Luisterduur: 12 min

Dat gezonde voeding voor je paard belangrijk is, dat weten we. Maar een gezond gebit is minstens zo belangrijk! Een slecht gebit kan het voer niet goed malen, waardoor een deel van het voer niet goed verteerd wordt. Dit heeft directe gevolgen op het welzijn en de gezondheid van het paard.

Om meer te leren over dit onderwerp hebben we Huub Rietberg van True Blue – Natural Balance Horse Dentistry geïnterviewd.

Als paarden tandarts is Huub altijd bezig om vanuit het paard te denken en te kijken. Een holistische kijk zou je het kunnen noemen. Bij een controle van het gebit wordt dan ook naar het welzijn van het gehele paard gekeken.

Het gebit heeft veel invloed op een paard. Door een slecht werkend gebit kunnen er complicaties ontstaan zoals het niet goed fijnmalen van het voer. Hierdoor slikken de paarden het voer (met name hooi) in te grote stukken door. Als vezels te groot blijven heeft dat invloed op de spijsvertering en kunnen inhoudsstoffen minder goed worden opgenomen.

Vaak zie je aan de mest of een paard de vezels voldoende fijn heeft gemalen. Als je grotere stukjes onverteerd ruwvoer terug vind dan weet je dat er ergens iets niet goed is gegaan.

Ook kunnen kan het verstoppingen klachten veroorzaken en in het ergste geval werkt het koliek in de hand.

De kiezen van paarden zijn uitgegroeid met hun 5de levensjaar. Het is daarom dus noodzaak om een paard tussen de 5 en 10 jaar oud, het liefst 2 x per jaar naar de tandarts te laten gaan.

Tips om het gebit gezond te houden

Omdat paarden in het wild gemiddeld 16 uur per dag bezig zijn met foerageren, staan ze veel met hun hoofd naar beneden. Een gemiddeld pension paard dat in een stal staat, staat veel meer uren met zijn hoofd omhoog waardoor er een verkeerde slijtage van de kaken plaatsvind. In eerste instantie is het dus zaak om er voor te zorgen dat je paard meer met het hoofd omlaag gaat gedurende de dag. Om dit te verbeteren kun je ervoor zorgen dat het voer vanaf de grond gegeten wordt.

Ook in de wei of paddock kun je je paard helpen zijn gebit te onderhouden. Leg een boomstronk (het liefst met de bast er nog aan) in de wei of paddock. Ze knagen hier graag aan en door middel daarvan slijten ze hun voortanden af.

Kortom, het is hartstikke belangrijk om het gebit van je paard minimaal 1 keer per jaar te laten controleren door een paardentandarts. En zelf kan je ook een steentje bijdragen aan een gezond paarden gebit. Dan is het paard blij en is de eigenaar blij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1741 reviews.