Paarden met jeuk – Niets is er zo gekmakend als jeuk!

Ieder paard heeft wel eens jeuk. Zeker in de periode van rui of bij warmte zie je paarden aan elkaar krabben en bijten. Dat mag! Sterker nog, dat is heel normaal gedrag. Het maakt uit van het aanscherpen van de sociale banden onderling. Niets om ongerust over te zijn.

Maar er is ook nog zoiets als overmatige jeuk en daar gaan we het in deze blog over hebben.

Wanneer jeuk de boventoon krijgt, dan ga je ander gedrag zien. Paarden gaan ineens overal aan schuren. Mijn eigen Tinker is bijvoorbeeld heel inventief om haar kootholte te krabben. Ze steekt gerust één been in de hooibak om vervolgens haar kootholte te positioneren boven de rand. Daarna gaat ze 5 minuten heen en weer wiegen om precies die plekjes in de koot te schuren waar ze met haar tanden niet bij kan.

Om dit gedrag te doen stoppen moet je dus opzoek gaan naar de kern. Want pas als je de oorzaak van de jeuk kent, kan je het probleem aanpakken en de jeuk oplossen.

Van mijn Tinker weet ik dat ze dit doet als ze mijten heeft. Dus voor mij is dit gedrag een teken om weer aan de slag te gaan de mijten te reduceren. Als je wilt weten hoe ik dat aanpak, kan je deze blog lezen of deze vlog kijken.

Mogelijke oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken waarom paarden jeuk kunnen hebben. De meest belangrijke gaan we hier behandelen.

Waarschijnlijk de meest bekende is SME of wel staart- en manen eczeem. Hierbij ontstaat er een allergische reactie op het speeksel van bepaalde vliegjes. (Daarover later meer)

Maar jeuk kan ook ontstaan door parasieten. Mijten en luizen zijn over het algemeen de veroorzakers van onophoudelijke jeuk (tot dat de parasieten zijn geëlimineerd). Maar ook wormen kunnen jeuk veroorzaken. Meestal komt het door aarswormen. Een paard gaat dan vooral de staartwortel schuren.

Nog een bekende is schimmel of ringworm. Dit kan over het hele lichaam zitten en geeft gekke bultjes of plekjes op de huid. De aandoeningen geven vaak wel wat jeuk, maar over het algemeen is het niet zo erg als bovenstaande oorzaken.

En als laatste kan verkeerde voeding of overbelasting van organen ook een oorzaak zijn. Ook daar gaan we dieper op in verderop in de blog.

Mogelijke oorzaken van de oorzaken

Bovenstaande oorzaken kan je “aandoeningen” noemen. Als je dieper door zoekt, dan kan je zeggen dat deze “aandoeningen” ook ergens door worden veroorzaakt. Daarom is het verstandig om te zoeken naar de oorzaak van de oorzaak. Dit levert over het algemeen een duurzamer herstel op dan alleen de oppervlakkige klachten aan te pakken.

Natuurlijk heeft een paard wel eens pech en krijgt hij bijvoorbeeld ook luizen doordat een kuddegenoot geïnfecteerd is. Maar als een paard relatief gezond is, komt hij meestal snel van de kwaal af. Echter als er al iets sluimert in het lichaam, of het lichaam moet al een tijdje harder werken om in balans te blijven. Dan kan het zomaar zijn dat een schimmel, parasiet, allergische reactie etc de druppel is.

Over het algemeen is de oorzaak te vinden in de algemene factoren waar een paard iedere dag mee moet dealen. Denk hierbij aan leefomgeving, sociaal gedrag, stress, voeding, beweging. Dat soort elementaire zaken dragen stuk voor stuk bij aan de “algemene gezondheid en belastbaarheid” van het lichaam.

Op een aantal van de belangrijkste zaken in te zoomen.

Stress is een hele belangrijke oorzaak. Langdurige stress kan de processen in het lichaam heftig verstoren. Als een paard te vaak, te veel, adrenaline moet aanmaken gaat het lichaam het na een tijdje anders aanpakken. Het kost te veel om telkens opnieuw adrenaline te produceren en daarom kan het lichaam een ander proces op gang zetten. Namelijk een verhoogde aanmaak van cortisol. Als de aanmaak van Cortisol uit balans raakt kan dit allerlei gevolgen hebben. Over dit onderwerp kan je op zichzelf een hele blog schrijven, maar we blijven even bij het thema jeuk.

Als cortisol waarde stijgen heeft dit effect op het hele lichaam. Maar met name op het immuunsysteem, deze wordt namelijk onderdrukt. Daarom hebben paarden met verhoogde cortisol waarde juist meer kans op allerlei ontstekingen en infectie ziekte. Plus in de regel zie je vaak dat ook het ontgiften wordt ontregeld. En zo komen we weer terug bij het onderwerp, want slecht ontgiften en/of ontstekingen zijn een perfect recept voor jeuk.

Note! Ik heb nu de situatie geschetst dat de cortisol waardes zijn verhoogd door stress. Dat is zeker niet altijd het geval. Er zijn vele andere oorzaken mogelijk. De ziekte van Lyme of andere bacteriële infecties, insuline resistentie of Cushing kunnen dit ook veroorzaken.

Voeding voor paarden met jeuk

Een andere component is voeding. Heel vaak is dit de hoofdoorzaak. Voeding moet namelijk passend zijn bij het paard. Dat kan voor ieder paard net een beetje anders zijn. Het is dus zaak om goed te zoeken naar voeding die jou paard positief ondersteund. Zo kan voeding het medicijn zijn, zoals onze visie ook is.

Wat voor paarden met jeuk in ieder geval bovenaan staat is dat de voeding schoon is. En daar bedoel ik mee, het moet vrij zijn van kleur- geur- en smaakstoffen. Er mag geen geraffineerde suiker of melasse in zitten en over het algemeen moet het ook granenvrij zijn. Granen zitten bomvol met zetmelen en dat wordt in het lijf omgezet als glucose (suiker) en zijn daarom niet geschikt. En last but not least, het moet vrij zijn van pesticide, houdbaarheidsstoffen, emulgatoren, synthetische vitamine en mineralen. Dit is heel belangrijk, omdat het lijf al zo hard moet werken om alle afvalstoffen uit het lijf te krijgen. Als je elke dag een klein beetje van dit soort stoffen toevoegt, dan maak je de opdracht alleen maar zwaarder.

Maar wat dan wel? Het is dus heel belangrijk dat je producten voert die “natuurlijk” zijn voor het paard om te eten. En het liefste producten die onbewerkt zijn, zodat ze de volledige potentie van de grondstoffen kunnen benutten. Producten als de iedere dag kruiden van Terra Pura zijn perfect. Het zijn namelijk volledige grondstoffen waarbij de vitamine en mineralen optimaal opneembaar zijn. Want ook dat draagt bij aan een beter herstel of eerder terug vinden van balans in het lijf.

Lees ons gratis E-boek over natuurlijke voeding voor paarden zodat je een goed overzicht krijgt hoe jij het beste passende voeding voor jou paard kan samenstellen.

Overbelasting lever

In heel  veel gevallen hangt jeuk samen met een overbelaste lever. Dit orgaan is de poortwachter van het lichaam wat betreft het omzetten (=ontgiften) van de stoffen die het lichaam in komen. Als de lever verstoord raakt heeft dit heel vaak gevolgen voor de huid. De huid gaat als het ware meewerken aan de ontgifting. Over het algemeen is het dus raadzaam om ook producten in te zetten die de lever ondersteunen zodat ook dit orgaan weer op de rit komt. (Klik hier voor leverkruiden)

Ga weg jeuk – ter ondersteuning bij jeuk

Terra Pura heeft speciaal voor de paarden met jeuk een mix samen gesteld; ga weg jeuk. Deze mix is geschikt voor zowel paarden die een allergische reactie vertonen op het speeksel van zwarte vliegen, steekvliegen en kleine mugjes (zomereczeem). Als voor de paarden die jeuk hebben wegens een verstoord functionerende darmflora/afvalstoffen afvoer systeem.

Deze kruidenmix van tien geselecteerde kruiden en zaden bevat belangrijke vitaminen, mineralen en sporenelementen (zoals bijv. zink) en ondersteunt de lichaamseigen stofwisseling-, ontgifting- en immuunfuncties van de huid. Zo kan dit mengsel helpen de gestreste huid te regenereren.

HOOI!

Met grote letters en een uitroepteken! Geen kuil, geen voordroog, maar hooi is essentieel in het jeuk verhaal. 9 van de 10 keer knappen paarden niet of zeer vertraagd op als ze kuil of voordroog blijven eten. Dat komt omdat het darmsysteem van een paard gemaakt is op het eten van hooi. Zodra er plastic om de balen heen gaat raakt de baal in een zuurstofloze toestand. Het plastic maakt dat het afstervingsproces door middel van zuurstof niet meer plaats vind. Daarentegen ontstaat er een ander proces, namelijk dat van fermentatie. En juist dat proces zorgt voor een verergering of instandhouding van de jeuk.

(En het ondermijnd ook op de langere termijn de gezondheid van het gehele paard omdat het heel langzaamaan de darmflora bemoeilijkt in balans te blijven. Dus eigenlijk is voordroog en kuil voor geen enkel paard goed.)

Herken je dit of ben je zoekende naar de juiste aanpak, dan kan je gerust contact met ons opnemen. Wij helpen je graag!

De waardering van www.purehorse.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 1500 reviews.