er is bewijs dat er als je het gras eerst tussen je handen rolt, de suiker met fructaan vrijkomt, en als je dat niet doet zonder fructaan.

 

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust!

Contact

8 reacties op “Q&A – Suikermeting in hooi en gras

 1. Jeannette van Slooten zegt:

  Hallo,
  Ik heb een enorm verschil in waardes als ik het geweekte hooi meet. Het varieert van 5 tot 13.
  Je kan ook merken als het gras wat meer nat is, makkelijk uit te knijpen is en daardoor een lager suiker gehalte laat zien.
  Hoe krijg ik nu een betrouwbare meting?
  Groet jeannette

  • Jantine Steehouder zegt:

   Hoi Jeanette,

   Het is echt een huis-tuin-en keukentestje. Het vergt wat oefening eer je het in de vingers hebt.
   Zo min mogelijk laten weken is wel verstandig, voor het meest betrouwbare resultaat. Het is uiteraard nooit een vervanging van de betaalde lab testen, dus ik zou met beide werken.

   groetjes Jantine
   Pure Horse

 2. Laura zegt:

  Hoi,
  Ik heb dit onderzoek uitgevoerd op 3 verschillende manieren met 1 baal hooi.

  1. Verhouding 1:1 handmatig zo veel mogelijk lucht er uit, dicht en 1 uur laten weken met iets zwaars er op.
  2. Verhouding 1:1 handmatig zo veel mogelijk licht er uit, dicht en 24 uur laten weken net iets zwaars er op.
  3. Verhouding 1:1 vaccumeren net een machine, dicht en 24 uur laten weken met iets zwaars er op.

  De resultaten waren alsvolgt:
  1. 4% suiker
  2. 8% suiker
  3. 14% suiker

  Dit geeft aan dat dmv 1 uur weken er nog veel suiker achterblijft in het hooi. Dat dmv 24 uur weken, er nog steeds suiker achterblijft in het hooi wat dus niet wordt gemeten. Dmv vaccumeren in gedemineraliseerd water Verhouding 1:1 krijg je de hoogste waarden. Met de weekmethode kan je niet meer suiker meten dan er in zit, wel minder.

  Hoe denken jullie hier over? Ik hoor het graag:)
  Ondertussen ga ik hier nog wat meer onderzoek naar doen.
  Groetjes Laura

  • evabuter zegt:

   Hoi Laura,

   Goede vraag!
   Ja, dat weten we. Wat overblijft nadat je het hooi volgens onze methode hebt verwerkt, is fructaan en delen van oplosbare pecinten. Maar dat willen we niet meten, omdat ze geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, maar in de dikke darm worden gefermenteerd. Je krijgt dezelfde resultaten als je het hooi op verschillende manieren verwerkt (zoals vermalen tot poeder). Hetzelfde geldt voor het meten van gras. Hier kun je zelfs pectines en fructanen extraheren door zware kracht uit te oefenen bij het extraheren van de vloeistof. Maar al deze methoden hebben geen zin als je het suikerniveau wilt weten.

   We zijn op zoek naar suiker en 1 uur weken met kraanwater werkt het beste om alleen suiker te meten en geen andere oplosbare koolhydraten.

   Ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben!

   Groetjes Eva

 3. Kathleen Gooris zegt:

  Er wordt gezegd, liefst 5x testen van dezelfde baal. Moet je dan 5 verschillende zakjes en stalen gebruiken? Of gewoon 100gr verschillend uit de baal nemen en 1 zakje steken, en vanuit dit ene zakje 5x testen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 1496 reviews.