Niets zo vervelend als luizen! Ze zijn moeilijk uit te roeien en je paard heeft jeuk. Gelukkig zijn er zeker wel natuurlijke manieren om je paard luisvrij te krijgen. Om te beginnen even een korte introductie in luizenland. Er zijn 2 soorten luizen, de steekluis en de bijtluis. Deze twee soorten zijn met het blote oog te zien want ze zijn ongeveer 5 mm groot. Ze zijn beide net zo irritant maar verschillen wel degelijk van elkaar. De steekluis / Haematopinus
 • Komt voornamelijk in de manenkam, staart en/of behang voor.
 • Voeding: Ze leven van bloed (kan bloedarmoede geven bij ernstige besmetting.)
 • Het kopje is kleiner (en spits) dan zijn lijfje.
 • Kleur: grijsblauw
De bijtluis / Werneckiella equi of damalinia equi
 • Komen voor op het gehele lijf.
 • Voeding: Ze leven van haarschilfers en huidcellen.
 • Kopje is groter dan zijn borst en het achterlijf is het breedst.
 • Kleur: lichtbruin
Wanneer komen ze voor? Over het algemeen komen luizen vaker voor als paarden een lange vacht hebben. Dat betekend dus vanaf einde herfst tot begin de lente. De vacht is dan de perfecte broeiplek voor de luis. Wat zijn de symptomen? Jeuk! Onmiskenbaar. Soms ontstaan er ook wonden/korstjes omdat paarden de jeuk willen stillen door schuren of bijten. Soms kan je de luizen ook zien zitten. De neten (eitjes) zijn meestal goed te zien. Kleine witte puntjes die zich aan de haren hebben gevestigd zijn vaak te vinden in de haard van de besmetting. Tip! Neem een vergrootglas of loep mee als je op luizenjacht gaat. Zo kan je ze beter spotten. Besmettelijkheid? Ze zijn zeker besmettelijk, dus als een paard in de kudde staat en de rest is nog niet besmet, dan kan het verstandig zijn het dier tijdelijk apart te zetten. De levenscyclus is ongeveer 3 weken (van ei tot eitje leggen) en ze moeten zich voeden. Ze moeten dus op het paard zitten om te overleven. Na enkele dagen zonder voeding gaan ze dood door verhongering. Wijsheid is dus om borstels, dekens, dekjes en omgeving (stal ed) te reinigen tijdens de besmette periode. Dit kan je doen met de spray of shampoo die hieronder beschreven staat. De stal/paddock kan je evt nog extra bestrooien met diatomeeënaarde. Mijten Helaas is er nog een andere soort parasiet welke extreem hardnekkig kan zijn! Dat zijn mijten. Ze zijn kleiner en niet te zien met het blote oog. Ze kunnen veel langer zonder contact met paarden overleven. Hierdoor is de mijt bij sommige paarden (vooral paarden met veel behang) een groot probleem. Omdat dit diertje een andere aanpak nodig heeft, hebben we een apart hoofdstuk er voor aangemaakt. Als je hierover verder wilt lezen, klik dan hier. Behandelmethode Er zijn talloze producten op de markt, maar officieel is er geen enkel geregistreerd product speciaal voor paarden. Je bent dus aangewezen op producten die voor andere dieren zijn bedoeld. Deze producten zijn niet getest op de veiligheid voor paarden. Het zijn voornamelijk uitwendige producten welke, door dierenartsen op basis van ervaringen, worden voorgeschreven voor paarden. De meeste middelen zijn behoorlijk agressief en feitelijk zijn het gifstoffen. Daarom vinden wij het belangrijk om verder te kijken dan onze neus lang is. Natuurlijk, je kan de conventionele middelen gebruiken. Maar er is wel meer onder de zon! En gelukkig hebben wij een natuurlijk recept wat al vele paarden luisvrij heeft gekregen! We hebben onze natuurlijke methode besproken met de dierenarts. Ze kon er (tot onze verbazing) helemaal achter staand en raden het zelfs aan om het te doen in plaats van de conventionele methode. Ze vertelde dat het vaak voorkomt dat niet alle luizen dood gaan bij het gebruik van de conventionele producten. Vaak moet je een paard herhaaldelijk wassen (meer dan 2 keer) en soms moet het paard zelfs helemaal geschoren worden voor het echt werkt. Ze zei, mochten niet alle luizen direct weg zijn, blijf dan de natuurlijke methode herhalen. Luizen zijn niet gevaarlijk, hoogstens vervelend, maar een paard loopt geen gezondheidsrisico. Mocht het dus langer duren dan enkele weken, heb dan gewoon wat geduld en blijf behandelen. Wat heel belangrijk is: De behandeling is pas effectief, als de uitvoering correct is! (Dat is ook zo bij de reguliere producten.) Om de behandeling te laten slagen mag je dus geen half werk leveren! Sprayen In de zomer of bij geschoren paarden is het soms voldoende om alleen een spray te gebruiken. Probeer wel zo dicht mogelijk op de huid te komen. Spray de plekken waar de meeste luizen zich bevinden, heel goed in. De spray is effectief, gezien de luizen er direct dood bij neer kunnen vallen. Spray 2 keer per dag voor 10 dagen lang. Herhaal dit na 10 dagen nog een keer indien nodig. Recept spraymix met essentiële oliën:
 • 25 ml Gefractioneerde kokosolie
 • 15 druppels Cypress
 • 15 druppels Melaleuca
 • 15 druppels Terrashield
 • 10 druppels Rozemarijn
Wassen Bij vele paarden zal de spray niet voldoende zijn. Zeker niet als ze vol in het winterhaar zitten. Daarom is er ook een shampoo recept. Het is belangrijk dat je het hele paard wast. Ze moeten echt door en door nat worden. Daarna laat je het goed intrekken en spoel na met water. Omdat het vaak in de winter voor komt en je eigenlijk je paard niet in de winter wilt wassen, is dit soms een lastig dilemma. Maar hier is wel een oplossing voor! Föhnen…ook niet ideaal natuurlijk, maar beter dan door jeuken of kou vatten. En ik kan je beloven, je bent niet de eerste! Ik heb regelmatig mijn zeer harige tinker staan föhnen. En gelukkig is er een troost, ook voor de meeste regulieren middelen moet je het volledige paard wassen, dus dan zit je met dezelfde ellende. Recept shampoo met essentiële oliën: (Alle ingrediënten zijn ook te koop als handig alles-in-een pakket: Klik hier!)
 • 25 ml Doterra body wash (een andere zachte shampoo mag ook)
 • 15 druppels Cypress
 • 15 druppels Melaleuca
 • 15 druppels Terrashield
 • 10 druppels Rozemarijn
 • 10 druppels Lavendel
Bij een lichte besmetting kan je iets minder druppels per soort gebruiken. Iedereen kan deze recepten gewoon zelf maken. Je mag natuurlijk altijd contact opnemen als sommige dingen je niet helemaal duidelijk zijn. De ingrediënten voor de recepten koop je hier: Anti-luizen pakket. Nazorg Je kan, na het wassen of sprayen het paard nog inwrijven met diatomeeënaarde. Het kan prima wanneer de vacht nog wat nattig is, want het spul heeft een drogend effect. Hoe werkt het? De huid van luizen raakt beschadigd door de “glasachtige” structuur van de aarde. Tevens krijgen de luizen een vocht tekort door het drogende effect. Daarnaast kan je dit spul ook gebruiken om uit te strooien in de stal of paddock. Wil je er meer over weten. Lees dan hier verder. Daarnaast is het ook altijd verstandig om het paard van binnen uit te helpen. De meeste paarden die besmet raken hebben een verminderd immuunsysteem. De Bio-Booster is hierbij een goede oppepper, maar ook de ga weg jeuk kruiden kan ondersteunen in wat extremere gevallen. Disclaimer: Gebruik alleen oliën van doTERRA, Pranarom of vergelijkbare kwaliteit. Olie van slechte kwaliteit of onzuivere olie kan schaden aan je paard aanrichten. Credits Met dank aan Elvira Noot van Eager Ears voor het recept tegen de luizen.  
De waardering van www.purehorse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1861 reviews.