Aloë Vera voor Paarden. Net dat extra beetje dat verschil kan maken!

Geschiedenis

Wie de geschiedenis naslaat over de Aloë Vera plant, komt er al snel achter dat de oude Egyptenaren erg fan waren van deze plant. Op een papyrusrol uit het jaar 3500 voor Christus is de heilzame plant omschreven als ‘De plant van de onsterfelijkheid’. Cleopatra en Nefertiti gebruikte het sap uit de aloë plant dan ook voor verjonging van de huid.

Niet alleen de oude Egyptenaren maakte veel gebruik van de Aloë Vera plant, ook de Grieken gebruikten het. Alexander de Grote gebruikte de Aloë Vera plant om wonden bij zijn soldaten en hun paarden te genezen. Ook in Pakistan en India wordt het sap van de plant gebruikt voor zowel huidgenezing als consumptie en zelfs in Afrika zijn er stammen die generaties lang deze plant gebruiken om allerlei kwaaltjes bij zichzelf en hun vee te behandelen. De Aloë Vera plant gaat dus ver terug in de tijd en bewijst tot op heden zijn geneeskracht.

Wetenschappelijk bewezen geneeskracht

Het is wetenschappelijk bewezen dat Aloë Vera daadwerkelijk een positieve invloed heeft op wondjes en aandoeningen. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door de gel-achtige structuur in de plant. Naast water zitten er 20 verschillende soorten mineralen, 12 vitamines, 18 aminozuren en maar liefst 200 actieve planten stoffen (zoals enzymen en polysachariden) in. Aloë Vera is een unieke combinatie van ingrediënten en de wijze waarop ze met elkaar samenwerken.

Je kent het wel, je gaat op een zonvakantie en je bent te eigenwijs om jezelf met een goede zonnebrand in te smeren. Maar aan het eind van de dag valt het je toch op dat je gezicht zo rood is als een kreeft. Je besluit daarom om een aftersun lotion te halen. Het zal je opvallen dat 9 van de 10 aftersun lotions Aloë Vera bevatten. Waarom? Aloë Vera staat bekend om verzachting en verkoeling te geven op brandwonden. Het heeft een ontstekingsremmende werking en zal brandwonden sneller doen herstellen. Maar ook normale wonden/wondjes kunnen goed worden behandeld met Aloë Vera. Dit omdat de gel een beschermlaagje over de wonden heen trekt, waardoor bacteriën de wond niet kunnen infecteren. Aloë Vera stimuleert de celstofwisseling en houd de huid soepel. Ook kan de gel ondersteuning bieden om eczeem tegen te gaan.

Omdat Aloë Vera een antibacteriële en schimmelwerende werking heeft, is het goed voor zowel in als uitwendig gebruik. Het wordt heel goed opgenomen via de huid en slijmvliezen, waardoor het snel een verzachting bij maag en darmproblemen brengt. Voor inwendig gebruik wordt het sap uit de Aloë Vera plant gebruikt wat ook wel ”aloin” wordt genoemd. Aloin heeft onder andere een laxerend effect en kan hulp bieden om de darmflora te reinigen en schoon te houden.

Aloë Vera is dus een multifunctioneel product dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Artrose bijvoorbeeld, een veel voorkomende aandoening bij paarden, is een kwaal waarbij ontstekingen plaatsvinden in en bij de gewrichten. Dit is erg pijnlijk en beperkt de bewegingsvrijheid naarmate de artrose erger wordt. Hoewel Aloë Vera natuurlijk geen beschadigd of verdwenen weefsel kan vervangen, kan het wel de ontstekingen weren waardoor de pijn verminderd. Ook wordt het verdere afslijten van gewrichten beperkt.

Planten beheer

Onze biologische Aloë Vera is van ongekende kwaliteit. Dat komt omdat de farm (in Mallorca) die de Aloë planten (Aloë Barbadensis Miller) teelt, ze op zeer natuurlijke wijze verzorgd. De boerderij heeft een areaal van 40 hectare, veel plek dus voor de Aloë Vera plant om te groeien. Ook hebben ze ongeveer 200.000 aloë planten. De planten worden niet bij gewaterd, waardoor er geen onnatuurlijke groei ontstaat. Want hoe harder de Aloë plant groeit, hoe minder inhoudsstoffen deze produceert.

Pas als de plant 5 jaar is en zijn eerste bloemen heeft gehad, worden de onderste (en tevens oudste) bladeren geoogst. Deze bladeren hebben dan ongeveer 14.000 zonuren gehad. De rest van de plant blijft staan en mag verder groeien, zodat het het volgende jaar opnieuw geoogst kan worden. Dit is vrij uniek, aangezien er vele bedrijven zijn die de hele plant oogsten.

De Aloë Vera van Mallorca

Het is van belang dat je een goede biologische Aloë Vera juice gebruikt. Zonder rare toevoegingen dus. Vaak is er natriumbenzoaat toegevoegd aan Aloë Vera, het heet dan ook geen juice meer maar Aloë Vera gel, deze moet je niet inwendig gebruiken. Ook zitten vele Aloë Vera producten vol met minerale oliën, parabenen, wax, peg en dierlijke vetten. Ook die raden wij af om te gebruiken.

Let op! Het is zelfs zo dat Aloë Vera drink gel met natriumbenzoaat zeer schadelijk is voor katten.
De biologische Aloë Vera juice van Aloë Vera di Mallorca is de krachtigste en puurste die zover bekend in Nederland verkrijgbaar is. Let dus goed op welke Aloë Vera je koopt voor je paard/hond of kat. In deze blog gaat het uiteraard over de Aloë Vera die uit Mallorca afkomstig is en wordt verkocht op onze site. Onze blog geldt dus niet voor Aloë Vera van andere merken.

Filmpje Aloë Farm.

Klachten

Aloë Vera is natuurlijk geen wondermiddel, maar het ondersteunt wel degelijk de genezing van vervelende klachten. Raadpleeg natuurlijk altijd een dierenarts als je de situatie van je paard niet vertrouwd, of als de schade dusdanig erg is dat het levensbedreigend wordt. Aloë Vera is alleen een hulpmiddel voor problemen die vaak zelf oplosbaar zijn. Hieronder verdelen we de klachten onder in uitwendige en inwendige klachten.

Uitwendige klachten

 1. Huid
 • Kleine wondjes, mok, schaafwonden, prikkeldraad wonden, snijwonden en brandwonden. Eczeem, abcessen, zweren, schimmels, irritaties en ontstekingen.
 1. Haargroei
 • Kale plekken, geschuurde manen en staart, littekens
 1. Zwellingen
 • Zwellingen in de benen en in de vetlokken
 1. Jeuk
 • Eczeem, insectenbeten, allergieën
 1. Hoeven
 • Rotstraal, brokkelende hoeven, slechte hoornkwaliteit, droge hoeven, kroonrand verwondingen, hoefbevangenheid

Inwendige klachten

 1. Interne infecties
 • Verkoudheid
 1. Interne schimmels
 • Schimmels die inwendig worden veroorzaakt bijv. in het spijsverteringskanaal
 1. Luchtweg problemen
 • Luchtweginfecties door verkoudheid, dampigheid, hoesten
 1. Ontstekingen
 • Gewrichtsontstekingen, artrose, ontstekingen van slijmvliezen (mond, ogen), droes
 1. Darmflora
 • Koliek, darmontstekingen, darmophopingen, diarree, / preventief schoonhouden van de darmen.

Soorten structuur waarop de plant gebruikt kan worden

Aloë Vera is, zoals ik al zei, geschikt voor zowel in als uitwendig gebruik. Het is gewoonlijk dat het sap uit de plant wordt gebruikt voor inwendig gebruik. De gel is bedoeld voor uitwendig gebruik. Je kan het sap ook uitwendig gebruiken, maar dan werkt het niet zo sterk als de gel, die op de huid blijft zitten.

Inwendig gebruik

Veel inwendige complicaties kunnen worden verlicht door wat Aloë Vera sap aan voedsel toe te voegen. De plant fungeert dan als een voedingssupplement dat een belangrijke taak verricht bij infecties, schimmels, ontstekingen etc.

Aloë Vera sap kun je met gemak door het paard zijn voer mengen. Het sap is niet alleen geschikt paarden, maar voor alle dieren. Het dood de bacteriën en versterkt het immuunsysteem. Eigenlijk kun je het voor alle interne klachten gebruiken die worden benoemd onder het kopje “inwendige klachten”

Uitwendig gebruik

Aloë Vera is ideaal voor het gebruik van de vacht en huid van paarden. Je kunt het gebruiken voor bijna alle soorten huidirritaties. Zijn eigenschappen bevorderen namelijk het genezingsproces van de irritatie of wond zoals brand- en snijwonden, eczeem, abcessen en zweren. Zelfs littekens kunnen aanzienlijk worden verbeterd door de Aloë Vera herhaaldelijk toe te passen. Aloë Vera kan dus in bijna alle gevallen van huidirritatie gebruikt worden.

Hoeveelheid

Ieder paard is anders. De hoeveel Aloë Vera die je geeft hangt dus ook af van waar je paard last van heeft, zijn conditie, gewicht en grootte van het paard. Je kan Aloë Vera preventief nemen en bij (acute) aandoeningen.

Bijvoorbeeld, we nemen een gemiddeld paard van 500kg die in goede conditie is en 1.65 hoog is. Preventief kun je hier door het voer 70/100 ml Aloë Vera sap mengen. Om het lichaam te laten wennen aan de Aloë Vera, is het goed om het gebruik ervan op te bouwen. Begin daarom de eerste 3 dagen met een laag ml (30/60ml) en geef na die 3 dagen elke dag een beetje meer tot je op de 70/100 ml zit.

Bij acute klachten wordt er 110/140 ml geadviseerd. Voor acute aandoeningen geldt overigens dat je net als voor preventief Aloë Vera gebruik, de hoeveelheid op moet bouwen. Probeer hierbij veranderingen in het lichaam op te merken. Het kan namelijk ook zijn dat de klachten verergeren, dit betekent wel dat de Aloë Vera een reactie brengt in het lichaam, maar dat de hoeveelheid misschien teveel voor het paard is. Minder dan even een paar dagen en wacht het resultaat daarvan af.

Voor kleine paarden/pony’s en voor grote paarden adviseren wij een andere hoeveelheid. Hieronder hebben we een tabel gemaakt. Luister en kijk natuurlijk goed naar je paard. Wat wij adviseren is slechts een richtlijn, maar misschien heeft jouw paard of pony wel meer of minder nodig dan wij adviseren.

 

Preventieve behandeling Acute behandeling
Minipony tot 200 KG 20/50 ML 50/70 ML
Paard/pony 200-400 KG 50/70 ML 70/90 ML
Paard 500-650 KG 70/100 ML 110/140 ML
Paard 650+ KG 100/120 ML 120/140 ML

 

Let op!

De voorgeschreven hoeveelheid die wij adviseren is op basis van onze Aloë Vera. De Aloë Vera die wij verkopen is erg krachtig, dat komt door het hele hoge gehalte aloverose en heeft daardoor een sterke werking. Aloë Vera van andere merken zijn waarschijnlijk niet zo krachtig (lager gehalte aloverose) en geven misschien niet het gewenste resultaat.

1e hulp bij wonden

Help! Je paard heeft een wondje waar bloed en/of pus bij komt kijken of heeft een flinke schaafwond. Het is dan van belang dat je dit wondje goed behandeld en de juiste aandacht geeft.

Omdat Aloë Vera gel een beschermende laag geeft waar geen bacteriën doorheen kunnen, is het belangrijk dat je de wond eerst wast met een natuurlijke antibacteriële vloeistof/zeep. Als je dit niet doet, trekt de gel namelijk de bacteriën mee in de wond waardoor je juist ontstekingen krijgt. Als de wond gewassen en opgedroogd is (belangrijk dat de wond droog is, als de wond week is heeft de Aloë Vera een minder goede werking), kan je de Aloë Vera gel erop smeren. Het wordt geadviseerd om dit 2 x per dag te herhalen, tot er verbetering plaatsvindt.

Aloë Vera werkt ook als een bloedstoller en vermindert de pijn. Daarbij voorkomt het zwelling en verwijdert het dood weefsel waarbij pus en ontstekingen worden voorkomen. Ook kun je om littekenweefsel tegen te gaan overwegen om preventief Aloë Vera sap door het voer te mengen.

Mok

Mok bij paarden is een veel voorkomende en vaak hardnekkige aandoening. Vaak begint het in de kootholte van één van de achter of voorbenen en kan zich uitbreiden naar de zijkanten, de voorkant en verder omhoog langs het been. Mok plekjes zijn eigenlijk het symptoom van een huidontsteking in de koot holte. Kenmerken van deze ontsteking zijn dat de huid rood wordt, er vocht uit komt en er korstjes ontstaan. De vochtige, vieze huid vormt een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën die zich hierin goed verspreiden en verdubbelen. Hierdoor ontstaan mok plekjes. Belangrijk voor de preventie van mok is dus een schone droge stal/paddock, schone benen en een goede weerstand.

Een paard met mok kan enorm veel last en pijn hebben van deze aandoening. Ook kan het Einschuss in de hand werken. Daarom is het van belang dat je dit goed behandeld. Aloë Vera kan een uitkomst bieden om de mok te genezen. Zoals je al eerder de voordelen hebt gelezen, werken de gel en sap erg goed bij de genezing van mok. Voor de genezing van mok adviseren wij om de gel en het sap samen te gebruiken. Aloë Vera sap zorgt ervoor dat de oorzaak, die altijd inwendig zit, wordt aangepakt (Je kan op basis van de tabel bij het kopje “hoeveelheid” berekenen wat voor jouw paard nodig is). Terwijl de gel bij de uitwendige mok plekjes helpt.

Voor de uitwendige aanpak van mok moet je de mok zo droog en schoon mogelijk houden. Je moet het dus ook niet vaak wassen. Hierdoor blijft de wond week en hebben de bacteriën en schimmels alleen maar meer vrijheid om nog meer te beschadigen. Als je het toch wast, doe dit dan niet te vaak en was de mok met een antibacteriële zeep. Dep de wond droog met een handdoek en smeer een dun laagje aloë vera gel over de mok heen. Zet je paard in een droge en schone stal of zet hem in een droge wei. Een natte wei maakt de mok namelijk alleen maar erger. Doe ook geen peeskappen of springschoenen om, daarmee kan je de wond meer beschadigen.

Resultaat na gebruik van aloë veraAloë vera voor paarden, pure horse, biologisch, genezing, aloë gel

Hier rechts een voorbeeld van het herstel van een wond doormiddel van gebruik van Aloë Vera.

Dit paard had een schaafwond die nat bleef en slecht herstelde. Door bacteriën en vuiligheid ontstond er een schimmel in de wond en vormde er een ontsteking. Daardoor ontstond pus in de wond dat amper op droogde.

Als oplossing werd de aloë vera gel geprobeerd. Eerst werd de wond gewassen en ontsmet om de bacteriën en vuiligheid uit en om de wond weg te halen. Daarna werd er een dun laagje Aloë Vera gel op de wond aloë vera voor paarden, genezing, wond, bacteriën, biologisch, pure horse, aloë veraaangebracht. Dit werd 2 maal daags herhaald tot er verbetering plaatsvond. Toen het beter ging en de wond dicht was, is er geminderd met de gel en met wassen zodat de wond zelf ook de tijd kreeg om te herstellen. Na enige tijd groeide er weer haren op het litteken en zag je niks meer van de schaafwond die er ooit had gezeten.

De geneeswijze heeft dus wel degelijk zijn kracht bewezen. Geen chemische stoffen en rare middeltjes, maar gewoon simpel en natuurlijk, zoals de aloë vera plant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1815 reviews.