Dat paarden bepaalde mineralen nodig hebben als essentiële levensbehoefte waren we al over uit. Maar heb je al eens nagedacht over de manier waarop je deze mineralen kan aanbieden? De meeste van ons voeren een mineralen brok of mengen losse ingrediënten door het door het voer. Maar daar zitten ook nadelen aan. Je weet niet altijd zeker of dat wat je geeft klopt bij wat het paard nodig heeft op dat moment. Maar daar is gelukkig wel een hele goede oplossing voor. Namelijk het mineralen buffet.

We zijn allemaal gewent om een liksteen in de stal of paddock op te hangen. Maar stel dat je dit assortiment een beetje uitbreid! Dan kan je paard dagelijks zelf kiezen waar hij behoefte aan heeft. Het voordeel hiervan is dat je het natuurlijk zoekgedrag stimuleert.

Het zit in de aard van het paard om te zoeken naar grondstoffen die de behoefte vervullen. Je kan het zelfmedicatie noemen. In de wetenschap gebruiken ze de term Applied Zoopharmacognosy hier voor. Paarden kunnen dus vanuit instinct heel goed zoeken naar wat ze nodig hebben, ze kunnen het alleen niet altijd vinden.

En dit is zeker het geval binnen de gedomesticeerde omgeving. Wilde paarden eten gerust 50 tot 100 soorten planten (uiteraard afhankelijk wat de locatie en het seizoen te bieden heeft). Wil je meer lezen over Applied Zoopharmacognosy en het wetenschappelijk onderzoek hier over, lees dan hier verder.

In deze blog gaan we het onderwerp meer praktisch benaderen.

Hoe kan je als paardenhouder een “natuurlijke” leef omgeving creëren die meer aansluit bij de keuzevrijheid die past bij de aard van het paard.

Inmiddels is er binnen de gedomesticeerde omgeving niet veel meer te vinden. Het is over het algemeen heel duidelijk voor paarden waar ze het hooi, water en voer opgediend krijgen. Ook de gemiddelde paardenweide bestaat vaak nog maar uit enkele soorten grassen en wat andere planten. De diversiteit verbreden in ruwvoer en weide is daarom ook heel belangrijk, maar weer een onderwerp op zichzelf. Daarom gaan we daar de volgende keer verder op in.

Voor nu ligt de focus op het mineralen buffet. En dat werkt zo:

Eigenlijk is het heel simpel. Net als de liksteen, hang je allerlei bakjes op in de stal of paddock en die vul je me diverse ingrediënten. Een goed voorbeeld van basis assortiment:

  • Keltisch zeezout (los in een bakje of opgelost in een bak water)
  • Veendrenk (een paar scheppen in een bak water)
  • Himalaya liksteen (mag ook meerdere van verschillende kleuren).

Uiteraard zit er een rede achter de keuze voor deze 3 soorten als basis.

Het Keltisch zeezout bevat naast zout (NaCl) alle soorten mineralen en sporen elementen. Dit is dus een hele complete bron aan stoffen en mag daarom niet ontbreken aan je buffet.

De Himalaya liksteen is de meest schone bron van enkel zout (NaCl) zonder andere mineralen. Dat maakt het de perfecte tegenhanger van het zeezout. Mocht je meer gedetailleerde kennis willen over zout, dan kan je hier verder lezen.

De Veendrenk is ook heel rijk aan diverse mineralen. Het bevat daar en tegen nauwelijks zout. Hierdoor is het een perfecte derde optie om de mineralen in het lichaam aan te vullen, met als verschil dat het geen extra zout belasting geeft. En het heeft als extra bonus dat het veel Humus kwaliteiten heeft. Wilde paarden (of paarden die bosgrond in de leef omgeving hebben) zullen zo nu en dan likken aan humusrijke grond. Dit is heel natuurlijk en het lijf heeft daadwerkelijk behoefte aan dit soort ingrediënten.

Uiteraard kan je het assortiment van het mineralen buffet uitbreiden met andere soorten producten. Enkele voorbeelden:

Vul telkens de bak aan die leeg is. Zo zal je zien dat van tijd tot tijd de voorkeur veranderd naar behoefte. Bijvoorbeeld seizoenswisseling, stress, hormonen, verandering van hooi, parasieten, groei en fysieke inspanning kunnen allemaal van invloed zijn. Soms worden bepaalde soorten weken tot maanden niet aangeraakt om vervolgens iedere dag te worden leeg gegeten. Dat geeft gelukkig niet, want bijna alle producten zijn oneindig houdbaar.

Tip! Gebruik van elke soort maar weinig. Dat geeft twee voordelen. Je moet de bakken vaker bijvullen waardoor de ingrediënten vers blijven. Bij zeewier is dit bijvoorbeeld belangrijk, want dat oxideert in aanraking met zuurstof. En je paard kan nooit teveel eten in een keer.

Belangrijk hierbij is dat het paard altijd toegang heeft tot 1 drinkwaterpunt waar niets doorheen is gemengd. En voer nooit iets waar suiker door heen zit! Dit lokt uit tot “bunkeren”, door blijven eten ook al is er geen behoefte meer en dat kan heel gevaarlijk zijn en zelfs ziekte tot gevolg hebben.

Voor sommige paarden is het buffet een uitdaging. Zeker paarden die niet helemaal in balans zijn of flinke te korte hebben, kunnen in het begin wat opstart problemen hebben. Wat je dan vaak ziet is dat ze enorm veel willen eten er van. Wees daarom in de begin periode alert op hoeveel je paard van iets eet. Geef bijvoorbeeld nooit meer van iets dan dat er op 1 dag van gegeten mag worden (1 a 2 eetlepels van het zout en Veendrenk, bij andere ingrediënten de aanbevolen hoeveelheid van het etiket aanhouden). Over het algemeen zie je na een paar weken dat het gedrag normaliseert omdat het tekort is opgevuld en het paard snapt dat hij altijd toegang heeft tot aanvulling.

Laatste tip en hopelijk is dit een bekend feit, maar wat heel belangrijk is, is dat er altijd voldoende ruwvoer moet zijn! Als paarden honger hebben gaan ze vaak ook allerlei dingen eten wat kan resulteren in het leeg bunkeren van het buffet.

Be creative! Maak een gevarieerd mineralen buffet..

Om het zoekgedrag optimaal te stimuleren kan je heel creatief worden Je kan de bakken telkens verplaatsen of je kan de inhoud wisselen. Er wordt gezegd dat paarden het liefste vanaf de grond deze producten eten omdat dit het meest vergelijkbaar is met hoe het in het wild zou gaan. Daarom zou ik aanraden de bakjes laag op te hangen. En uit ervaring kan ik ook aanraden om ze op een overdekte plaats te hangen. Anders heb je kans dat de regen telkens alles wegspoelt.

Producten uit ons assortiment passend bij deze blog:

Aanbieding!
De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1742 reviews.