Mijten, bah! Helaas heb heeft mijn paard er veelvuldig mee te maken. Ik heb een zeer harige tinker met volle sokken en mijten vinden haar benen de perfecte woonplaats. Kortom, zo word je vanzelf een ervaringsdeskundige.

Note! Er zit een groot verschil tussen luizen en mijten. Luizen kan je met het blote oog zien. Ze zijn ook wat simpeler om uit te roeien. Dit stuk gaat specifiek over mijten, maar wil je meer lezen over het bestrijden van luizen op een natuurlijke manier. Lees dan hier verder.

Eerst een stukje theorie, wat zijn mijten eigenlijk?

Meestal heb je te maken met de soort chorioptes equi en deze zijn kleiner dan 1mm. Er zijn wel meer soorten, maar het gebiedt te zeggen dat het zeldzaam is dat deze op paarden gaan zitten. De chorioptes equi eet de beenschilfers van het paard en veroorzaakt hierdoor schurft en soms ook mok.

Mijten zijn (net zoals luizen) parasieten. De levenscyclus is ongeveer 3 weken (van ei tot eitje leggen) en ze moeten zich voeden. Ze moeten dus op het paard zitten om te overleven. Echter kunnen ze gemakkelijk meerdere weken zonder voeding. Dat betekend dat een nieuwe besmetting, omdat er nog mijten in de omgeving van het paard zijn, heel gemakkelijk plaats vind.

Symptomen
Ze kunnen gekmakende irriteren en daardoor jeuk veroorzaken. Het meest bekende beeld is een stampend paard. Maar sommige paarden slaan er ook bij. De meeste paarden zijn ook creatief genoeg om allerlei halsbrekende toeren uit te halen om de kootholte te schuren. Zo trof ik mijn paard regelmatig met 1 been in de hooibak aan, om op die manier net even te kunnen schuren waar ze met haar tanden niet bij kon.

Naast dat het paard van de jeuk af wilt en daardoor zichtbaar ongemak vertoont, is het ook overduidelijk aan de benen. Vaak ontstaat er mok, korstjes of wondjes in de kootholte. Maar ook de hoeveelheid schilfers zijn vaak niet te missen. Soms met dikke witte schilfers (ook wel rasp genoemd) in de holte van de voor knie of aan de voorkant van het spronggewricht.  Sommige paarden krijgen ook plekjes in de koolholte of in de binnen- en/of buitenkant van de kogels van het achterbeen. En met een beetje pech ontstaan er ook wat kloven in het onderbeen. Vaak zie je dit bij de achterbenen, net boven de kogel.

Ben je er toch niet helemaal zeker van dat jou paard mijten heeft? Dan kan je altijd de dierenarts vragen een afkrabsel te maken. Onder de microscoop is het gemakkelijk te zien namelijk.

Besmettelijk
JA! Via contact (ook met spullen), maar ook via de leef omgeving. Echter heeft het vaak geen zin om het paard te separeren. De mijten zitten veelal op paarden met veel behang. Andere paarden hebben soms de pech gastheer te zijn, maar krijgen vaak geen last er van. Helaas is het zo dat bij de meeste paarden het een terug kerend probleem is en dan is het te zielig om ze telkens af te zonderen.

Wat wel heel belangrijk is, is om de leefomgeving te behandelen. Borstels, dekjes, dekens, etc moeten regelmatig opnieuw gewassen worden. Doe dit met het zelfde middel waarmee je je paard ook wast. Stal, paddock, etc dienen echt goed gereinigd te worden. Reinigen kan je doen door de onderstaande natuurlijke recepten, diatomeeënaarde of met een antiparasitair middel (kies hier alleen maar in uiterste noodzaak voor).

Naast de jeuk, wat is het probleem?
Het vervelende is dat er vaak open wonden ontstaan. Hierdoor is het paard bevattelijk voor allerlei bacteriële infecties. Soms gaat het ontsteken en als het tegen zit, zwelt het hele been op (Einschuss). Als dat het geval is, dan moet het paard met antibiotica behandeld worden. En in het ernstigste geval raakt het afvoersysteem van de lymfen dusdanig verslechterd waardoor er een chronische aandoening kan ontstaan (CPL). Dan blijft het been chronisch dik en hier is geen oplossing voor.

Behandeling

In eerste instantie zou ik altijd overgaan tot het scheren van de sokken! Zeker als je het voor het eerst ontdekt bij jou paard. Je paard word er niet knapper op! Maar het is de beste manier om een volledig beeld te krijgen wat er gaande is onder al dat haar. Het komt vaak voor dat het wel mee lijkt te vallen, maar dat blijkt na het scheren, dat er veel meer wonden zijn gedacht. Je vangt hiermee 2 vliegen in een klap. Je kan de wonden beter behandelen en de mijten houden niet van kort geschoren pootjes.

Wat betreft de behandeling en middel wat je gebruikt. Ook hier geldt dat er geen specifiek paardenmiddel voor bestaat. Alle middelen die dierenartsen voorschrijven zijn niet getest op paarden. Daarmee weet je dus ook niet zeker hoe schadelijk het is en vooral welk effect het heeft op de langere termijn. De middelen zijn heftig en puur vergif. Sommige middelen (zoals amitraz/Taktic) zijn zelfs dodelijk voor paarden.

Wat is de kans van slagen?
Het grootste probleem is vaak, dat de uitvoering heel precies moet zijn. Als je niet een aantal weken systematisch de mijten te lijf gaat, lukt het bijna nooit (met zowel de natuurlijke als conventionele middelen) om er van af te komen. Hierdoor zie je dat paarden last blijven houden en men in de weer blijft met allerlei goedjes om er van af te komen. Wees dus zeer secuur!

Natuurlijke behandelmethode – wassen

Sprayen is nooit voldoende! Mijten klimmen zonder pardon naar de niet ingespoten plekken en zakken daarna gewoon weer af naar de benen. Je moet dus wassen! Het hele paard moet je door en door nat maken en inzepen met een shampoo. Deze laat je goed (15 min minimaal) intrekken en daarna spoel je het paard af. Je mag het lijf droog trekken met een zweetmes.

Recept shampoo met essentiële oliën:

(Alle ingrediënten zijn ook te koop als handig alles-in-een pakket: Klik hier!)

  • 50 ml Doterra body wash (een andere zachte shampoo mag ook)
  • 15 druppels Cypress
  • 15 druppels Melaleuca
  • 15 druppels Terrashield
  • 10 druppels Pepermunt
  • 10 druppels Rozemarijn
  • 10 druppels Lavendel
  • 10 Druppels Clove
  • (10 druppels Frankincense optioneel)
  • (15 druppels OnGuard optioneel)

(Is er spraken van een lichte besmetting of een gevoelige huid, gebruik dan 5 druppels minder per soort.)

Wrijf de benen na het wassen paard in met diatomeeënaarde. Het kan prima wanneer de vacht nog wat nattig is, want het spul heeft een drogend effect. De diatomeeënaarde zorgt er voor dat de schildjes van de mijten worden aangetast waardoor ze zwakker worden. Wil je er meer over weten. Lees dan hier verder.

De wasbeurt moet je na 10 dagen herhalen. Doe je dit niet dan is het voor niets geweest! (En vergeet niet de omgeving te reinigen!)

Mocht dit niet voldoende zijn, dan kan je de behandeling intensiveren door tussendoor een spray te gebruiken. De spray maak je met de zelfde ingrediënten als de shampoo, alleen vervang je de shampoo met gefractioneerde kokosolie.
Mocht je de spray uitsluitend als omgevingsreiniger gebruiken, dan kan je ook alcohol gebruiken ipv kokosolie.

Iedereen kan deze recepten gewoon zelf maken. Je mag natuurlijk altijd contact opnemen als sommige dingen je niet helemaal duidelijk zijn. De ingrediënten voor de recepten koop je hier: Anti-mijten pakket.

Nazorg

Uiteraard moet je het inwendige paard ook ondersteunen. Het is verstandig om (na de behandelingen) een tijdje diatomeeënaarde te voeren. Dit bindt toxische stoffen en heeft tevens een antiparasitaire werking.

Daarnaast is het ook verstandig om het paard met kruiden te ondersteunen. De meeste paarden die besmet raken hebben een verminderd immuunsysteem. Enkele producten die hierbij helpen zijn (ik zou ze niet alle drie tegelijk aanraden, het kan per situatie verschillen welke het beste past.)

Bij terugkerende mijten kan het verstandig zijn om echt kritisch te kijken naar het rantsoen van je paard. Soms is hier ook winst te behalen.

Disclaimer: Gebruik alleen oliën van doTERRA, Pranarom of vergelijkbare kwaliteit. Olie van slechte kwaliteit of onzuivere olie kan schaden aan je paard aanrichten.

De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1849 reviews.