Dagelijks ontvangen wij vragen over vitamines en mineralen als:

“Hoe weet ik dat mijn paard geen tekort aan vitamines of mineralen opbouwt?” of “Voer ik niet te veel mineralen of vitamines?”

Veel mensen zijn bewust bezig met voeding. Ze willen niet teveel, maar zeker ook niet te weinig voedingsstoffen aan hun paard voeren. Daarom vandaag een korte samenvatting van “need-to-knows” over dit thema.

​Mineralen

Mineralen zijn essentieel voor het lichaam. Ze hebben elk hun eigen functie binnen de stofwisseling, er zijn talloze processen waar een of meerdere mineralen zich mee bemoeien. Als er een tekort of overschot aan bepaalde mineralen is, kunnen deze processen vertragen, vermoeilijkt worden of te veel uitgevoerd worden. Een paard kan zelf geen mineralen aanmaken, dus het moet via de voeding binnen komen.

Kunnen onze huis-tuin-en-keuken paarden, in hun huidige leefwijze voldoende mineralen halen uit hun voeding (zonder bijvoeren van mineralen preparaten)?

Het algemene antwoord is nee, meestal niet. De kans dat niet alle essentiële mineralen in het ruwvoer voor je paard aanwezig zijn, is groot. Dat komt niet alleen door de verschraling van bodems waar hooi van gewonnen wordt (wat zeker wel een rol speelt, maar misschien niet zo’n grote rol als je wel zou denken).

Maar het komt vooral omdat het gemiddelde paard een ernstig gebrek aan diversiteit in de voeding heeft. De meeste paarden eten chronisch te weinig verschillende soorten grassen, planten, schorsen en hebben ook geen toegang tot verschillende soorten bodems (bos, weide, rivierbank, vennen, etc.). Hierdoor is het aanbod van mineralen erg verarmd en eenzijdig. En dus is het eigenlijk voor (bijna) alle paarden noodzakelijk om mineralen bijgevoerd te krijgen.

Vitamines

Vitamines zijn even zo goed noodzakelijk voor het lichaam, ook zij hebben ontzettend veel invloed op allerlei processen in het lichaam. Maar de noodzaak om vitamines bij te voeren is anders dan bij mineralen.

Het gemiddelde (gezonde) paard maakt bijna alle vitamine zelf aan of haalt deze uit gras en ruwvoer. Anders als bij ons mensen, zijn paarden tot op grote hoogte zelfvoorzienend mits het ruwvoer en gras van goede kwaliteit is.

Vitamine A & E zijn de enige waar je wel echt extra alert op moet zijn als je paard nooit gras eet, maar als je paard zomers elke dag enkele uren op de weide staat dan is ook hiervoor de noodzaak tot bijvoeren klein.

Dus, wat is dan nu verstandig?

Om geen tekorten te krijgen voer je brokken, muesli of een balancer. Hierin zit een premix van vitamines en mineralen samen met andere grondstoffen om bijvoorbeeld de voeding smakelijker te maken.

Zo’n brokje kan je zien als volgt: Je neemt een drager, bijvoorbeeld luzerne of meel van een bepaald graan. Hier wordt een mineralen- en vitaminemix aan toegevoegd. Vaak zijn er ook wat smaakmakers als suiker, melasse of appelsiroop aan toe gevoegd. Ook zijn er soms houdbaarheidsstoffen toegevoegd (die niet altijd vermeld hoeven te worden op het etiket). Soms zitten er nog meer stoffen bij, die volgens de fabrikant bijdragen aan de gezondheid van het paard. In vele gevallen zijn dit eigenlijk meer ballaststoffen. Bijvoorbeeld lijnzaadschroot of sojameel. Ga maar eens kijken wat er allemaal op het etiket van jouw basisvoeding staat. Meestal is het een hele lijst aan ingrediënten (waarvan je bij vele je dus zou kunnen afvragen of die wel gezond zijn om dagelijks te voeren?).

En, je voelt hem al aankomen, we vinden het jammer om je dagelijkse voeding te doorspekken met grondstoffen die discutabel zijn! Want waarom zou je al die extra (afval) stoffen, houdbaarheidsstoffen en smaakmakers in je basisvoeding willen? Het drijft de prijs op en je paard heeft er niets aan, en sterker nog, het werkt vaak nog belastend ook.

Daarom geloven wij in “less is more” op het gebied van mineralen en vitamines. En dan niet per se in de hoeveelheid mineralen/vitamines, maar “less” rotzooi, dragers of ‘opleukers’ in je brok of balancer.

Wij zijn van mening dat de basismix puur uit mineralen (en evt. vitamines) moet bestaan. Zonder de extra meuk. Dat is fijn voor je paard en fijn voor je portemonnee. En het voornaamste voordeel van alles zo puur houden is dat je veel gerichter kan sturen.

Is je paard gezond, staat hij (zomers) veel op het gras en voer je goed ruwvoer, dan heb je in de regel alleen een mineralen mengsel nodig. Neem dan de mineraal Puur G.

Komt je paard niet zoveel op het gras en heeft hij lichte gezondheidsuitdagingen, dan is een mineralen en vitamine mengsel geschikter. Hiervoor is de mineraal puur P geschikt.

De mineraal Puur G is bijzonder. Dit is de enige mineralenmix waar geen drager bij zit, want het is niet geperst tot een brokje. De meest pure vorm die te verkrijgen is, heel fijn voor paarden die niet tegen luzerne of granen kunnen. Tevens kan je paard nooit te veel mineralen uit deze mix opnemen, zodat je nooit bang hoeft te zijn voor een overschot.

Tevens hebben we ook dezelfde mix, maar dan afgestemd op junioren (en dragende/zogende merries) en senioren.

Alle mixen zijn € 25,- per 2 maanden (met 1 bak doe je 2 maanden voor één paard van 600 kg). Een fijne prijs voor de portemonnee dus!

Kopen of meer lezen erover? Check onze website en klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 1496 reviews.