Wist je dat wilde paarden meer dan 80 soorten planten eten? Dit zijn niet alleen grassen en kruiden, maar ook takken, schors, bladeren, mossen en knoppen. In een gemiddeld weiland is helaas niet zoveel variatie te vinden, dus het bijvoeren van kruiden en takken is een fijne aanvulling voor je paard. Een wildplukwandeling is een mooie manier om aan deze variatie te komen.

Een paar keer per week ga ik op pad om gezonde snacks te verzamelen voor mijn paarden. Het grote voordeel van wildplukken is dat je kunt oogsten wat er op dat moment groeit, je voert dus met de seizoenen mee.

Het is nog leuker om samen met je paard en wandeling te maken, je paard kan dan zelf kiezen wat hij wil eten. Zo kun je samen ontdekken welke planten jouw paard graag eet. Als je dit regelmatig doet, zul je zien dat je paard selectiever gaat grazen en per seizoen andere planten kiest. Zo merk ik bij mijn paarden in het voorjaar een grotere behoefte aan reinigende planten (zoals brandnetel, kleefkruid en paardenbloem) en in hartje winter nemen ze graag extra vezels in de vorm van takken en schors.

Wildplukken is eigenlijk verboden in Nederland, maar een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik wordt over het algemeen gedoogd. Beschermde plantensoorten moet je natuurlijk laten staan (deze lijst kun je vinden op de site van het ministerie LNV).

Met de volgende 4 tips wordt je wildplukwandeling zeker een succes:

  1. Pluk niet dicht langs drukke wegen i.v.m. uitlaatgassen en vervuiling. Zelf pluk ik graag naast rustige polderwegen of fietspaden.
  2. Pluk niet naast landbouwpercelen waar gif wordt gebruik. Deze akkers kun je soms herkennen aan een oranje plantkleur, dit zijn doodgespoten planten.
  3. Pluk niet te veel en heb respect voor de natuur. De plant moet zich nog kunnen vermeerderen en er moet voldoende voedsel overblijven voor wilde dieren. Als er weinig planten van één soort staan, pluk ik ze niet. Ook de eerste planten van het seizoen laat ik staan, bijvoorbeeld de eerste paardenbloemen. Deze bloemen zijn broodnodig voor insecten. Als je één of twee weken wacht, staan er waarschijnlijk honderden paardenbloemen in dezelfde berm of wei.
  4. Bij twijfel, laten staan. Pluk de plant alleen als je zeker weet welke het is. De app Plantnet is erg handig om planten te herkennen, maar deze app vertelt je niet of de plant eetbaar is voor paarden. Daarvoor kun je de Ukie’s Wildplukkaarten raadplegen.

 

Vind je het toch spannend om in de natuur op pad te gaan?

Ook in tuinen is vaak meer te vinden dan je denkt!

Veel planten die als onkruid worden gezien, zijn voor paarden juist heel voedzaam. Kruiden die veel in de tuin voorkomen zijn brandnetels, zevenblad, paardenbloemen, kleefkruid en madeliefjes. Maar ook snoeiafval uit de tuin is in sommige gevallen eetbaar voor paarden, denk hierbij aan uitlopers van lindebomen, haagbeuk, appelboomtakken of takken van een hazelaarstruik.

Voer alle geplukte planten met mate aan je paard, juist de variatie zorgt voor een gezond dieet. Als je veel variatie aanbiedt, kun je eigenlijk nooit te veel van een bepaalde plant geven. Soms zie je zelfs dat een paard bepaalde planten na een periode niet meer wil eten. Wil je toch aan de slag met geneeskrachtige planten omdat je paard bepaalde klachten heeft? Raadpleeg dan een dierenarts of therapeut.

Veel plukplezier!

Lijkt het je leuk om een keer met een kleine groep paardeneigenaren op plukwandeling te gaan? Marloes van Ukie’s Paddock Paradise organiseert regelmatig wildplukwandeling, check daarvoor de agenda.

Geschreven door: Marloes Vogel, Ukie’s Paddock Paradise

 

Marloes is een bevlogen paardenvrouw met een goed gewortelde voorliefde voor het ontwerpen en optimaliseren van de huisvesting voor paarden. Van kleins af aan was ze al gefascineerd door paarden, bloemen en planten. En deze passie werd al vroeg gevoed door haar grootouders, die haar een prachtig voorbeeld gaven in hoe je om mag gaan met planten en bloemen.

Marloes is onder andere bekend onder de naam Ukie’s Paddock Paradise, dat zo heet vanwege haar fjord Ukie. Je kan bij Marloes terecht voor advies of een ontwerp voor een paardvriendelijke huisvesting, maar ook voor plukwandelingen, workshops en inspiratie dagen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1563 reviews.