fbpx

In Nederland zijn we terughoudend geworden met het voeren van haver aan onze paarden. Dit is al best een tijdje aan de gang. Ongeveer 10 jaar geleden zag je allerlei voeders ontstaan waar geen haver meer in zat. De fabrikant zette het ook met koeienletters op de verpakking “ZONDER HAVER”.


Niet te missen.

Maar waarom?

De afgelopen weken heb ik met allerlei mensen uit Afrika en Oost Europa gesproken over de voeding van hun paarden. Dit kwam voort uit mijn fascinatie over de voeding van de paarden in Albanië.
Allemaal zeiden ze hetzelfde, hun paarden aten gras en/of hooi als basis. Maar daarnaast kregen ze ook allemaal luzerne en (je raad het al)…. haver.

Ook als je terug gaat in de tijd, zie je dat de paarden in dit gedeelte van Europa ook massaal haver aten.
Haver was hét voedergraan voor paarden… Hoe kan het dan dat het nu volledig in het verdomhoekje is geschoven?

Mijn visie is dat dit komt omdat het paard de ontwikkeling van nutsdier (werkpaard) naar recreatie dier heeft gemaakt. Over het algemeen willen paardenliefhebbers liever een dier met gelijkmatige energie (en ik geef ze geen ongelijk.) Werkpaarden daar en tegen moeten soms uren achter elkaar energie leveren, als ze te weinig energie hebben dan is dat direct een probleem voor zowel paard als eigenaar.

Haver voor sportpaarden/ paarden die zware arbeid leveren

Sportpaarden daar en tegen krijgen vaak nog wel haver. Ik heb bij Henk en Wilma van Bergen gewerkt (voor de mensen die hen niet meer kennen, Henk was bondscoach van het dressuurteam) en daar kregen de paarden onder andere elke dag witte en zwarte haver. Beide soorten moest ik mengen en dan door de pletter laten gaan zodat alle paarden elke dag vers geplette haver kregen.

Nu pas begrijp ik hoe goed dit was. Want uit onderzoek is gebleken dat als je voedingsmiddelen bewerkt (plet, toast, poft, snijd, etc) ze binnen 24 uur hun vitale levenskracht verliezen. Het kaf zit niet voor niets om de korrel, dat is nodig om het graan kiemkrachtig te houden. Hoe dit precies werkt is terug te lezen in dit boek.

Als je granen wilt pletten, wat bij gerst zeker een goed idee is, maar bij haver werkt het ook (al is het niet noodzakelijk), doe het dan kort voor het voer moment. Dan gaat de vitaliteit niet verloren.

Gebaseerd op de ervaring die ik had bij Dressuurstal Brakkenstein heb ik ook jaren lang pure haver aan mijn paard gegeven. Dat werkte ontzettend goed. Ik reed in die tijd heel intensief dressuur met Paddy. En voor de mensen die haar niet kennen, ze is een Tinker. Dus net dat beetje extra kick of “happy energie” kon ze goed gebruiken toen.

Wat doet haver eigenlijk?

Ik schrok dus niet zo terug van de trend “ZONDER HAVER” op de zakken. Ik ging juist op onderzoek uit wat haver eigenlijk doet in het lijf.

Haver heeft onder andere de voorstof van serotonine in zich. Die voorstof, Tryptofaan genaamd word in het lijf omgezet naar serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die een blij en prettig gevoel geeft. (Je kent het stofje vast wel, want vaak in de media is geweest in relatie tot antidepressiva.) Sommige paarden worden dus niet “heet” van haver, maar juist happy. (En in sommige gevallen overdreven happy als ze hun ei niet kwijt kunnen.)

Daarnaast is het zetmeel van haver, in vergelijking met andere graansoorten, het laagst. Als je dus wat graan wilt bijvoeren als energie leverancier, dan is haver de beste keuze. Het zetmeel word bijna in zijn geheel al in de maag verteerd, waardoor de kans op terecht komen in de dikke darm heel klein word. We weten namelijk dat als er onverteerd zetmeel in de dikke darm komt, dit zorgt voor verzuring en alle problemen van dien. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je nooit meer dan 0,5 a 1 kg per keer geeft. De maag en dunne darm kan geen oneindige hoeveelheden verwerken.

Haver is ook glutenvrij. Lange tijd werd er gezegd dat mensen met Coeliakie (glutenintollerantie) geen haver mochten, maar de glutenachtige eiwitten in haver zijn anders en veroorzaken bij de meeste mensen met Coeliakie geen allergische reactie. Ze heten avenine en ze hebben een stimulerend effect op het centraal zenuwstelsel.

Het suiker gehalte van haver is laag. Daarom staat het graan laag op de glycaemische index. Voor mensen word er ook vaak aangeraden om haver ipv tarwe te eten als je last hebt van bloedsuikerschommelingen. Het vreemde hiervan vind ik, dat het voor paarden heel anders te boek staat. Paarden zouden juist een flinke energie piek krijgen. Dit komt denk ik omdat het bijna volledig in de maag word verteerd en daardoor het opname en afgifte proces anders verloopt.

Haver staat in de 5-elementenleer in het element vuur en kan daarom bij een individueel dier, dat op een gegeven moment al overdreven in het element vuur hangt, het vuur teveel aanwakkeren. (Aldus Bio-Ron)

Groene haver, krachtvoer of ruwvoer?

Groene haver is van nog andere orde. Hier zit helemaal geen zetmeel in, aangezien de plant is geoogst voordat de korrels zijn aangemaakt. Het heeft dus niets meer met granen te maken, maar het is juist een ruwvoeder.

Haver is een grassoort en past daarom als plant ook prima in het dieet van het paard. Juist door zo nu en dan wat groene haver bij te voeren kan je wat variatie in de voeding aanbrengen. En je kan het ook goed door krachtvoer heen mengen om het kauwgedrag te bevorderen.

Daarnaast staat de groene haver, in tegenstelling tot het graan, juist te boek als rust brenger. Van oudsher word het ingezet bij hete of angstige paarden.

Conclusie

De reactie van paarden op haver kan dus heel verschillend zijn. Samengevat zou het dus kunnen zijn dat het “hete” gedrag bij sommige paarden komt door de voorstof Tryptofaan, waardoor (meer) serotonine aanmaak (happy neurotransmitter) mogelijk is. Maar juist deze stof kan bij paarden die wat zwaarmoedig zijn uitkomst bieden en werken als een milde antidepressiva.

Maar het hete gedrag zou ook kunnen komen door de stof avenine, wat bij sommige paarden het centrale zenuwstelsel teveel zou stimuleert.

En eventueel is het ook mogelijk dat omdat het zetmeel voornamelijk in de maag wordt verteerd er toch een energie piek ontstaat. Geen van deze beweringen zijn echter wetenschappelijk aangetoond. Dus ik laat het eind oordeel even in het midden.

Vaststaand feit lijkt in ieder geval te zijn, dat als paarden hard moeten werken baat hebben bij deze energieleverancier. Persoonlijk zou ik dus niet te bang zijn om haver te voeren in bepaalde situatie. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan paarden in de sport of paarden die lange afstandsritten rijden. Als je rastechnisch/geschiedkundig kijkt, zou je zeggen dat dit graan het meest passend is bij berg pony rassen en Arabische- en Barokke paarden.

Heb je twijfel of haver in het dieet past voor jou paard? Neem dan contact op, dan kijken we samen of het wel of niet een toevoeging kan zijn.

 17,99 incl. btw
 19,00 incl. btw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Options

Selecteer

De waardering van www.purehorse.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 158 reviews.