Een goede gezondheid voor je paard bereik je door hem elke dag een gezonde basis te bieden. Dat betekent gezonde basisvoeding, passende huisvesting, (vrije) beweging, fijne sociale contacten en geen chronische stress.

Voeding is uiteraard onze specialiteit. Dus daar gaan we je vandaag goede handvatten voor bieden.

Ruwvoer

Het is erg belangrijk dat de basisvoeding in orde is. Dus er moet voldoende hooi (of gras) van goede kwaliteit gevoerd worden. Leegstand (dus meer dan 4 uur geen toegang tot ruwvoer) wordt sterk afgeraden, want dat kan klachten veroorzaken (denk aan maagzweren). Indien je paard in de nacht op stal staat of erg snel eet, kijk dan of je met een slowfeeder/ hooinet de eettijd kan verlengen.

Let ook op dat de schimmeldruk in het ruwvoer laag is. Schimmels zijn een grote belasting voor paarden. Als er schimmel in de baal zit kan je het beste de baal niet meer voeren of echt een zeer groot gedeelte van de baal weggooien (ong. 50 tot 70 cm vanaf de schimmelhaard).

Paarden kunnen over het algemeen slecht tegen ingepakt hooi op de langere termijn (voordroog, plastic om het hooi). Daarom is ons advies altijd om onverpakt hooi te voeren. Hiermee vergroot je de kans op gezondheid aanzienlijk.

Meer essentiële info over ruwvoer is hier te lezen: Hooi vs. voordroog & ruwvoer kwaliteit. Maar ook op www.paardenhooi.nl kan je meer lezen over wat goed ruwvoer inhoud.

​Vitamine/mineralen

Als basisvoeding kan je bepaalde balancers of onze seizoensmix samen met de mineraal Puur P voeren. Dit samen met het ruwvoer vormt de basis van het dieet. Samen bevatten ze alle vitamines (of het paard maakt deze zelf uit de voeding) en mineralen die nodig zijn.

Daarnaast is het voor paarden die kieskeurig zijn of snel afvallen aan te raden om er een product op basis van gras of hooi bij te voeren. Denk hierbij aan weidebrok, grasbrok, wiesenflakes, wiesencobs, heucobs etc. (Metazoa, Agrobs of Pavo zijn hiervoor meestal de handigste merken).

Ook kan je luzerne (los, als de stengels niet te stekelig zijn en anders als brok), timothee of esparcette bij geven. Als je onder de 1 kg per dag blijft van alle genoemde producten, dan hoef je niet te compenseren met andere grondstoffen om verhoudingen recht te trekken. Ook komt het niet zo nauw hoeveel je van welk product geeft. Je kan er een beetje mee spelen en variëren. Deze producten spekken de aminozuren-poel, wat het lijf weer ten goede komt.

Snacken

Een zeer gezonde, leuke tip is om regelmatig snack wandelingen te maken met je paard (of zelf plukken en voeren kan ook). Dit kan je als “uitstappen” na training doen of gewoon als quality time samen beleven.

Laat je paard tijdens de wandeling zelf kiezen van welke bermen, takken en struiken hij/ zij wil snoepen. Dit is een gratis manier om de diversiteit in de voeding te vergroten en zeer gezond voor de darmflora. Als je twijfelt of bepaalde planten giftig zijn kan je de app plantnet op je smartphone gebruiken.

Belonen kan je ook met rozenbottels, grasbrokjes of soms een appeltje. De meeste paarden smikkelen deze graag op en zijn je dankbaar voor het gezonde lekkernij.

Zo, dit is in het kort wat je in ieder geval moet weten over een gezonde basisvoeding. Voor de meeste paarden, zelfs paarden die dagelijks arbeid (medium intensiteit) verrichten, is dit precies goed.

Mocht je nog vragen hebben over de voeding van jouw paard, neem dan gerust contact met ons op. We nemen graag de tijd om je vragen te beantwoorden!

4 reacties op “De absolute basics van een gezonde basisvoeding!

 1. Ann zegt:

  Hey, sinds kort krijgt men paard voor droog van zeer goede kwaliteit. Dit op aanraden van de dierenarts. Zij( mijn paard) had nl een hoest gekregen van hooi. Kan k door kruiden te geven ook terug overschakelen naar gewoon hooi?

  • jasmijnplat zegt:

   Hi Ann,
   Dit zou je wel kunnen proberen, met bijvoorbeeld Hoestkruiden. Maar wat je ook kan proberen is minder stoffig hooi, als dat mogelijk is. Of eventueel het hooi weken zodat het minder stoffig wordt. Dat zou ook kunnen helpen tegende hoest.
   Groetjes Jasmijn van Pure Horse

 2. Liane zegt:

  Of een hooistomer maken!
  Klinkt ingewikkeld, maar is vrij eenvoudig. Door hooi te weken, krijg je meer kans op schimmels. Bovendien verbruik je (heel) veel water en is het een grote kliederboel. Door hooi te stomen , doodt je schimmels en stof verdwijnt. Ik vind het dé uitkomst bij hoestende paarden !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1849 reviews.